• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
  • Gratis verzending vanaf ā‚¬60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek onze meest populaire producten šŸ˜ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
Gratis verzending vanaf ā‚¬60
Unieke Producten uit 44+ Landen

10 tips als je start met yoga

Door Anouk 20 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
121 x

Wil je beginnen met yoga? Dan heb je daar vast diverse redenen voor. Zo kan het zijn dat je aan jezelf wilt werken of dat je een manier zoekt om tot ontspanning te komen. In ieder geval zal je eerste yogales niet direct heel soepeltjes verlopen. Hoe maak je het toch wat makkelijker? Wij geven je 10 yogatips.

1. Stel jezelf geen doelen

Bij yoga gaat het vooral om de ontspanning en niet om presteren. Stel jezelf geen doelen en accepteer dat het je de eerste lessen niet lukt om elke houding aan te nemen. Onthoud dat iedere yogi ooit is begonnen met de zonnegroet.

2. Eet van tevoren niets

Eet niets voordat je een yogales gaat volgen. Yoga doe je het beste op een lege maag. Je kunt wel iets lichts eten, zoals een appeltje, maar doe dit dan drie kwartier voordat de les begint. Als je net voor de les een maaltijd naar binnen werkt, bestaat de kans dat je moet gaan overgeven.

3. Draag comfortabele kleding

Kies voor een comfortabele outfit, waar jij je lekker in voelt. Dit hoeft natuurlijk geen heel strak, hip yogapakje te zijn. Al mag dat natuurlijk wel. Kies in ieder geval voor elastische kleding waarin je goed kunt bewegen. Je voorkomt dan dat je met je voet of hand achter je broek of trui blijft hangen.

4. Kom ruim op tijd

Zorg ervoor dat je de eerste les ruim op tijd komt. Als je een kwartier van tevoren in de sportschool of yogastudio bent, heb je alle tijd om een plekje te vinden in de zaal en je yogamatje neer te leggen. Als je overhaast binnenholt, is dit geen fijne start. Je kunt dan niet echt ontspannen aan de les beginnen.

5. Luister goed naar je lichaam

Zoals we bij punt 1 al hebben aangegeven, gaat het bij yoga niet om presteren. Luister goed naar je lichaam. Als een oefening je niet lukt, doe deze dan niet. Als je niet met je handen bij de grond kan komen, push jezelf dan niet. Je lichaam vertelt je dan dat het je niet verder lukt.

6. Let op jezelf en niet op anderen

Tijdens de yogales zullen er ook mensen meedoen die ervaren yogiā€™s zijn. Vergelijk jezelf niet met hen en let vooral op jezelf. De personen die naast je staan, doen misschien al jaren aan yoga. Het heeft dus helemaal geen zin om jezelf met hen te vergelijken. Richt de focus vooral op jezelf. Yoga is geen wedstrijd. Accepteer dan ook dat je bepaalde oefeningen nog niet kan.

7. Oefen thuis

Hoe vaker je yoga beoefent, hoe meer je de positieve effecten ervan merkt in je dagelijkse bezigheden. Oefen thuis met yoga. Natuurlijk kun je ook dagelijks naar de yogastudio gaan, maar dit loopt nogal op in de kosten. Kies ervoor om een of twee yogalessen per week te volgen en oefen thuis de oefeningen die je hebt geleerd. Verder zijn er op YouTube tal van gratis yogalessen te volgen.

8. Haal goed adem

Ademhaling is een essentieel onderdeel van yoga. De eerste lessen kan het best even wennen zijn om op een andere manier te ademen dan je gewend bent. Bij de meeste mensen lukt het vaak niet in een keer. Echter, oefening baart kunst en als je de ademhaling eenmaal onder de knie hebt, voelt dit geweldig.

9. Probeer verschillende yogalessen uit

Er zijn tal van yogavarianten. Zo is de ene yogavariant intensiever dan de andere. Probeer eerst verschillende scholen en lessen uit. Verder is het natuurlijk heel belangrijk dat je elke week met plezier de yogales volgt. Kies dan ook een les en school waar jij je prettig voelt.

10. Geniet!

Yoga heeft je veel mooie dingen te bieden. Begin een yogales niet met tegenzin, maar kijk er positief tegenaan. Probeer de oefeningen uit en ontdek wat het met je doet. Concentreer je volledig op de les en geniet vooral. Als je dit doet, merk je al snel dat yoga je dagelijkse leven positief veranderd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog overzicht