• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Warm en gezond met winter-yoga

Door Yorick 1 januari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
382 x

Elke winter kan je er weer op rekenen: een golf van griep en verkoudheid die door ons land trekt. Yoga helpt je warm te blijven en weerstand te bieden tegen die vervelende virussen en bacteriën. Klaar voor wat fitness voor je immuunsysteem? Boost je weerstand met winter-yoga!

Yoga helpt je lymfestelsel

Bij het bestrijden van ziektekiemen speelt je lymfestelsel een belangrijke rol. Het lymfevocht vervoert afvalstoffen en ziektekiemen, die door de lymfeklieren worden gefilterd. Je kan dit supersysteem een handje helpen met lichaamsbeweging, zoals yoga. Vooral in de winter komt dat goed van pas.

Het lymphestelsel

Yoga op de kop

Op yogajournal.com kunnen we lezen dat je spieren en zwaartekracht samenwerken bij het transport van lymfevocht. Wanneer je hoofd op een lager punt is dan je hart, stroomt er lymfevocht door je ademhalingsstelsel. Laat dat nou net de plek zijn waar ziektekiemen het liefst je lichaam binnendringen. Kom je weer overeind, dan zorgt de zwaartekracht voor een enkele reis lymfezuivering. Daarom raad men aan om ‘inversion yoga’ in je winterroutine op te nemen. Dat zijn houdingen met je hoofd naar beneden en je achterwerk of voeten omhoog, zoals de Uttana Shishosana (Extended Puppy) en de Salam (Supported Shoulderstand).

Winter-yoga: asanas en routines

De experts van yogajournal hebben een routine ontwikkeld met 11 van deze ‘inversion yoga’-asanas (zie eerdergenoemd artikel). Ik heb de routine geprobeerd, maar was er niet ondersteboven van. Ik werd een beetje duizelig van al dat bukken. Daarom kies ik voor mijn winter-yogaroutine telkens vijf op-de-kop-asanas en wissel deze af met andere houdingen. Dat scheelt een hoop sterretjes op m’n netvlies.

De warme wintertips van Do You Yoga

Yoga helpt je niet alleen gezond te blijven in de winter, het houdt je ook nog eens lekker warm. Do You Yoga komt met een artikel vol tips om je op te warmen. Ik licht er een paar uit.

Tip 1: opwarmen met heet water

Drink voordat je begint een glaasje heet water met citroen. Zo warm je op van binnenuit. De citroen is voor de smaak. Zelf drink ik het liefst een kopje thee voordat ik aan mijn winter-yoga begin.

Tip 2: doe de zonnegroet

Ook al zie je d’r niet zo veel in de donkere dagen, ze is er altijd om je energie te geven: de zon. Begroet haar met een Surya Namaskar-sequence, beter bekend als de Zonnegroet. Zo verwelkom je het licht en de warmte en synchroniseer je je ademhaling met de bewegingen van je lichaam.

Tip 3: activeer je Manipūra Chakra

De Manipūra Chakra bevindt zich op een centrale plek in je lichaam. Het element van deze chakra is vuur, dat zich manifesteert in lichaamswarmte. Zo regelt het onze energiebalans en voorziet de spijsverteringsorganen van energie. De Manipūra is dus eigenlijk de centrale verwarming voor je lichaam. Hoe zet je deze kachel aan, vraag je? Uiteraard zijn er asanas die specifiek de Manipūra aanspreken, zoals de Trikonasana (Gestrekte Driehoek) en de Ardha Matsyendrasana (Halve God van de Vissen). Op chakras.net vind je een uitgebreide gids over de Manipūra Chakra (in het Engels), met o.a. asanas en routines die je kan doen om deze te activeren. Kijk je net als ik liever een filmpje, dan hebben we altijd Adrienne nog:

En weg met die winterdip

Er is nog een voordeel van winter-yoga, dat ik hier nog niet heb genoemd: het is je ultieme wapen tegen de winterdip. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn artikel “Yoga en meditatie tegen je winterdip“.

Zo, hopelijk heb je nu voldoende tips en informatie om de winter gezond, warm en goedgemutst door te komen. En kruip na je winter-yogasessie gerust met een dekentje op de bank. Dat is altijd lekker, winterdip of geen winterdip 😉

Laatste aanpassing op 30 september, 2020 2:18 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog overzicht