• Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €60
 • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €60
Anouk
Door Anouk 30 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
442 x

Gebruik Spijkermat: Hoe werkt een spijkermat? Even liggen op dit prikkende kleedje zou je welzijn wonderen doen. Waarom? Dat lees je hier!

spiru acupressuurmat zwart

Een spijkermat doet je misschien denken aan fakirs die zonder een spier te vertrekken op ijzeren pinnen liggen. Toch is de toepassing van prikkende punten voor veel mensen geen fabeltje. Al meer dan duizend jaar lang wordt op verschillende plekken in Azië met drukpunten gewerkt, bijvoorbeeld in acupunctuur, reflexologie en Ayurveda. De acupressuur mat is eigenlijk een handzame versie waarmee je thuis aan zulke therapie kunt doen. Lees hier wat de spijkermat voordelen zijn en hoe je zo’n prikpartner gebruikt!

Werking Spijkermat en Voordelen Spijkermat

Een acupressuur massage met een spijkermat is bedoeld om

 • Drukpunten te Stimuleren
 • Afvalstoffen Af te Voeren
 • Gelukshormonen Op te Wekken

Door deze eigenschappen zou de mat stress, pijn en ongemak kunnen verlichten.

Drukpunten Stimuleren

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde draait het lichaam op energie of chi. Er zouden verschillende energiebanen of meridianen door het lichaam lopen, die je kunt stimuleren door specifieke plekken aan te raken. Dat kan met lichte druk zoals bij acupressuur of met naalden voor acupunctuur massage. Je lichaam reageert dan door energie naar die plek te sturen. Zo kan het lichaam zichzelf genezen, is de gedachte.

Afvalstoffen Afvoeren

Wanneer de chi op gang wordt gebracht door een acupressuur massage, zou dat de doorbloeding op die plek stimuleren. Hierdoor krijgen je spieren of organen lekker veel zuurstof en kunnen ze bijvoorbeeld afvalstoffen afvoeren.

Gelukshormonen Opwekken

Wanneer je op de duizenden puntjes van een spijkermat ligt, krijgt je lichaam een pijnprikkel en reageert daarop met de aanmaak van endorfine en oxytocine. Volgens veel mensen zijn deze gelukshormonen the good stuff. Endorfine werkt namelijk pijnstillend en geeft je een vrolijk gevoel, terwijl oxytocine stress verlaagt en bekendstaat als knuffelhormoon. Zo kan een mat massage je bloeddruk tijdelijk verlagen en diep doen ontspannen. Lekker voor lichaam én geest!

zwarte spijkermat

Deze Plekken Behandel je met een Spijkermat

Spijkermatten zijn ontworpen om rug, nek en schouders te behandelen tegen stijve spieren. Toch kun je ook andere stevige lichaamsdelen ermee stimuleren, zoals je ledematen en de onderkant van je voeten. Omdat de spikes best scherp kunnen zijn, worden gevoelige of zachte plekken afgeraden. Hier lees je tips voor toepassing op:

 • Rug
 • Nek en Schouders
 • Bekken en Benen
 • Voeten en Handen

Rug

Wil je de hele rug bereiken, kies dan een mat die groot genoeg is. Gebruik eventueel een kussen onder je nek en knieën voor comfort.

Nek en Schouders

Ook nek en schouders zijn eenvoudig te triggeren met het gebruik van een spijkermat. Maak hiervoor een rolletje van de mat voor onder je nek. Ook kun je hem een aantal keren vouwen zodat er een breed kussen ontstaat waar je schouders volledig op passen. Vul eventueel op met dekens om de juiste hoogte te krijgen. Wil je helemaal luxe gaan liggen, koop dan een speciaal spijkermat kussen.

Bekken en Benen

Om je bekken en benen te ontspannen, kun je op de mat zitten in kleermakerszit of een andere meditatiehouding. Dit kan volgens de energetische geneeskunde de doorbloeding in je benen of Wortelchakra een handje helpen.

Voeten en Handen

Volgens de Chinese geneeskunde eindigen alle energiebanen in de voeten en handen. Via beide zou je dus hele lichaam kunnen behandelen. Ga daarom voor een behandeling een tijdje op de mat staan of plaats je voeten erop terwijl je op een stoel zit – sowieso een goede optie als staan te veel irritatie oplevert! Handen kun je ook op de mat laten rusten, bijvoorbeeld door het kleed in je schoot of op tafel te leggen. Ook kun je er yoga oefeningen op doen waarbij je handen druk krijgen.

Hoe vaak op de Spijkermat?

Het gebruik van de spijkermat kun je onderdeel maken van je dagelijkse routine tijdens je self care ritueel of gewoon wanneer je er behoefte aan in hebt. Probeer eens te mediteren terwijl je erop zit of leg hem over je Yoga Mat om acupressuur aan je asana’s toe te voegen. Begin ’s ochtends je dag door een aantal minuten op de spikes te staan of sluit een lange dag werken ermee af. Ook voor het slapengaan kan deze massagevriend van pas komen – sommigen gebruiken hem iedere avond. Leg de mat bijvoorbeeld op bed zodat je al begint met ontspannen voordat je het licht uitdoet. Let wel, hele nachten erop doorbrengen is volgens kenners teveel van het goede!

close-up roosjes op acupressuurmat

Hoe Lang op de Spijkermat en Meer Tips voor Spijkermat Gebruik

Wil je voor de eerste keer met een acupressuur matje werken, hou dan rekening met

 • De Duur van je Spijkersessie
 • Je Comfort

De druk op je huid is even wennen en moet volgens kenners opgebouwd worden. Zo hou je het oefenen met een spijkermat gezond!

Duur gebruik Spijkermat

Hoe lang je op een spijkermat moet liggen, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Bouw de duur van je oefeningen op, zodat je lijf goed aan de mat kan wennen. Meestal wordt voor beginners tussen de 15 minuten en 20 minuten aangeraden.

Comfort van je Spijkersessie

Wees een beetje aardig voor jezelf en hou je pijngrens in de gaten. Je kunt bijvoorbeeld een deken over de spijkermat leggen of een t-shirt aandoen om te kijken hoe je lijf reageert. Zeker bij de gevoeligheid van je nek of achterhoofd is dat aan te raden. Ook maakt de ondergrond waarop je ligt veel verschil. Op bed voel je de drukpunten minder intens dan op een houten vloer. Waarschijnlijk wen je na een tijdje aan de spikes en verhoog je het huidcontact, maar zorg ervoor dat comfort op nummer 1 staat. Stressen op een spijkerbed werkt natuurlijk averechts!

Deze Spijkermat Ervaringen Kun je Verwachten

De effecten van een spijkermat zijn vrijwel meteen merkbaar. Tijdens het ontspannen kun je bijvoorbeeld een warme gloed voelen of tintelingen. Dat is een teken dat je doorbloeding op gang komt. Na het liggen kan je huid roder zijn dan normaal. Volgens de acupressuur is dat een teken dat het bloed lekker stroomt en afvalstoffen los zijn gekomen, net zoals na een schraapmassage met Guasha Stenen. De verkleuring zou na een tijdje vanzelf weg moeten trekken.

Spiru Spijkermat Gekocht? Deel je Review!

De beste spijkermat is voor iedereen anders. Daarom zijn wij benieuwd hoe jij zo’n medisch matje gebruikt en waar hij voor jou aan moet voldoen. Deel hier dus gerust je spijkermat review met andere lezers. Hoe meer inspiratie, hoe beter! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen