• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
 • Gratis verzending vanaf ā‚¬60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% šŸ˜ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling šŸ˜
Gratis verzending vanaf ā‚¬60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Geestelijk Ontspannen, Methodes voor een Kalme Mind

Door Anouk 8 november 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
333 x

Geestelijk ontspannen gaat niet altijd vanzelf. Daarom hier spirituele tips en tradities die willen helpen om rust in de bovenkamer te krijgen!

edelstenen mala labradoriet

Geestelijk ontspannen is van belang om lekker in je vel te zitten. Studies tonen aan dat je hoofd af en toe rust nodig heeft om bij te kunnen komen of informatie te verwerken. Maar hoe leer je ontspannen en wat helpt om te ontspannen? Slapen is misschien het eerste waar je aan denkt, maar ook overdag kan het prettig zijn genoeg hersenpauzes in te lassen. Hier vind je veelgebruikte spirituele technieken of toolsĀ om de wereld even van je af te laten glijden. ‘Hoe kan ik me ontspannen?’ is namelijk boven alles een persoonlijke kwestie!

Geestelijk Ontspannen met Mindful Methodes

Als je jezelf afvraagt ‘hoe kan ik leren ontspannen?’ dan kun je kiezen uit talloze methodes om je mind ademruimte te geven – van fysieke oefeningen tot het oproepen van vriendelijke gedachten voor een geordende geest. Hier vind je informatie over:

 • Yoga Oefeningen
 • Mindfulness Technieken
 • Affirmaties & Mantra’s

Geestelijk Ontspannen met Yoga Oefeningen

Naast actieve vormen waarbij je kracht en uithoudingsvermogen traint, zijn er ook yogastijlen die je helpen herstellen of uitrusten. Tijdens restorative of Yin Yoga blijf je vrij lang in een zittende of liggende houding met ondersteuning van een Yoga Bolster, Meditatiekussen of opgerolde Deken. Zo kunnen volgens yin docenten je spieren ontspannen en ontstaat er een subtiele stretch in je bindweefsel. Via ademhaling en andere meditatietechnieken werk je door eventuele spanning of weerstand heen om uiteindelijk lekker relaxed de les uit te wandelen. Bij Yoga Nidra of ‘slaapyoga’ hoef je daarentegen helemaal niets te doen. De docent neemt je namelijk mee in een geleide meditatie die je in een diepe staat van rust brengt en uitnodigt om stressvolle gedachten en gevoelens los te laten.

meditatiebankje duurzaam bamboe hout

Meditatief Ontspannen met Mindfulness Technieken

Als je jezelf afvraagt ‘hoe kan ik leren ontspannen?’ dan heb je misschien baat bij een simpele techniek die je altijd toe kunt passen. Mindfulness is zo’n methode. Aandachtig focussen op je lichaam of je omgeving helpt volgens beoefenaars ervan wanneer je geest all over the placeĀ is. Het enige doel daarbij is om acceptatie, geduld en compassie voor jezelf te kweken. Er zijn inmiddels verschillende soorten mindfulĀ methodes, waarvan sommige in therapeutische setting gebruikt worden.

Ontspannende Gedachten met Visualisaties, Affirmaties & Mantra’s

In veel religies en levensovertuigingen worden positieve spreuken gebruikt om hoop en houvast te bieden. Deze teksten zijn bovendien bedoeld om een aantal keer achter elkaar te herhalen, waardoor ze op de meeste mensen een kalmerend effect hebben. Voorbeelden van meditatief ontspannen zijn Mantra’s reciteren met of zonder Mala en Affirmaties Maken die jeĀ mindĀ rustig stemmen. Voeg je daar een prettige Visualisatie aan toe, dan kan de stressvolle bui best wel eens wegsmelten!

feng shui tafelgong bel met klopper

Geestelijk Ontspannen door Gebruik van Geluid, Geur en Kleur

Als je niet per se iets wilt uitvoeren of leren om tot relaxen te komen, dan is je vraag eerder ‘hoe word je ontspannen op een ontspannen manier?’. Nou, bijvoorbeeld door bij een expert langs te gaan die je de moeite uit handen neemt, of jezelf te omringen met geuren en kleuren die je vanzelf tot rust brengen. Ontdek hier daarom het gebruik van:

 1. Klankmassage
 2. Aromatherapie
 3. Kleurentherapie
 4. Feng Shui in Huis

Echt Ontspannen door Klankmassage

Klankschalen, Gongs en andere spirituele instrumenten hebben volgens kenners vibraties die je helpen om spanning los te laten. Je hoeft tijdens zo’n klankmassage zelf niets te doen, behalve je laten overspoelen door geluidsgolven. Geen gek idee dus, zo’n klankbad!

7 chakra kaars in glas

Hoe Ontspannen bij Stress? Het Gemak van Aromatherapie

Aromatherapie is een trucje van Moeder Natuur. Geur zou je stemming en waarneming van de realiteit beĆÆnvloeden, omdat het direct herinneringen en emoties oproept. Weet je dus eenmaal hoe je op verschillende aroma’s reageert, dan kun je ze gebruiken om een gewenste gemoedstoestand op te roepen. Heel handig als life hack bij overprikkeling bijvoorbeeld, of als je moeite hebt met slapen. De geur doet zijn werk dan voor jou, terwijl jij weer bij zinnen komt of juist lekker naar dromenland vertrekt šŸ˜‰

Kleurentherapie

Kleurentherapie of chromotherapie gaat uit van de helende kracht van kleur. Elke tint heeft volgens deze traditie zijn eigen effecten op je energiehuishouding. Je zou in theorie dus emoties, gedachten of lichamelijke onrust kunnen kalmeren met de juiste kleur. Vooral groen, blauw en magenta staan onder liefhebbers bekend als rustgevende tinten, bijvoorbeeld voor ontspannen slapen. Ook yogi’s zijn er van overtuigd dat kleurgebruik je welzijn kan ondersteunen. Zij werken met Chakra Kleuren, tinten die bij zeven energiepunten in het lichaam zouden horen. Met deze kennis op zak, kun je dus een persoonlijk palet samenstellen waardoor je direct ontspant. Verwerk de wijsheid van kleur bijvoorbeeld in je kleding, interieur of een Talisman die je bescherming biedt als je onderweg bent!

traditionele chinese thee set zwart

Feng Shui in Huis Halen

Het gebruik van geluid, geur en kleur komt samen in Feng Shui, de Chinese interieurkunst waarmee je volgens kenners harmonie in huis haalt. Door onder andere aromatherapie, klank en natuurlijke tinten slim met elkaar te combineren, zou je namelijk energetische balans in je interieur kunnen creĆ«ren. Fans gebruiken bijvoorbeeld Geurkaarsen in specifieke kleuren of Feng Shui producten zoals belletjes om ruimtes energetisch te reinigen. Daarnaast werken Feng Shui adviseurs ook met de spirituele betekenis van windrichtingen om tot een persoonlijke planning voor een woning te komen. Zo zou elk huis een ideale hoek voor rust en reflectie hebben en kunnen natuurlijke materialen zoals aardende EdelstenenĀ of Zoutlampen het doel van deze ruimte versterken. Zo gaat ontspannen bijna vanzelf zodra je de drempel overstapt!

edelstenen obelisken gouden driehoek

Geestelijk Ontspannen met Energiewerk

VolgensĀ healersĀ en andere holistisch ingestelde mensen, is het van belang om je Aura of energieveld regelmatig op te ruimen. Dagelijkse indrukken of overgenomen stemmingen van anderen zouden namelijk ook kunnen zorgen voor een onrustige geest. Volgens healers helpt het om weer in je eigen, vertrouwde vibe te komen door jezelf of je omgeving Energetisch te Reinigen. Dat zou onder andere kunnen met:

 • Edelstenen
 • Smudge van Witte Salie of Palo Santo
 • Reiki

Harmonie Herstellen met Edelstenen

Veel mensen geloven in de helende werking van Edelstenen. Elk kristal zou namelijk unieke eigenschappen hebben, die je kunt gebruiken als ondersteuning in je welzijn. Kenners raden vooral de Gouden Driehoek aan bij gevoelens van onrust, omdat dit edelstenen trio harmonie zou verspreiden. Liefhebbers leggen de combinatie van Amethist, Bergkristal en Rozenkwarts bijvoorbeeld in hun leef- of werkruimte, om zo van de vredige vibesĀ te kunnen genieten.

abalone schelp klein met palo santo

Energetisch Reinigen met Smudge

Sommige sjamanen raden aan om je Huis te Reinigen met Salie, een Noord-Amerikaanse plant die volgens hen positieve energie verspreidt. Dit ritueel heetĀ smudgen en kan volgens kenners ook gedaan worden met andere kruiden, specerijen en houtsoorten zoals Palo Santo. Met zo’n rookceremonie zou de rust in huis weer terugkeren!

Energetisch Uitrusten met Reiki

Reiki is een vorm van healing waarbij beoefenaars levenskracht leren voelen en op verzoek doorgeven via handoplegging. Veel mensen gebruiken deze methode voor hun energiehuishouding, bijvoorbeeld om wat kracht bij te tanken wanneer nodig of juist hun geestelijke en lichamelijke grenzen in de gaten te houden. Voor Reiki heb je niets nodig, behalve jezelf. Dat maakt het voor liefhebbers de ideale manier om geestelijke ontspanning te vinden!

guasha massage schraper rozenkwarts hart

Meer Tips om te Ontspannen?

Geestelijk ontspannen kan ook door een fijne zelfmassage. Aanraking kan namelijk heel kalmerend zijn, bijvoorbeeld met een kristallen Gezichtsroller, Guasha steen of Massage Griffel. Je kunt er eenvoudig zelf Massage Olie bij maken met een relaxed aroma of deĀ toolsĀ toepassen bij elk ander huidverzorgingsritueel, bijvoorbeeld wanneer je een Gezichtsmasker maakt. Als je liever niet al teveel uitvoert om je hoofd tot rust te brengen, overweeg dan een Spijkermat om op te liggen of zitten. De drukpunten in dit acupressuurmatje zouden namelijk direct voor een goede doorbloeding zorgen en zo je lichaam helpen afvalstoffen af te voeren en diep te ontspannen.

Bekijk het Massage Assortiment

Hoe kom jij mentaal tot rust?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *