• Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €60
 • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €60
Anouk
Door Anouk 30 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
372 x

Een Spijkermat of Acupressuur Mat is een yoga mat met drukpunten. Even zitten of liggen op dit prikkende kleedje zou je welzijn wonderen doen. Waarom? Dat lees je hier!

spijkermat acupressuur mat

Een spijkermat doet je misschien denken aan Oosterse sprookjes vol fakirs die zonder een spier te vertrekken op ijzeren pinnen konden liggen. Toch is de toepassing van prikkende punten voor veel mensen geen fabeltje. Al eeuwenlang wordt op verschillende plekken in Azië met drukpunten gewerkt, bijvoorbeeld in de Chinese acupunctuur, reflexologie en acupressuur of de Indiase Ayurveda. Inmiddels kun je zelf gewoon een handzame spijkermat kopen om lekker thuis op te relaxen. In dit artikel lees je daarom hoe een acupressuurmatje werkt en wat je ermee kunt!

spijkermat close up

Dit doet een Acupressuur Mat

Een acupressuur massage met een spijkermat is bedoeld om

 • Drukpunten te Stimuleren
 • Afvalstoffen Af te Voeren
 • Gelukshormonen Op te Wekken

Door deze eigenschappen zou de mat stress, pijn en ongemak kunnen verlichten.

Drukpunten Stimuleren

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde draait het lichaam op energie of chi. Er zouden verschillende energiebanen of meridianen door het lichaam lopen, die je kunt stimuleren door specifieke plekken aan te raken. Dat kan met lichte druk zoals bij acupressuur of met naalden voor acupunctuur massage. Je lichaam reageert dan door energie naar die plek te sturen. Zo kan het lichaam zichzelf genezen, is de gedachte.

Afvalstoffen Afvoeren

Wanneer de chi op gang wordt gebracht door een acupressuur massage, zou dat de doorbloeding op die plek stimuleren. Hierdoor krijgen je spieren of organen lekker veel zuurstof en kunnen ze bijvoorbeeld afvalstoffen afvoeren.

Gelukshormonen Opwekken

Wanneer je op de duizenden puntjes van een spijkermat ligt, krijgt je lichaam een pijnprikkel en reageert daarop met de aanmaak van endorfine en oxytocine. Volgens veel mensen zijn deze gelukshormonen the good stuff. Endorfine werkt namelijk pijnstillend en geeft je een vrolijk gevoel, terwijl oxytocine stress verlaagt en bekendstaat als knuffelhormoon. Zo kan een mat massage je bloeddruk tijdelijk verlagen en diep doen ontspannen.

punten acupunctuur acupressuur mat

Deze Plekken Behandel je met een Spijkermat

Spijkermatten zijn ontworpen om rug, nek en schouders te behandelen. Toch kun je ook andere stevige lichaamsdelen ermee stimuleren zoals je ledematen en onderkant van je voeten. Omdat de spikes best scherp kunnen zijn, worden gevoelige of zachte plekken afgeraden. Hier lees je tips voor toepassing op

 • Rug
 • Nek en Schouders
 • Bekken en Benen
 • Voeten en Handen

Rug

Wil je de hele rug bereiken, kies dan een mat die groot genoeg is. Gebruik eventueel een kussen onder je nek en knieën voor comfort.

Nek en Schouders

Ook nek en schouders zijn eenvoudig te triggeren met een spijkermat. Maak hiervoor een rolletje van de mat voor onder je nek. Ook kun je hem een aantal keren vouwen zodat er een breed kussen ontstaat waar je schouders volledig op passen. Vul eventueel op met dekens om de juiste hoogte te krijgen. Wil je helemaal luxe liggen, koop dan een mat met kussen waarop drukpunten zitten.

Bekken en Benen

Om je bekken en benen te ontspannen, kun je op de mat zitten in kleermakerszit of een andere meditatiehouding. Dit kan volgens de energetische geneeskunde de doorbloeding in je benen of Wortelchakra een handje helpen.

Voeten en Handen

Volgens de Chinese geneeskunde en bijbehorende reflexologie eindigen alle energiebanen in de voeten en handen. Zo zou je via beide het hele lichaam kunnen behandelen. Ga voor een behandeling van de zenuwuiteinden in je voeten een tijdje op de mat staan of plaats ze erop terwijl je zit. Dat is sowieso een goede optie als staan te veel irritatie of pijn oplevert. Handen kun je op de mat laten rusten, bijvoorbeeld door het kleed in je schoot of op tafel te leggen terwijl je zit. Ook kun je er een yoga oefening op doen, waarbij je handen druk krijgen.

Op deze Momenten Gebruik je een Spijkermat

Een Spijkermat kun je dagelijks gebruiken tijdens je self care ritueel of gewoon wanneer je er behoefte aan in hebt. Probeer eens te mediteren terwijl je erop zit of leg hem over je Yoga Mat om acupressuur aan je asana’s toe te voegen. Begin ’s ochtends je dag door een aantal minuten op de spikes te staan of sluit een lange dag werken ermee af door er op te gaan liggen. Ook voor het slapengaan kan deze massagevriend van pas komen. Leg hem op bed zodat je al begint met ontspannen voordat je het licht uitdoet. Let wel, hele nachten erop doorbrengen is volgens kenners teveel van het goede!

spijkermat acupressuur mat oranje close up

Tips om te Starten met een Spijkermat

Wil je voor de eerste keer een spijkermat ervaren, hou dan rekening met

 • De Duur van je Spijkersessie
 • Je Comfort
 • De Resultaten

Duur van je Spijkersessie

Bouw de duur van je oefeningen op, zodat je lijf goed aan de mat kan wennen. Meestal wordt voor beginners tussen de 10 en 20 minuten aangeraden.

Comfort

Wees een beetje aardig voor jezelf en hou je pijngrens in de gaten. Je kunt bijvoorbeeld een deken over de spijkermat leggen of een dikke trui aandoen om te kijken hoe je lijf reageert. Zeker bij de gevoeligheid van je nek of achterhoofd is dat aan te raden. Ook maakt de ondergrond waarop je ligt veel verschil. Op bed voel je de drukpunten minder intens dan op een houten vloer. Waarschijnlijk wen je na een tijdje aan de spikes en verhoog je het huidcontact, maar zorg altijd eerst voor comfort. Stressen op een spijkerbed werkt natuurlijk averechts!

Resultaten

Tijdens het ontspannen kun je een warme gloed voelen of tintelingen. Dat is een teken dat je doorbloeding op gang komt. Na het liggen kan je huid roder zijn dan normaal. Volgens de acupressuur is dat een teken dat het bloed lekker stroomt en afvalstoffen los zijn gekomen, net zoals na een schraapmassage met Guasha Stenen. De verkleuring zou na een tijdje vanzelf weg moeten trekken.

Meer doen met Massage?

Je kunt een Spijkermat Kopen, maar er zijn ook andere manieren om je drukpunten wat aandacht te geven. Bijvoorbeeld een klassieke massage met Etherische Olie. Ook Yoni Massage heeft net als Acupressuur roots in China. Wil je een iets zachtere methode om lekker in je vel te zitten, verdiep je dan eens in een healing behandeling zoals Reiki. Voor je het weet ben je al relaxed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen