• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
769 x

Wie kent hem niet: dat vrolijke, lachende ventje met een dikke buik, zittend in een nonchalante en ontspannen kleermakerszit? Toch weet niet iedereen de betekenis van de Lachende Boeddha. In dit artikel leer je meer hierover.

 

zittende boeddha

De Lachende Boeddha is een belichaming van de vriendelijkheid zelve! Verder staat hij niet alleen voor voorspoed en geluk, maar ook goede energie. Dat zijn dingen die we allemaal wel graag willen afvinken van onze levens checklist. Je hoeft dus geen boeddhist te zijn om het Dikbuikje in huis te nemen of zijn betekenis te begrijpen. Iedereen kan genieten van zijn vrolijkheid. Budai herinnert er ons constant aan om te lachen en van het leven te genieten. Probeer het maar eens uit. Een positieve houding kan je veel goeds brengen!

Het verhaal achter dit vriendelijke ventje

In Europa en andere westerse landen wordt de Lachende Boeddha gezien als Gautama Siddhartha, de oorspronkelijke Boeddha uit India. Toch is de waarheid een beetje anders: de Lachende Boeddha was namelijk een boeddhistische zen monnik die duizenden jaren geleden in China leefde. Hij heette Quieci en stond bekend als de vriendelijke en liefhebbende. Quieci was anders dan de meeste monniken. Volgens de legende prezen zijn medemonniken hem om zijn gulle lach. Daarom werd zijn bijnaam de Lachende Boeddha.

Giechelend over de buik wrijven van een Boeddha

In de Chinese hoofdstad Beijing liep ik tempel in, tempel uit en daar werd ik elke keer warm verwelkomd door Budai. Hij toverde direct een glimlach op mijn gezicht. Er is mij vaak verteld dat ik voor een dosis geluk het beste over zijn buikje kan wrijven. Dit is niet moeilijk om te doen, maar soms is het toch lastig niet te giechelen als je dan in zo’n tempel staat.

On a more serious note: de buik van een Lachende Boeddha symboliseert eigenschappen zoals tolerantie, acceptatie, geduld en vrijgevigheid. Dit stelt hem in staat om anderen te begrijpen, een teken van zijn grote inlevingsvermogen en mededogen. Dat is volgens mij waarom Budai bestaat. Hij leert ons namelijk een lesje in boeddhistische wijsheid. Het gaat dus niet om algemeen goed geluk. Nee, officieel is de boodschap in China: wanneer je als een Boeddha leeft, komt geluk vanzelf op je pad. Daarnaast symboliseert Budai:

  • Rijkdom en Voorspoed
  • Overvloed
  • Spiritueel Inzicht en Begrip
  • Lang en Gelukkig Leven

Staande boeddha

Hier zet je zo’n Boeddha neer…

Als je erover nadenkt om een Lachende Boeddha in huis te nemen, dan is het in China de gewoonte om het beeld in je woonkamer te plaatsen of bij de ingang van je huis. Als het mogelijk is, dichtbij de deur. Dan word je elke dag vriendelijk onthaald door onze lachende, wijze vriend.

witte boeddha

 

Je weet nu alles wat je moet weten voordat je de vrolijke Boeddha in huis neemt. Hopelijk tovert hij, net als bij mij, een lach op je gezicht en leef je, net als hij, in vreugdevolle vrede! Don’t worry, be happy!

Geniet, net als de Lachende Boeddha, van je eigen blijheid 🙂

Laatste aanpassing op 24 maart, 2021 4:13 pm

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen