• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Youtube-tip: beginnen met yoga in 30 sessies

Door Yorick 15 oktober 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
419 x

Goede voornemens

Wat begint met goede voornemens, eindigt vaak in ‘geen tijd’ of een andere smoes. Zo was ik al jaren van plan om binnenkort eens te beginnen met yoga, maar mijn drukke gezinsleven hield me steeds tegen om mijn ietwat uitgezakte achterwerk naar een yogacentrum te slepen. Dankzij een tip van een vriendin (“Hallo Francien, welkom in 2017. Ooit wel eens van Youtube gehoord?”) ging ik op zoek en vond ik al snel 30 DAYS OF YOGA, een serie video’s voor beginners. Neem maar een relaxte houding aan, want ik vertel je er graag meer over.

Elke dag een beetje yoga

Het idee is simpel: een maand lang elke dag een korte yogasessie. Een leuke jonge meid genaamd Adriene (ik was meteen jaloers, zo’n lijf wil ik ook!) loodst je door een verscheidenheid aan oefeningen. De sessies zijn kort maar krachtig, tussen de 10 en ongeveer 30 minuten. Dat leek me nou een leuke uitdaging en een mooi begin van een bewust leven. Dus ik ben de uitdaging aangegaan en heb de hele serie gedaan. Je zag ‘m misschien al aankomen door het stukje met ‘Youtube-tip’ in de titel: deze playlist is echt een aanrader voor iedereen die wil beginnen met yoga.

Down to earth

Wat heerlijk om elke dag even de tijd nemen en tot mezelf komen. Wat mij betreft is Andriene de perfecte instructrice. Ze is een spontane meid met een positieve uitstraling, die je op je gemak stelt en wel van een grapje houdt. Niet dat het nou direct een lachspier-workout wordt, maar ze houdt het wel lekker luchtig. Wat me vooral aanspreekt: ze is zo heerlijk down to earth. Van haar hoef je niet zo snel mogelijk naar de sirsasana (hoofdstand) toe te werken. Je moet juist je grenzen leren kennen en naar je lichaam luisteren. Als iets pijn doet, moet je het niet doen (hoewel je spierpijn dan weer niet uit de weg hoeft te gaan). Beginnen met yoga doe je voor jezelf en niet om indruk te maken op anderen.

Van meditatie tot een flinke work-out

In de eerste paar filmpjes krijg je de basics: basishoudingen als de ‘upward facing dog’, verschillende ’tree poses’ en de ‘child pose’ (mijn favoriet, werkt ook in een huis vol drukke kinderen als je je even wilt terugtrekken maar nergens heen kan). Ook leer je hoe je je ademhaling optimaal kan gebruiken. Daarna krijg je een fijne afwisseling van pittige yoga-workouts (auw, m’n abs!) tot adem-en-hummsessies. Nergens wordt het zweverig, zelfs niet tijdens de meditatie-achtige sessies (mediteren kan je ook leren, zie Madelon’s artikel 3 Tips voor beginnen met mediteren). Gewoon lekker je ogen dichtdoen en zijn, meer is dat ook niet. Uiteindelijk ben ik trots dat ik alle 30 heb gedaan en ik doe er nog steeds regelmatig eentje. Oké, toegegeven: ik heb wel eens een dagje overgeslagen om de challenge een dag later weer vol moed en een beetje schaamte op te pikken. Maar Adriene stelt ons gerust: je hoeft echt niet alle 30 sessies per sé in 30 dagen te proppen. En nou ben je natuurlijk benieuwd wat het voor mij heeft gedaan…

Lekker in je vel zitten

Zeg eens eerlijk: zit jij lekker in je vel? Als jij dat voor jezelf bedenkt, dan zal ik het je ondertussen eerlijk vertellen: mijn vel zit eigenlijk nog iets te ruim. Dat komt omdat ik in de 30 dagen van yoga wel een kilo of 3 ben afgevallen. Maar ik zit, loop en vlieg wel een stuk lekkerder in mijn nu nog iets te ruime velletje. Jesús (mijn man, niet de timmermanszoon) is het ook opgevallen. Hij zei laatst tegen me dat ik ‘ineens zo zeker voor hem uit loop’. Ik neem het maar als een compliment, dat Spaanse temperament. Zo voelde ik me dan ook toen ik met de challenge bezig was: ik werd bewuster van mijn lichaam, kreeg er steeds meer controle over en bewoog soepeler. En mijn buik en billen zijn inmiddels echt een stuk strakker! Dat is heeft mijn zelfvertrouwen een dikke boost gegeven.

Conclusie – yoga: ja! 30 Days of Yoga: doen!

Dan nog even wat tips:

Voordat je begint

In de introductievideo legt Adriene uit wat de bedoeling is. Als je helemaal nog nooit iets met yoga hebt gedaan, dan verwijst ze je graag naar deze yoga-video voor ‘complete beginners’. Als je net zo ongeduldig bent als ik dan sla je die over en begin je gewoon met Dag 1 😉 Maar om uitglijders en blauwe plekken te voorkomen, kijken we eerst nog even wat je nodig hebt.

Benodigdheden:

Relaxen en Netflixen

Wat je aan moet trekken, vraag je? Dat maakt dus geen balansbal uit. Je bent toch in je eigen huis en als het even meezit zijn man en kroost naar de voetbal. Haal vooral iets uit de kast dat lekker zit. Iets waarin je vrij kan bewegen, zoals die joggingbroek waarin je altijd op de bank zit te Netflixen. Maar vergis je niet: je wordt over het algemeen dan wel meer relaxed van het beoefenen van yoga en met deze 30 day challenge maak je daar een mooi begin mee, maar lang niet alle oefeningen en poses zijn even makkelijk. Bereid je voor op spierpijn op plekken waarvan je niet eens wist dat er spieren zitten. Maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug: meer energie, innerlijke rust, een beter lichaam… dus waar wacht je nog op, rol uit die mat en begin ook met yoga!

Laatste aanpassing op 30 september, 2020 1:40 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog overzicht