• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Pendelen voor nieuwkomers – een handleiding

Door Anouk 6 februari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 15 minuten met dit artikel.
6343 x

Laatst was ik bij een vriendin op bezoek, die me vol enthousiasme haar nieuwe pendel liet zien. Ik knipperde met mijn ogen: wat was dat voor een ding? Is zoiets niet voor heksen? Ik vroeg haar de hemd van het lijf en wat blijkt: haar pendel vindt antwoorden en rondslingerende sleutels. Daar moest ik dus meer van weten!

Bij pendelen werk je met levensenergie, vertelde ze me. Dat heet divinatie of divineren. Tarotkaarten, wichelroedes en glazen bollen horen daar ook bij. Ik vond het eerst maar een beetje eng, dat divineren. Het woord alleen al! Een ernstige mond vol. Mag iedereen zomaar divineren of moet je dan heks zijn? En wat doe je precies als je pendelt? Kan er iets fout gaan – krijg ik dan misschien zeven jaar ongeluk of legt mijn lieve kat plotseling het loodje? In sprookjesboeken worden heksen en waarzegsters nooit zo gezellig verbeeld, dus ik zag boze heksen en gekke oude vrouwtjes voor me. En daarna mezelf. Op sneakers. En toch trok het me, werken met levensenergie. Soms voel ik die wel, na een fijne yogales of als ik op zondag door het bos wandel. Als pendelen me daarmee in contact kan brengen, ben ik toch wel heel nieuwsgierig. Ik wil altijd het naadje van de kous weten en heb genoeg levensvragen voor vijftien pendels tegelijkertijd, dus verdiepte ik me een dagje in de wereld van de divinatie. En dit is het resultaat! In dit artikel vind je achtereenvolgens informatie over:

  • De pendel: achtergrond en traditie
  • Divinatie
  • Een pendel kiezen
  • Bewaren en verzorgen
  • Wat je dominante hand is
  • Hoe je een pendel afstemt
  • De pendelsessie stap voor stap
  • Bekende pendelproblematiek

De pendel

Een pendel is een hangend voorwerp aan een draad of kettinkje. De hanger functioneert als gewicht en is vaak van metaal, glas, hout of natuursteen. Soms zit er aan het andere uiteinde nog een houvast, in de vorm van een kraal of steentje. Een pendel hou je aan de bovenkant van het kettinkje vast, terwijl je een gerichte vraag stelt over je leven. Uit de beweging die de pendel vervolgens maakt, kun je een persoonlijk antwoord afgelezen. Soms wordt er onder de hanger een kaart of diagram met antwoorden neergelegd, om te helpen bij de interpretatie. Pendelen is een hele oude vorm van waarzeggerij en wordt over de hele wereld beoefend. Misschien ken je het uit de wicca-traditie, een oude Europese natuurreligie die we ook hekserij noemen. Of je hebt wel eens een baby shower bijgewoond waar iemand een trouwring aan een ketting boven de buik van de moeder houdt om erachter te komen of het een jongetje of meisje is. Ook dat is pendelen (- niet doorvertellen). Pendels zijn dus bedoeld om antwoorden te krijgen. Over jezelf, over de omgeving of als je simpelweg iets wil herinneren. Sommige mensen zoeken er bijvoorbeeld hun sleutels mee, las ik. Want ja, gisterenavond had je ze nog en je weet dat ze ergens liggen, maar waar

Divinatie

Bij divineren en dus ook bij pendelen, maak je gebruik van een instrument dat jouw levensenergie zichtbaar maakt. De pendel is dus niets meer dan een gereedschap. Je kunt het vergelijken met een pen: als jij er energie op overdraagt, verschijnen er opeens woorden op papier. Een boodschappenbriefje voor het weekend, bijvoorbeeld. Pendelen verschilt alleen van het schrijven van zo’n praktisch briefje, omdat je niet ‘bewust’ bezig bent. In plaats van hard nadenken hoeveel broccoli je ook alweer nodig had, maak je bij pendelen juist ruimte voor informatie uit je onderbewuste. De antwoorden die je krijgt zijn dus dingen die je je niet (meer) bewust kunt herinneren. Het is wat je ergens diep van binnen weet -ik noem dat mijn intuïtie of hart. Dat weet vaak meer dan ik zelf kan bedenken en komt na een zondagse boswandeling vaak met verrassende inzichten.

Ideomotorisch effect

Maar waarom laat de pendel dan zien wat je onbewust weet? Waarom beweegt hij? Dat komt door iets wat (para-)psychologen het ideomotorisch effect noemen. Moeilijk woord, maar het betekent dat je soms onbewust reageert op informatie met oncontroleerbare spierbeweging. Tijdens het pendelen reageert je onderbewuste of intuïtie dus op je vraag met subtiele handbewegingen. Ik ben wel eigenlijk wel erg benieuwd wat mijn onderbewust me allemaal te vertellen heeft. Ik weet niet of je het kent, maar daar wordt bij mij nog wel eens overheen geraasd door alledaagse, dringende vragen zoals de datum van de belastingaangifte en wanneer de kattenbak voor het laatst verschoond is.

Bewust, onbewust, onderbewust

Het is best lastig om uit te vinden hoe je hoofd nou helemaal in elkaar zit, wat nou precies het verschil is tussen het bewuste, onbewuste en onderbewuste. Ik kon er niks aan doen, ik wilde het toch eerst uitvogelen voordat ik me aan de pendel waag. En wat blijkt: er zijn evenveel denkers als ideeën. Hier kan ik nog wel een heel leven aan wijden. Misschien wel meerdere. Een bekende psycholoog uit het begin van de 20e eeuw, Carl Jung, noemt het onderbewuste bijvoorbeeld het ‘collectieve onbewuste’. Dat betekent zo ongeveer dat alle mensen diep van binnen verbonden zijn met de hele menselijke geschiedenis, met alle informatie en beelden die bij het bestaan van onze soort horen. Als je daar bij kunt, heb je eigenlijk toegang tot de grootste bibliotheek ooit – bomvol levenswijsheid. Op een Engelse blog over wicca vond ik een mooie vergelijking tussen het on(der)bewuste en een radio-ontvanger. Er staat dat levensenergie lijkt op radiogolven, energetische trillingen die altijd aanwezig zijn. In ons, buiten ons. Je hebt alleen een ontvanger nodig om ze op te pikken (je onbewuste) en een omzetter die de trillingen omzet in een geluidsboodschap (je onderbewuste). Het onbewuste pikt energie op, het onderbewuste vertaalt het in een boodschap die je begrijpt.

Geen fratsen

Het gave aan je onderbewuste is dat het antwoorden geeft die heel eerlijk zijn. Het is gewoon een vertaling van energie. Er komt dus geen geklets van je gedachten tussen. Als het jou via je pendel vertelt dat je wil stoppen met werken, dan is dat waar. Geen wekenlange afweging van voors en tegens, of jezelf wijsmaken dat je echt niet met je baan kan stoppen, want – vul maar in. Glashelder, dat onderbewuste. Als het je inmiddels een beetje te abstract wordt, geen paniek. Het mooie van pendelen is dat je het niet hoeft te begrijpen om het te kunnen ervaren. Je hebt alleen een onderbewuste nodig. En laat dat nou gratis in je overlevingspakket zitten! 🙂

Een pendel kiezen

De pendel is een persoonlijk instrument, hij moet dus ook bij jou passen. Dat is een onbewust iets – soms weet je direct welke kleur je wil, of trekt een bepaalde steen of vorm je aandacht.

Praktische overwegingen

Je kunt ook voorkeur hebben voor het materiaal van de ketting, bijvoorbeeld in verband met een allergie. Je kunt kiezen tussen hout, metaal en edelsteen. Een andere praktische overweging is de lengte van het koord – een lange ketting is bij staand pendelen misschien handig, maar niet als je graag aan tafel zit of klein van stuk bent.

Steensoorten

Het kan zijn dat je de pendel voor een bepaald doel nodig hebt. Edelstenen en mineralen krijgen unieke eigenschappen toegedicht, die je in kunt zetten bij je pendel-onderzoek. Pendels worden vaak gemaakt van bergkristal, rozenkwarts of amethist vanwege hun verbinding met de bovenste vier chakra’s – die van liefde, communicatie, kennis en inzicht. Stenen worden ook vaak met sterrenbeelden geassocieerd. Op deze site kun je meer over de steensoorten lezen. Uiteraard kun je ook pendels afwisselen – een steen voor liefdesvragen, voor werkproblemen, eentje voor die eindeloos rondslingerende sleutels. Als het maar klopt voor jou. Neem in dat geval ook weer de tijd om elke pendel op je af te stemmen – maar daar hebben we het later over.

Pendelvriend(in)

Uiteindelijk geldt ook hier: ga voor je onderbuikgevoel. Spreekt de steen bij je sterrenbeeld jou niet aan of dacht je een bergkristal nodig te hebben maar vind je die uitermate saai, kies er dan gewoon een die je mooi of bijzonder vindt. Dan maken jullie in ieder geval een goeie start. Laten we wel wezen: jij en je pendelvriend(in) gaan een relatie aan. En we weten allemaal wel dat je de liefste mensen in je leven onverklaarbaar leuk vindt, vaak zelfs toevallig tegenkomt. Met een pendel net zo! Het kiezen van een pendel is dus eigenlijk de eerste oefening in het gebruik van je intuïtie. Wat dat betreft: gefeliciteerd, je bent nu al geslaagd. En dan moet het pendelen nog beginnen!

Reinigen, opladen en bewaren

Voor het reinigen, opladen en bewaren van pendels zijn verschillende methoden. Het ligt aan de soort steen waarvan je pendel gemaakt is, welke methode voor schoonmaken of opladen geschikt is. De manier van bewaren moet vooral bij jou passen. Je kunt hier meer informatie vinden:

  • Edelstenen gebruiken en verzorgen
  • Edelstenen reinigen
  • Edelstenen opladen
  • Edelstenen mixmethoden

Je dominante hand

Een pendel pak je vast tussen duim en wijsvinger – hoe simpel wil je het hebben, dacht ik. Interessant genoeg maakt het blijkbaar ook verschil welke hand je kiest. De soort energie die door je dominante hand loopt, is blijkbaar anders dan in je niet-dominante hand. Het verschil zit hem in de richting van de energie.

Projectief en receptief

Je dominante hand is projectief, dat betekent dat die energie van jou af de wereld instuurt. Dat is dus je power hand, waarmee je kracht uitzendt. Je andere hand is receptief, dat houdt in dat je daarmee energie van buiten ontvangt. Pendelen doe je meestal met je power hand, omdat je jouw energie op de pendel wil overbrengen.

Jouw powerhand

Meestal is je dominante hand de hand waarmee je schrijft, maar het kan zijn dat je beide handen evenveel gebruikt (dat heet ambidexter) of dat je schrijfhand niet juist voelt tijdens het pendelen. Er is dan een simpel trucje om te bepalen welke van de twee energetisch gezien dominant is. Het enige wat je hoeft te doen, is terwijl je dit leest je handen vouwen. Niks bijzonders, gewoon wat natuurlijk voelt. Ja? Gedaan? De hand van de duim die bovenop ligt, is je pendelhand. Verrassend? Bij mij wel. En die arme receptieve hand, mag die dan niet meedoen? Natuurlijk wel. Als je bewust je ontvangende hand inzet, kun je pendelen om informatie uit je omgeving te ‘lezen’. Bijvoorbeeld of ergens negatieve energie hangt.

Afstemmen

Als je een pendelkaart of -diagram gebruikt met gedetailleerde antwoorden, dan heb je een handleiding hoe je de zwaai van de pendel moet begrijpen. Zo niet, dan is het echt zelf uitvogelen welke beweging bij welk antwoord hoort. Er zijn in het pendelen vier soorten antwoorden:

  • ja
  • nee
  • ik weet het niet
  • ik wil niet antwoorden

Kalibreren

Na een tijdje proberen, weet je welke bewegingen met die vier antwoorden overeenkomen. De pendel spreekt dan als het ware jouw taal en is consistent. Dat noem je ook wel gekalibreerd. Bij iedereen verschilt hoe lang het afstemmen duurt. Soms een uurtje, soms dagen of weken. Geef jezelf dan ook de tijd – mij kostte het een maandje of twee en verschillende pogingen. Het leuke eraan is dat je uiteindelijk een instrument hebt dat helemaal op jou afgestemd is, als een persoonlijke helper of gids.

Positieve en negatieve code

Om de pendel met je eigen onderbewuste te linken, ga je stap voor stap te werk. Je start met de positieve en negatieve codes, de ja- en nee-antwoorden. Eerst probeer je af te lezen welke zwaai ‘ja’ betekent. Hiervoor concentreer je je op een ja-vraag. Dat doe je hardop of van binnen. Bijvoorbeeld:

  • Ben ik een vrouw/man?
  • Woon ik in Amsterdam?
  • Heb ik bruin haar?

Innerlijk focus je langdurig op een ‘ja’, terwijl je blijft kijken wat de pendel doet. Dat herhaal je verschillende keren, tot je een patroon ziet. Hetzelfde doe je met de nee-vragen.

Vragen formuleren

Als je vertrouwd bent met de positieve en negatieve codes, kun je gaan oefenen met de antwoorden ‘ik weet het niet’ en ‘ik wil nu niet antwoorden’. Omdat je inmiddels een goeie band met de pendel hebt, kun je (hardop) vragen of hij jou ‘ik weet het niet’ wil laten zien. Hetzelfde geldt voor ‘ik wil niet antwoorden’. Als je in het vervolg een ‘ik weet het niet’te zien krijgt, is je vraag waarschijnlijk niet specifiek genoeg. Een vraag als ‘word ik gelukkig’ kun je dan veranderen in ‘word ik gelukkig als ik in dit huis blijf wonen?’. Ook als je pendel aangeeft dat hij niet wil antwoorden, moet je vraag duidelijker. De pendel moet er in principe ‘ja’ of ‘nee’ op kunnen antwoorden, dus begin je vraag niet met ‘waarom?’. Laat de pendel bij wijze van spreken ook niet kiezen tussen een boterham met kaas of hagelslag. Onbewust weet je het antwoord wel en met een keuzevraag kom je dus niet bij je eigen inzicht terecht. Wat sowieso helpt bij het pendelen is een positieve formulering, bijvoorbeeld: ‘Is het zinvol om deze baan aan te nemen?’ Dit in plaats van: ‘Kan ik deze baan beter niet aannemen?’ Laten we eerlijk zijn, er zijn in de wereld meer dingen die je niét wilt doen dan wel. Het positieve brengt je nog eens ergens. 😉

Gouden richtlijn

Uit al deze adviezen en zelf oefenen heb ik een gouden richtlijn opgesteld, die voor mij werkt. Die luidt ongeveer zo: Vraag iets concreets vanuit jezelf, over de tegenwoordige tijd en neem daarbij een open houding aan. Laat je dus niet leiden door gewenste uitkomsten of (negatieve) emoties – de korte meditatie vooraf helpt je daarbij. Pendels kunnen namelijk geen toekomst voorspellen en zijn ook niet bedoeld om negativiteit in stand te houden. Vraag de pendel dus bijvoorbeeld geen toestemming om aangifte te doen van je lawaaierige buren. Zoals voor alle communicatie geldt: hoe eerlijker je bent, hoe behulpzamer de antwoorden zullen zijn.

De pendelsessie, stap voor stap

Gereinigd, opgeladen, hand in de aanslag? Dan kun je beginnen met je pendelsessie. We gaan er even stapsgewijs doorheen.

  1. Kies een rustige plek waar je je ongestoord kunt concentreren. Hoe minder elektronische apparaten, hoe beter. Zet dus je telefoon en andere apparaten uit: het zijn stoorzenders.
  2. Ga staan of aan een tafel zitten.
  3. Zorg dat er geen obstakels in de weg staan, zodat de hanger vrij kan zwaaien.
  4. Als je een pendelkaart hebt, leg je die klaar. Als je de sessie op wil nemen, leg je een recorder of je telefoon binnen handbereik en zet je die aan. Je kunt ook een vriend(-in) vragen om notities te maken – heb je gelijk een heuse pendelparty.
  5. Neem de pendel tussen duim en wijsvinger van je gekozen hand. Probeer niet te knijpen, maar hou een ontspannen grip. Je handpalm is naar beneden gericht met je pols in een hoek van ongeveer negentig graden.
  6. Als je staat hou je de andere hand onder je pendel, als je zit plaats je je elleboog op tafel voor steun.
  7. Hou goed contact met de grond. Plaats je voeten allebei op de vloer, ook als je aan tafel zit. Ga na of de houding voor jou ontspannen is.
  8. Neem een aantal minuten om tot jezelf te komen. Haastige spoed pendelt niet goed. Merk dan ook je ademhaling op en wacht rustig tot die verdiept. Door ademhaling of een andere vorm van meditatie verbind je je met je onbewuste.
  9. Neem jezelf voor om alle informatie die je ontvangt open en eerlijk te benaderen. Verwacht het onverwachte.
  10. Geef de pendel een tikje en zorg ervoor dat er geen frictie in de zwaai zit, bijvoorbeeld als het kettinkje wrijft tussen duim en wijsvinger. Als je de ketting niet aan het uiteinde vast hebt en er dus een stukje loshangt, kun je die om je pink winden.
  11. Concentreer je op je vraag.

Bekende pendelproblematiek

Hieronder eerste hulp bij twee veelvoorkomende problemen die je tijdens het pendelen tegen kunt komen.

  • Er gebeurt niets.
  • Een vreemde energie stoort je.

Er gebeurt niets.

Allereerst eentje die bij de beginner hoort: je doet heel hard je best, maar er gebeurt niets. Je hoopt vurig dat je pendel beweegt, of bent er stiekem van overtuigd dat je het niet ‘kunt’. Van kunnen is geen sprake natuurlijk, je hebt alles al in huis: je onderbewuste en goeie gedrag moeten genoeg zijn. Pendelen is in principe niks doen, maar juist laten (gebeuren). We kennen allemaal het principe van de ketel water: als je er naar blijft kijken, kookt ‘ie niet. Er valt eigenlijk helemaal niets te bereiken bij het pendelen: het laat je simpelweg zien wat er al is. Dus, forceren kun je afleren. Beter nu dan nooit. Probeer het daarom gewoon later nog een keer en oefen wat op verschillende momenten van de dag, een paar dagen of weken lang. Als er in eerste instantie niks gebeurt, is het ook goed. Op den duur zul je ontspannen genoeg zijn om de pendel zijn werk te laten doen. Oefenen met mediteren helpt hier ook bij.

Storende energie

Sommige mensen ervaren dat een andere entiteit (energie, geest, aanwezigheid) hun pendelwerk verstoort. Je kunt in dat geval hulp inschakelen van iemand die al langer pendelt, of iemand die met entiteiten werkt. Het kan ook gewoon raadzaam zijn een andere soort divinatie te kiezen die je beter ligt: het gaat erom dat jij iets te weten komt over jezelf, niet over een onbekende energie. Denk bijvoorbeeld aan de kristallen bol of tarotkaarten. Als je eerder de energie in de omgeving wilt lezen, kun je ook aan een wichelroede of biotensor denken. Ik ben inmiddels verslingerd aan mijn pendel en hoop dat jij er net zoveel plezier aan beleeft!

Laatste aanpassing op 03 maart, 2020 12:42 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

  1. Super leuk verwoord en het is me een stuk duidelijker geworden. Bedankt voor die duidelijke uitleg.
    Groetjes Claudia

  2. Super leuk verwoord en het is me een stuk duidelijker geworden. Bedankt voor die duidelijke uitleg.
    Groetjes Claudia

  3. hoi
    Ik heb geen specifieke pendel nodig
    Zelfs mn tas aan mn hand begint te draaien als ik met iemand sta te praten en me iets afvraag

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *