• De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Gratis verzending vanaf €60
  • 100.000+ Zenvolle klanten
De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
Gratis verzending vanaf €60
100.000+ Zenvolle klanten
Yorick
Door Yorick 14 december 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
2518 x

Klankschalen zijn dé muzikale aanvulling op een Zenvol leven. Tonen en trillingen kunnen je ondersteunen bij allerlei spirituele activiteiten. Schalen zijn er in diverse soorten en maten, waardoor kiezen lastig kan zijn. Wij helpen je daarom op weg om een persoonlijke Klankschaal te vinden inclusief Klopper en Kussen!

Klankschaal met klopper op rood kussen bloemen achtergrond

Misschien heb je ze wel eens gehoord in een yogales of ken je ze van speciale klankschaalmassages. Wie eenmaal fan is van de ontspannende trillingen, wil er vaak zelf eentje aanschaffen. Maar welke kies je? Groot, klein, dik, dun, wel of niet handgemaakt …?

Overal valt wel iets voor te zeggen, maar de belangrijkste vraag is: welke klankschaal past bij mij? Het liefst zou je ze natuurlijk allemaal uitproberen. Gelukkig kun je ook als je online bestelt op basis van materiaal en afmetingen best een inschatting maken. Tijd voor een uitgebreide uitleg dus!

 

Bovenaanzicht klankschaal met klopper bloemen achtergrond

Bepalen waar je de Klankschaal voor Gebruikt

Voordat je naar beschikbare schalen kijkt, is het handig om een duidelijk doel te hebben. Wil je hem als wekker tijdens meditaties gebruiken of maak je liever een kalmerend klankbad? Lagere tonen worden namelijk vaak bij ontspanningssessies gebruikt, terwijl hogere geluiden energie zouden geven. Daarom zijn er ook speciale schalen voor chakra’s, bedoeld om effect op energie te hebben. Verder maakt het ook verschil of je de schaal moet kunnen verplaatsen. Handzame schaaltjes neem je makkelijk mee naar een yogales of concert, terwijl gigantische schalen misschien een speciale plek moeten krijgen. Waar en wanneer je de schaal bespeelt maakt dus wel degelijk uit!

Hoe klinkt een klankschaal?

Soorten Klankschalen en Materialen

Wanneer je een instrument zoekt, kun je kiezen uit handgehamerde, machinale en kristallen klankschalen. Hieronder vind je daarom iets over elke productiewijze. Zo ben je al door het eerste oerwoud aan mogelijkheden heen!

Handgehamerde Klankschalen

Deze klassieke Tibetaanse Klankschalen zijn het meest populair. Ze zijn namelijk gebaseerd op instrumenten die al eeuwenlang gebruikt worden bij religieuze gelegenheden in het boeddhistische Himalayagebied. Ook in China en Japan vind je deze authentieke Standing Bells of Singing Bowls terug. Handgehamerde schalen bestaan uit een legering van zeven edelmetalen. Hierdoor heeft elke schaal een unieke klank die veel verschillende tonen bevat. Sommige gebruikers zweren bij een handgehamerde klankschaal, omdat die warmer zou klinken dan een machinale.

Machinale Klankschalen

Machinale bowls zijn vaak van messing of aluminium. Ze kunnen er bijna hetzelfde uitzien als handgemaakte schalen, behalve dat het oppervlak gelijkmatiger is. Het voordeel van fabrieksmatig produceren is dat je schalen kunt stemmen in een bepaalde frequentie. Zo klinkt elke schaal in principe hetzelfde en is hij toonvast. Chakra Klankschalen zijn bijvoorbeeld vaak machinaal vervaardigd, zodat ze precies het aantal Herz hebben van het bedoelde chakra.

Kristallen Klankschalen

Kristallen klankschalen zijn gemaakt van kwartszand. Dit wordt verhit en in speciale mallen gegoten. Vervolgens slijpt de maker het kristal in een speciale toonsoort. Deze schalen zijn dus machinaal en handgemaakt tegelijkertijd! De toon van een kristallen schaal komt vaak overeen met één van de zeven chakra’s. In volgorde van staart tot kruin zijn dit meestal C, D, E, F, G A en B.

Alle Klankschalen Bekijken

koperen klankschaal witte achtergrond

 

Dit zorgt voor Verschillende Klanken en Trillingen

Je weet pas echt hoe zo’n schaal klinkt als je ‘m aanslaat. Toch kun je uit het formaat en de dikte al flink wat afleiden. Dat scheelt weer!

Formaat van de Schaal

Klankschalen zijn te koop in uiteenlopende afmetingen, van 10 cm doorsnee tot een halve meter of meer. Je zou denken: hoe groter de schaal, hoe lager het geluid. Dat klopt vaak wel. Een schaal van 12 cm klinkt hoger dan een variant van 44 cm. Wees er wel van bewust dat twee handgehamerde schalen van gelijke diameter onderling nog flink in toonhoogte kunnen verschillen. Het blijven natuurlijk handgemaakte producten!

Dikte van de Wand

De dikte van de wand is van invloed op de ontwikkeling van de klank nadat je de schaal aanslaat of strijkt. De mate waarin een toon opbouwt en aanhoudt, noem je de ‘aanspreking’ van de klankschaal. Klankschalen met een dunne wand spreken in de regel sneller aan dan dikwandige exemplaren. Dat betekent dat de klank van een dunne schaal sneller opbouwt en weer wegebt. Bij een dikkere wand is de toon dus minder snel hoorbaar, maar sterft hij ook langzamer weg.

Bovenaanzicht koperen klankschaal Tara Tibet

Klankschalen met Spirituele Symbolen

Klankschalen worden meestal versierd met belangrijke boeddhistische symbolen. Denk aan Tara, Boeddha of de Klankschaal Tibet met mantra’s zoals Om Mani Pad Me Hum. Ook zijn er bijvoorbeeld varianten met de Flower of Life. Deze versieringen zijn niet alleen mooi, maar geven volgens de makers ook een extra betekenis aan het gebruik. Zo is de ‘Medicijn Boeddha’ bedoeld voor een helende werking en stimuleert de ‘Saraswati’-klankschaal je creativiteit. Lees je dus goed in en kies een klankschaal met de uitwerking die jij zoekt.

Houten aanstrijkstok met boeddha hoofd bloemen achtergrond

Zo werken Kloppers en Aanstrijkstokken

Er zijn twee basistechnieken om een klankschaal te bespelen, namelijk kloppen en aanstrijken. De eenvoudigste manier om geluid uit je klankschaal te krijgen, is door er met een klopper tegenaan te tikken. De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie diepe piiing of doooiing te krijgen. Voor het aanstrijken van een klankschaal is iets meer oefening nodig. Je strijkt hiermee langs de buitenrand van de schaal zodat er een aanhoudende toon ontstaat. Dit noemen ze ook wel het ‘zingen’ van een klankschaal, vandaar de naam Singing Bowls.

Zo kies je een Klankschaal Klopper en Kussen

Als je de perfecte schaal gevonden hebt, ben je toe aan de accessoires. Je kunt kiezen uit vilten en rubberen Kloppers, verschillende Aanstrijkhoutjes en Klankschaal Onderzetters. Een kussentje is niet per se nodig voor gebruik. Je kunt de schaal namelijk ook in je hand houden of een kleedje gebruiken dat je al hebt. Een slaginstrument is natuurlijk wél onmisbaar! Probeer maar eens een schaal aan te slaan met je handen. Wil je zeker weten dat je schaal, onderzetter en klopper bij elkaar passen? Kies dan voor een Klankschaal Set.

Houten klopper met boeddha hoofd liggend in koperen klankschaal bloemen achtergrond

Deze Klankschaal Kloppers zijn er

Kloppers hebben een vilten of een rubberen bol. Bij een rubberen bol is je aanslag minder goed hoorbaar dan bij een vilten klopper. Het geluid ervan trilt dus niet of nauwelijks mee in de uiteindelijke klank. De aanslag van een vilten klopper is beter hoorbaar. Ben je dus eerder iemand van ‘hoe meer geluid, hoe beter’, dan is een vilten klopper iets voor jou. Zorg daarnaast dat je het juiste formaat klopper bestelt, minimaal even lang als de diameter van je schaal. Met een te grote of te kleine klopper haal je namelijk niet het beste uit je klankschaal.

Klankschaal kussen donut rood met goud witte achtergrond

Een Klankschaal Kussen kiezen

Om je schaal stevig neer te zetten bestaan speciale Kussens en Onderzetters. Deze zijn er vierkant, in ringvorm of als schijf. Ze hebben bijvoorbeeld boeddhistische borduursels of chakrasymbolen, maar zijn er ook in effen kleuren. Let ook hierbij weer op het formaat; een kussentje van 10 cm zal niet veel ondersteuning bieden aan een klankschaal van een halve meter doorsnede. Voor je het weet staat je nieuwe schaal klaar om bespeeld te worden!

Laatste aanpassing op 04 november, 2020 12:38 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen