• Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €60
 • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €60
Yorick
Door Yorick 27 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
868 x

Een mala wordt al eeuwen gebruikt als telhulp tijdens het mediteren. Ervaar de magie van de mala betekenis, 108 keer om precies te zijn!

boeddha met mala ketting om

Een mala gebruik je om mantra’s of ademhalingen mee te tellen. Als je regelmatig mediteert, kan deze gebedsketting een enorme steun blijken te zijn en dat niet alleen vanwege het tellen. Een mala kan je namelijk zoveel meer bieden, let maar op 😉

mala rudraksha ketting oranje kwastje

Een Mala is er voor Iedereen

Een mala is van oorsprong een gebedsketting die voornamelijk wordt gebruikt tijdens Pujas (diensten) en meditaties in het boeddhisme en hindoeïsme. Mala’s bestaan al duizenden jaren om Mantra’s te tellen. Dit kunnen bijvoorbeeld korte affirmaties of eeuwenoude liederen zijn. Religieus of niet, je mag de ketting tegenwoordig ook dragen omdat je hem mooi vindt of om je te herinneren aan een bepaalde intentie. Geef je mala een betekenis die voor jou van belang is 🙂

rudraksha mala ketting met chakra stenen

Dit is de Mala Betekenis

Het woord ‘mala’, ook wel ‘japa mala’ genoemd, betekent simpelweg ‘snoer’, ‘slinger’ of ‘krans’ wanneer je het woord vertaald vanuit het Sanskriet. Maar de symboliek van deze heilige ketting heeft meer te maken met de menselijke ziel. Een mala staat namelijk in het teken van mededogen en zou volgens kenners helende eigenschappen hebben. Maar deze ketting bevat nog meer verborgen feiten!

handen houden mala ketting vast

Daarom is het Getal 108 zo Belangrijk

Het is natuurlijk niet puur toeval dat een mala in het boeddhisme en andere religies en tradities altijd 108 kralen bevat. Dit getal heeft de neiging om overal op te duiken. Om een aantal voorbeelden te noemen; in het Tibetaans boeddhisme bestaat het pad van de menselijke ziel uit 108 stadia. Boeddha verwoordt 108 vragen en antwoorden in zijn sutra’s. De hindoegod Shiva heeft 108 namen en verschijningsvormen. Kortom, het getal 108 komt niet uit de lucht vallen!

kralen van mala ketting close up

De Onderdelen die Betekenis geven aan de Mala

Achter elk onderdeel van een gebedsketting zit een diepere gedachte en functie. Er zijn veel verschillende soorten mala’s, maar ze hebben één ding gemeen, namelijk dat elk onderdeel je kan steunen in het bereiken van meer innerlijke vrede en mentaal geluk. 🙂 De belangrijke onderdelen zijn:

 • Het materiaal van de 108 kralen
 • Het garen
 • Het kwastje
 • De Goeroe kraal

Het materiaal van de 108 kralen

Er kunnen verschillende soorten materialen gebruikt worden voor de kralen van een mala, namelijk:

Rudraksha Zaden. Rudraksha Mala’s bevatten gedroogde zaden uit grote bessen. Het woord rudraksha betekent ‘tranen van Shiva’; een belangrijk hindoeïstische god.

Lotuszaden. De Lotusbloem is een erg belangrijk symbool en een metafoor voor spirituele ontwikkeling.

Bodhizaden. Deze zaadjes zijn afkomstig van de bodhiboom, waaronder boeddha (Siddhartha Gautama) volledige verlichting bereikte.

Beenderen. Vaak zijn dit yakbeenderen die uitgesneden zijn tot kleine schedeltjes die je kunnen herinneren aan de kringloop van het leven en de dood.

Schelp. In het Tibetaans boeddhisme is de schelp één van de acht gelukssymbolen.

Healing mala’s. Er zijn ook de zogenaamde healing mala’s. Deze worden gemaakt met Helende Kristallen waarmee je jouw intentie kan versterken.

Het Garen

Ook het garen geeft betekenis aan de mala, namelijk dat het symbool staat voor verbinding met elkaar. Toch zitten er vaak knopen tussen de kralen zodat ze elkaar niet kunnen aanraken. Zo raak je tijdens het mediteren en tellen van je mantra’s niet afgeleid door het gerinkel van de kralen.

Het kwastje

Het is je vast opgevallen dat elke gebedsketting een kwastje bevat. Deze zit er niet zomaar, want volgens de traditie zou deze de positieve energie verspreiden die voortkomt vanuit je affirmaties.

De Goeroe kraal

Het laatste belangrijke onderdeel is de extra kraal (geen deel van de 108), genaamd ‘goeroe’ of ‘guru’ kraal. Deze markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de ketting. Tijdens het verschuiven van de kralen voel je dat je het eindpunt van de mala bereikt hebt wanneer je bij de goeroe bent beland. Het is eigenlijk een super handig hulpje, dus ogen dicht en tellen maar!

vrouw meditatie pose met ketting om

Zo Gebruik je een Mala tijdens Meditatie

Een mala gebruiken is niet zo ingewikkeld; je hebt het zo onder de knie. Een manier om de ketting te gebruiken tijdens meditatie gaat als volgt:

 1. Kies een bestaande mantra of verzin een positieve affirmatie voor jezelf. Bijvoorbeeld: ik ben goed zoals ik ben.
 2. Zoek een rustige plek en ga in een goede houding zitten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Meditatiekussen Kiezen voor extra comfort of wat Meditatie Muziek opzetten voor prettige sfeer.
 3. Sluit je ogen en maak contact met je ademhaling. Pak je rust!
 4. Neem je mantra in gedachten of volg je ademhaling.
 5. Neem de eerste kraal tussen de vingers van je rechterhand en laat deze losjes op je ring- of middelvinger rusten. Plaats je duim op de guru-kraal.
 6. Adem in en adem uit, waarop je je eerste mantra opzegt.
 7. Je kunt je mantra’s of ademhalingen bij houden door de kralen door te schuiven met je vingers op elke adem die je uitblaast.
 8. Ga zo door op je ademhaling totdat je bij de guru bent.
 9. Nog een rondje? Ga dan niet voorbij de guru-kraal, maar draai de mala een halve slag en ga verder in tegenovergestelde richting.
 10. Je kunt er op dat moment ook voor kiezen om de guru in te zetten als een soort “pauzekraal” om een moment stil te staan bij je intenties.

Welk soort Mala zou jij wel willen als tel assistent tijdens het mediteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen