• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen
Yorick
Door Yorick 20 november 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
2442 x

Geen idee welke wierook je moet kiezen? Deze gids legt uit welke soorten er zijn en helpt je bij het vinden van een favoriet!

Geur is iets geks. Het kan je een gevoel van thuis geven, herinneringen oproepen of direct doen ontspannen – vaak heb je dat niet eens door. Bovendien is het omgekeerde net zo waar. Vind je iets onprettig ruiken, dan gaat vertrekken vaak niet snel genoeg. Een fijne wierooksoort en geur voor jezelf vinden kan dus een hele klus zijn. Heb je uiteindelijk iets gevonden, dan heb je één van de makkelijkste middelen om jezelf in een gewenste stemming te brengen. Daarom vind je hier een korte wierook gids, waarmee je kan uitvogelen welke wierook je voor wat nodig hebt!

wierook brander lotus koper

Dit is nou Wierook

Wierook is een verzamelnaam voor kruiden en andere aromaten die verbrand worden voor hun geur. De meeste wierook is gemaakt van aromatische materialen, een bindmiddel (meestal gom of een hars) en een beetje houtskool om het gelijkmatig te laten smeulen. De naam wierook komt van gewijde rook ofwel heilige rook. Al sinds de oudheid worden namelijk kruiden aangestoken tijdens diensten, meditaties of als medicijn. Wierook staat dan meestal symbool voor het element lucht of vertegenwoordigt geesten en voorouders. Bovendien ruikt het goddelijk, ook niet onbelangrijk!

nag champa wierook mix soorten

Dit zijn Verschillende Wierook Soorten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wierook te koop. Als je rondvraagt, heeft ook iedereen wel een mening wat het beste wierook merk is. Met al die varianten kun je dus gemakkelijk verdwalen in het aanbod. We gaan eerst eens kijken in welke verschillende vormen wierook verkrijgbaar is. Als je eerst een verbrandingswijze kiest, bespaar je jezelf al flink wat keuzestress. Daarna kun je op je gemak een geurtje uitzoeken. Easy peasy!

Wierook stokjes in houten wierook houder

Wierook Stokjes

Deze ken je waarschijnlijk wel. Wierookstokjes bestaan uit bamboe met geurmateriaal er omheen, maar er worden ook andere soorten voor de houten kern gebruikt. Je brandt ze in een speciale wierookhouder of simpelweg in een potje aarde. Wist je dat er ook kruidenstaafjes zonder hout bestaan? Dat zijn de zogenaamde Japanse en Tibetaanse wierook, speciaal gemaakt voor een pure geurervaring. Volgens echte fans overstijgen deze ambachtelijke kruidengeuren die van de meer synthetische wieroken. De delicate geur van Japanse staafjes zouden volgens de makers herinneringen en sferen oproepen, terwijl de Tibetaanse wierook wordt gebruikt als medicijn.

wierook kegels in de vorm van een hart

Kegeltjes en blokjes

Kegeltjes en blokjes zijn ideaal als je liever geen hout verbrandt. Ze bestaan namelijk uit puur geurmateriaal. Cones verhit je op een bijpassende brander of een schoteltje uit je tafelservies. Ga je voor een special effect? Bij een Wierook Waterval stroomt de rook uit de cones gewoon vrolijk naar beneden! Blokjes bevatten in tegenstelling tot kegels ook geen houtskool. Ze zijn een mengsel van geurige kruiden, plantendelen en hars die je niet verbrandt, maar smelt. Dit gebeurt op een speciale verdamper die precies heet genoeg wordt.

wierookhars mirre ritual cathedral styrax

Wierook Hars

Harskorrels ken je misschien uit de kerk. Deze natuurlijke wierook bestaat uit kleine knikkertjes of grote brokken die zelfs lekker ruiken als ze niet worden verbrand. Je smelt ze op een houtskooltablet of zeefbrander. Daarbij komt altijd veel rook vrij en een zware geur. Perfect om een heel yogacentrum of volledige tempel mee te laten geuren! Hars is best prijzig, maar in tegenstelling tot de meer goedkope wieroken heeft het behoorlijk veel effect. Heb je nog niet zoveel ervaring met kruiden branden of woon je klein? Dan wordt hars meestal afgeraden omdat het al gauw intens wordt. Ga je het avontuur aan, zet dan altijd genoeg ramen open en onthou: a little goes a long way!

Wierookkruid Sandelhout in een bakje

Losse Wierook Kruiden

Hou je niet van hars maar wel van pure plantengeur, dan kun je wierook los kopen. Je krijgt dan kruiden en plantendelen die je zelf kunt doseren en mengen. Losse wierook verhit je vervolgens net zoals hars op houtskool of op een zeefje boven een waxinelichtje, de zogenaamde zeefwierookbrander. Het kan prettig zijn deze te gebruiken, omdat de kruiden dan langzaam verbrand worden zonder extra rookproductie. Zo ruik je de geur van de kruiden des te beter. Heb jij een neus voor aroma, ga dan vooral je eigen wierook maken!

palo santo sticks opgestapeld

Zo Kies je een Persoonlijke Wierook Geur

Oké, we hebben een uitvoering uitgekozen. Dan staan we voor de volgende uitdaging, namelijk een geur uitzoeken. Je kan gaan voor eentje die je ‘gewoon lekker lijkt’, zoals Lotus (klinkt wel bloemig), Sandelhout (bossig) of Dennegeur (Kerst voor de deur). Weet je eenmaal wat je wilt ruiken, dan kun je de geur het beste van een aantal merken proberen. Volgens de meeste wierookgebruikers zit daar namelijk enorm verschil tussen!

Geopend pakje Nag Champa Wierook stokjes

Je kunt je natuurlijk ook verdiepen in het effect dat je wil bereiken. Heb je behoefte aan rust en kalmte of wil je juist creativiteit stimuleren? Soms zie je al aan de naam van de wierook wat deze eigenschappen zijn, zoals Shanti (voor rust en vrede), maar meestal niet. Daarom vind je hier de eigenschappen van een aantal verschillende geuren. Dat scheelt je heel wat regels productteksten lezen; één blik op de samenstelling en jij weet of het de juiste voor je is.

 • Amber
 • Cedarwood of Cederhout
 • Kaneel
 • Jasmijn
 • Lavendel
 • Lotus
 • Musk
 • Mirre
 • Nag Champa
 • Opium
 • Sandalwood of Sandelhout
 • Vanille
 • Roos
 • Witte Salie

Ontdek alle Wierook Geuren

Amber

Deze harsgeur staat voor kennis en historie. Volgens fans zeer bruikbaar bij meditatie of als je nieuwe inzichten wilt verkrijgen.

Cederhout

Meestal gebruikt voor kracht en sterkte in moeilijke situaties. Wachters en soldaten werden hier vroeger mee klaargestoomd voor verdediging en strijd.

Kaneel

Deze kruidige geur staat bekend als lustopwekker en geur waar je in het algemeen wakker van wordt. Goeiemorgen!

Jasmijn

Deze bloemengeur staat voor zowel de nacht als de liefde en schoonheid. Het helpt de innerlijke schoonheid naar buiten te brengen en versterkt vriendschappen.

Lavendel

Helpt om je innerlijk naar buiten te laten schijnen. Zoek je romantiek? Met deze paarse bloem krijg je volgens velen de stemming erin.

Lotus

Bevordert volgens velen concentratie en intelligentie en staat in het hindoeïsme en boeddhisme bekend als bloem van de spirituele groei.

Musk

Brengt volgens velen orde en balans in je energiehuishouden.

Mirre

Hieraan worden goddelijke krachten toegeschreven. Wil je je herboren en gereinigd voelen, dan kan dit je nieuwe favoriet worden.

Nag Champa

Deze heilige bloemengeur doet het goed bij meditatiesessies, rituelen en ceremonies.

Opium

Van dit beruchte aroma wordt al sinds de oudheid gebruik gemaakt. Het zou namelijk geestverruimende eigenschappen hebben en helpen om dieper te slapen.

Sandelhout

Zou net als Nag Champa helpen bij het reinigen van je geest.

Vanille

Hiervan wordt gezegd dat je intelligentie toeneemt … Even een voorraadje inslaan dus!

Roos

Staat natuurlijk voor romantiek, passie en verlangen.

Witte Salie

Niet per se gebruikt voor de geur van wierook, maar vooral voor smudge ceremonies zoals je huis reinigen met salie.

Geopend pakje Witte Salie Wierook stokjes

Tijd om zelf Wierook te branden!

Met deze beknopte gids heb je een indruk van waar je op kunt letten bij Wierook Kopen. Net als met autorijden of een instrument bespelen, is het verder een kwestie van oefenen. Je zult steeds beter worden in het creëren van een gevoel door in elke situatie de juiste geur te branden. Wie weet heb je straks wel je eigen mélange gemaakt!

Veel succes met het vinden van je nieuwe lievelingsgeur! 🙂

Laatste aanpassing op 31 oktober, 2020 9:56 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen