• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek alles voor een grondige Lenteschoonmaak 🧼 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Zo vind je de ultieme meditatiehouding

Door Thomas de Jong 22 oktober 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
634 x

Of je nou net begint met mediteren of er al een dagelijkse gewoonte van hebt gemaakt: het belang van een goede meditatiehouding mag je niet onderschatten. Een goede houding helpt je namelijk je aandacht naar binnen te keren, en maakt het mediteren makkelijker.

De ideale meditatiehouding heeft 3 eigenschappen: het is stabiel, je rug is recht en het is comfortabel. Om je daarbij te helpen zijn er allerlei hulpmiddelen. Er zijn zelfs zoveel producten, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel vertel ik je alles over meditatiekussens, meditatiebankjes en andere hulpmiddelen. Zo vind jij de ultieme meditatiehouding!

Waarom een goede meditatiehouding belangrijk is

Oké, ik geef het gelijk toe: ik mediteer het liefst liggend. Zeker nu het buiten weer wat kouder is, heb ik niet altijd zin om direct uit bed te stappen en een zittende meditatie te doen. Liggend heb ik ook het minst last van mijn rug en knieën, lichaamsdelen die me nog wel eens af willen leiden bij een zitmeditatie. Helaas heeft liggend mediteren ook een groot nadeel: het is vaak zo comfortabel dat ik er duf van wordt. Daardoor ben ik minder geconcentreerd en is de kwaliteit van mijn meditatie-oefeningen minder.

Een goede (zittende) meditatiehouding zorgt ervoor dat je adem en energie makkelijker door je lichaam stromen. Door een comfortabele maar alerte houding kun je je makkelijker concentreren, en worden je meditaties effectiever en efficiënter. Het allerbelangrijkste is dat je langere tijd met een rechte rug kunt zitten, zonder dat je wordt afgeleid door lichamelijke ongemakken.

Dit zijn 5 bekende meditatiehoudingen:

 

In het Westen zie je vooral de Birmese houding, waarbij je simpel met gekruiste benen zit. Ik maak liever gebruik van een meditatiebankje of een andere verhoging, omdat ik anders niet comfortabel met een rechte rug kan zitten.

Welke houding je ook aanneemt, je moet altijd op deze punten letten:

  • Rek je uit naar het plafond en richt je kin lichtjes naar je borst.
  • Sluit je mond en ontspan je tong. Het puntje van je tong raakt net de achterkant van je voortanden.
  • Ontspan je schouders. Dit helpt bij het ademhalen.
  • Zorg ervoor dat je je bekken zo gepositioneerd is dat je ruggengraat niet gebogen is.

Je wilt je bekken iets naar voren kantelen, zodat je op een natuurlijke wijze een rechte rug hebt. Veel mensen hebben hiervoor wat ondersteuning nodig. Daarom kijken we nu naar wat jij nodig hebt voor de ultieme meditatiehouding.

Meditatiekussen, meditatiebankje of toch een stoel?

Practice makes perfect. Dat geldt niet alleen voor het mediteren zelf, maar ook voor het vinden van de juiste meditatiehouding. Hieronder zet ik een aantal verschillende houdingen op een rijtje, met de bijbehorende hulpmiddelen. Je kent je lijf zelf het beste, dus waarschijnlijk weet je snel genoeg welke houding het beste bij je past.

Zittend op de grond

Als je al jaren aan yoga doet, ben je waarschijnlijk flexibel genoeg om zittend op de grond te mediteren. Je zit dan bijvoorbeeld in de Full Lotus of Half Lotus. Qua hulpmiddelen is dit ook heel eenvoudig, je hebt eigenlijk alleen een meditatiekussen nodig. Het hoeft geen hoog kussen te zijn, hierdoor kan je bekken te ver naar voren kantelen. Je kunt ook een meditatiemat gebruiken.

 

Heb je een flexibel lijf? Dan biedt een dun kussen vaak al genoeg ondersteuning.

De Birmese houding

Deze houding is voor veel mensen al een stuk comfortabeler. Meestal gebruik je een zogenaamde Zafu, al noemen we dat bij Spiru gewoon een meditatiekussen. We hebben ze in allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt ook op een yogablok zitten dat je iets naar voren kantelt. Let ook goed op de hoogte van het kussen, daar kom ik zo nog op terug.

Een goed meditatiekussen ontlast je knieën en onderrug, zodat je comfortabel kunt mediteren.

Knielende houding

Dit is mijn favoriete zittende meditatiehouding. Door het gebruik van een meditatiebankje of een kussen op z’n zij, is het voor mij veruit de meest comfortabele houding. Het geeft de meeste ruimte voor mijn onderrug en knieën. Met gekruiste benen krijg ik daar toch snel last van, en dat komt mijn meditaties niet ten goede. Heb jij ook snel last van je rug of knieën als je zittend mediteert? Dan raad ik je absoluut deze houding aan!

Een meditatiebankje is ideaal voor mensen met een zwakke rug of knieën.

Zittend op een stoel

Is je lijf het helemaal oneens met alle houdingen hierboven? Dan kun je altijd nog op een stoel gaan zitten. Zorg er dan wel voor dat je niet tegen de rugleuning gaat zitten, dit gaat ten koste van je rechte rug en alerte houding. Misschien heb je een kussen nodig om ervoor te zorgen dat je benen in een hoek van 90 graden staan.

De hoogte van je kussen

Tot slot nog iets over de hoogte van je kussen. Dat maakt namelijk een hoop verschil. Als je een kussen gebruikt maar niet de juiste meditatiehouding kunt vinden, ligt dat waarschijnlijk aan de hoogte van je kussen. 2 centimeter kan al genoeg zijn om een zere rug of slapende benen te voorkomen, dus probeer wat verschillende hoogtes uit. Misschien heb je wel een extra hoog kussen nodig, of is een kussen in de vorm van een halve maan ideaal voor je.

Het belangrijkste is dat je goed naar je lijf luistert. De ultieme meditatiehouding is voor iedereen anders, maar ook voor iedereen binnen handbereik! Het is niet nodig om met pijn of ongemak te mediteren, met het juiste hulpmiddel kan iedereen een goede houding vinden.

Veel succes!

Laatste aanpassing op 30 september, 2020 1:44 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *