• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Zenvolle Sale korting tot -50% ❤ | Shop nu >

Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Maanstanden Begrijpen en Beleven, 4x Moon Magic Maken

Door Anouk 7 maart 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
229 x

Maanstanden hebben volgens heksen en astrologen effect op je welzijn. Ontdek hier welke rituelen zij doen om hun leven af te stemmen op Luna!

handgemaakt leren notitieboekje drievoudige maan

De maanstanden zijn in veel spirituele tradities belangrijk. Niet alleen is de cyclus van dit hemellichaam de basis van verschillende kalenders, ook zien veel mensen haar veranderende gedaantes als symbolische steun in hun leven. Wil je weten waarom Luna zo inspirerend is? Hier vind je noodzakelijke maanfasen uitleg, de spirituele betekenis van de schijngestalten en tips om je eigen maanmagie te maken!

Wat is de Maanstand? Maanstanden Uitleg

De maanstanden zijn de verlichte delen van de maan die zichtbaar zijn tijdens haar baan om de aarde. In haar cyclus van 29 dagen vangt de maan door plaatsing van de planeten namelijk meer of minder licht van de zon, waardoor het lijkt alsof ze van gedaante verandert. Er zijn een aantal maanfasen, de meest uitgebreide lijst van schijngestalten is:

 • nieuwe maan of donkere maan, de maan is nu nauwelijks waarneembaar
 • jonge maansikkel, minder dan de helft van de maan is zichtbaar
 • eerste kwartier, precies de helft van de maan is zichtbaar
 • wassende maan, de maan groeit naar volheid toe
 • volle maan, de maan is nu volledig verlicht
 • afnemende maan, de maan neemt in volheid af
 • laatste kwartier, de andere helft van de maan is verlicht
 • afnemende maansikkel, minder dan de helft van de maan is nog verlicht

Welke kant van de maan je verlicht ziet in deze fasen is ook nog afhankelijk van je locatie. Op het noordelijk halfrond is de maan tijdens het eerste kwartier bijvoorbeeld aan de rechterkant verlicht, terwijl dat op het zuidelijk halfrond links is!

amulet messing goudkleurig tarot de maan

Daarom zijn Maanfasen Spiritueel

De maanfases symboliseren samen het levensritme van de natuur. Veel heksen en sjamanen laten zich daarom inspireren door haar cyclus. Zo zou je rond Nieuwe Maan het beste intenties kunnen bedenken, die je tijdens de Wassende Maan uitvoert. Het sterke schijnsel van de Volle Maan zou je vervolgens helpen om te vieren wat tot bloei is gekomen en te reflecteren op de gevolgen daarvan.

Slecht Slapen Maanstand, Mythes en Mogelijke Verklaringen

Volgens spirituele experts gaan maanstand en gemoedstoestand samen. In de wassende en volle fase zou de symbolische energie van Luna bijvoorbeeld duidelijk voelbaar zijn op aarde, omdat ze goed zichtbaar is en veel licht verspreidt. Deze vibes zorgen volgens heksen, sjamanen en astrologen voor een verhoogd emotioneel bewustzijn, omdat de maan in deze tradities het gevoelsleven vertegenwoordigt. Veel mensen dromen dan ook intensief op deze verlichte nachten of liggen te woelen onder de dekens. Vraag je het wetenschappers, dan zorgt het felle licht van Luna ervoor dat je minder melatonine aanmaakt, het stofje dat je in slaap helpt. De vraag is dus misschien eerder: welke info helpt je die doorwaakte nachten door? 😉

amulet zilverkleurig boze oog maan

De Maanstand Spiritueel Beleven, 5x Inspiratie voor Moon Magic

Wil jij de maanstanden beter leren kennen en magie maken met de maan herself? Hier vind je uitleg over het werken met

 • een Maandagboek
 • Maanwater
 • een Maanstand Edelsteen
 • de stand van de Maan in je Horoscoop

Maandagboek van de Maanstanden Bijhouden

Volgens heksen is het handig om een Maandagboek bij te houden. Hierin kun je per datum de fase van de maan noteren en daaronder bijhouden wat er gebeurt met je energieniveau, emotionele staat of droomleven. Zo heb je na een maand alle maanfasen beschreven en hou je het een half of heel jaar vol, dan zou je misschien patronen kunnen ontdekken in je gedrag of gevoelens. Ben je niet zo’n schrijver, dan is tekenen of andere expressie ook een prima idee – volgens wiccans bestuurt de maan ook menselijke creativiteit!

Shop Spirituele Schrijfwaar

edelsteen waterfles roze kwarts

Maanwater Maken van de Maanfases

Sjamanen en andere magische mensen maken ook graag Maanwater, dat is vloeistof opgeladen met de vibes van de maan. Dit drankje zou goed van pas komen in symbolische gebruiken die met Luna te maken hebben, zoals spirituele reinigingen, verzorgingsrituelen, vruchtbaarheidsspreuken of Affirmaties voor creativiteit. Volgens kenners heeft water dat onder de volle maan heeft gestaan een heel ander karakter dan een flesje gevuld met nieuwe maanenergie, dus wie de maanstanden kent zou doelgerichter te werk kunnen gaan!

Bekijk Edelsteen Waterflessen

Maanstand Edelsteen Selecteren

Om de symbolische kracht van de maanstanden te ondersteunen, kun je ook bijpassende kristallen kiezen. Edelstenen helpen volgens liefhebbers namelijk om bepaalde aspecten in jezelf te versterken of naar boven te halen, net zoals de Maan dat met haar verschillende fasen zou doen. Hier vind je voorbeelden van stenen die volgens kristalkenners prima bij de cyclus van de maan passen:

Bekijk alle Edelstenen Soorten

edelstenen bol seleniet

Maanfase Geboortedag, De Maan in je Horoscoop Leren Kennen

De meeste mensen kennen alleen hun Sterrenbeeld Betekenis, ofwel de plaatsing van de Zon in hun horoscoop. Maar ook Luna heeft volgens astrologen een grote invloed op je dagelijkse bestaan. Zo zou de maanfase waarin je geboren bent meespelen in je karakter. Volgens sterrenkijkers zijn mensen geboren vóór de volle maan bijvoorbeeld vooral bezig met het bedenken, bouwen en structureren van hun plannen, terwijl mensen met afnemende maanstanden eerder reflecteren op hun leven en steeds beter loslaten wat niet werkt. En zo heeft ieder mens volgens astrologen dus een plek in het functioneren van de natuur 🙂

Meer over de Maan weten?

Niet alleen de maanstand op de dag van je geboorte, maar ook de plaatsing van de Maan in je horoscoop vertelt volgens astrologen veel over je. Luna zou namelijk aangeven op welke manier jij voor jezelf zorgt en op welk levensgebied je emotionele steun vindt via het teken en huis waarin ze staat. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Lees dan alles over je Maanteken Betekenis!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen