• Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €60
  • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €60
Yorick
Door Yorick 10 januari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1299 x

Wat zijn gebedsvlaggetjes en wat betekenen ze? Wanneer moet of mag je ze eigenlijk ophangen? De tibetaanse gebedsvlaggetjes komen oorspronkelijk uit India. (Ik dacht ook Tibet!) Op de mooi gekleurde vlaggen staan verschillende gebeden en mantra s. Dit en meer wordt in dit artikel over gebedsvlaggetjes uitgelegd.

Boeddhistische Vlaggetjes in de Himalaya’s

In grote delen in en rondom het Himalayagebergte zijn gebedsvlaggetjes een vast onderdeel van het straatbeeld. Ze zijn dan ook belangrijk in het Tibetaans boeddhisme. Je zou denken dat ze daar ook vandaan komen, maar de oorsprong van gebedsvlaggen ligt in India. Daar schreef men al 200 jaar soetra’s op stukken stof, voordat men deze in ongeveer 1040 voor het eerst introduceerde in Tibet. Tegenwoordig kom je ze veel tegen in de bergachtige regio’s van Tibet (China), Nepal, Bhutan en India.

Soorten Tibetaanse Gebedsvlaggen

Er zijn twee soorten tibetaanse gebedvlaggetjes, namelijk de ‘lung ta’- en ‘darchor’-vlaggen.

Lung ta

De meest bekende gebedsvlaggetjes zijn die kleine, gekleurde vlaggetjes met een mantra en enkele afbeeldingen erop. Dat zijn lung ta-gebedsvlaggetjes. Een lung ta-vlag is gemaakt van meerdere vierkante of rechthoekige stukken doek aan een lijn. Deze kleine, fleurige vlaggetjes zorgen voor een feestelijk straatbeeld, zoals hier in Kathmandu, Nepal:

gebedsvlaggetjes in Kathmandu Nepal
Feestelijk straatbeeld in Kathmandu

Darchor

Een darchorvlag bestaat uit een lange stok met daaraan groot, rechthoekig doek. Ze lijken een beetje op van die strandbanners. Darchorvlaggen worden gewapperd om wensen voor een lang leven en welzijn met de wind mee te laten voeren. Dat zit eigenlijk al in de naam: “Dar” kan je vertalen met “het versterken van leven, geluk, gezondheid en rijkdom”. “Cho” betekent “alle voelende wezens”.

uitleg over gebedsvlaggen
Dachor-vlaggen in de wind

Symbolen, kleuren en betekenissen van de Gebedsvlaggetjes

Het zal je niet verbazen dat de teksten en afbeeldingen op gebedsvlaggen beiden een betekenis hebben. Wat je misschien nog niet wist, is dat de kleuren blauw, wit, rood, groen en geel allemaal hun eigen rol hebben. Waaronder vrede, compassie, kracht en wijsheid. Daarnaast hebben de kleuren nog een betekenis. Ze staan namelijk elk voor één van de vijf dhyani boeddha s.

Windpaard op de Gebedsvlaggetjes

Op lung ta-gebedsvlaggetjes staat vaak in elke hoek een dier uit de vier windrichtingen en in het midden een windpaard (‘lung ta’ is Tibetaans voor windpaard). Dit nobele dier vliegt mee op de wind die de vlaggetjes laat wapperen en verspreidt op deze manier vrede, welvaart en harmonie.

gebedsvlaggetjes wat hoe wanneer
Windpaard op een lung ta-vlag

Vijf kleuren Gebedsvlaggetjes

In zo’n mooie slinger van gebedsvlaggetjes vind je vijf kleuren, die in een specifieke volgorde achter elkaar zijn gehangen. De eerste is blauw, dan volgen wit, rood, groen en geel. De kleuren staan, net als de diersymbolen die ik eerder noemde, elk voor één van de vijf elementen; blauw staat voor de hemel, wit voor de wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde. Door ze in de juiste volgorde te hangen, zijn de elementen in balans. Zo zorgen de vijf kleuren in gebedsvlaggetjes voor harmonie. Je kan dus wel zeggen dat de kleuren en symbolen elkaar versterken.

Oṃ Maṇi Padme Hūṃ

Veel van jullie zullen hem wel kennen: de spreuk “Om Mani Padme Hum”. Deze en (ongeveer 20) andere traditionele mantra’s zie je vaak terug op gebedsvlaggetjes. Naast de traditionele mantra’s vind je ook algemene gelukswensen aan degene die de gebedsvlaggetjes ophangt.

Hoe en wanneer gebruik je de Tibetaanse Vlaggetjes?

Kortom: geluk, voorspoed en welzijn voor wie gebedsvlaggetjes ophangt of erbij in de buurt kom. Over het ‘waarom’ hoeven we dan ook niet meer te hebben. Wat je nog wel moet weten, is hoe en wanneer je gebedsvlaggetjes moet ophangen.

Goede intenties

Het is belangrijk dat je bij het ophangen van gebedsvlaggetjes de juiste motivatie hebt. Als je het alleen voor jezelf doet, doe het dan vooral niet; je mag geen egoïstische of beperkende gedachten hebben. Bij het ophangen van gebedsvlaggen zou je moeten wensen dat alle wezens er voordeel van zullen hebben en geluk zullen vinden. Ga ook altijd respectvol om met de vlaggen; zorg dat ze de grond niet raken en gooi ze niet zomaar in een hoek of bij de vuilnis (hieronder lees je hoe je oude vlaggetjes respectvol kan vernietigen).

Nieuw jaar, nieuwe Gebedsvlaggetjes

Volgens de Encyclopedie Voor en Door de Gewone Mens (oftewel: Wikipedia) is ’s ochtends op zonnige, winderige dagen de beste tijd om nieuwe gebedsvlaggen op hangen. Traditioneel worden oude gebedsvlaggen jaarlijks vervangen door nieuwe op het Tibetaanse Nieuwjaar. De zogenaamde Losar duurt drie dagen, dus hou het weerbericht in de gaten en kies de mooiste dag om de vlaggetjes buiten te hangen.

Gebedsvlaggetjes altijd laten wapperen

Gebedsvlaggetjes mogen nooit stil hangen. Dat zou namelijk zorgen voor negatieve energie en daar willen we nou juist een vlaggenstokje voor steken. Hang je gebedsvlaggetjes dan ook hoog boven de grond, zodat ze altijd een beetje wind vangen.

gebedsvlaggetjes in de wind
Hang ze altijd in de wind!

Wat doe ik met mijn oude Gebedsvlaggetjes?

Als je tijdens Losar verse gebedsvlaggetjes ophangt, wat doe je dan met de afdankers? Deze kan je verbranden, zodat de rook hun zegeningen naar de hemel kan dragen. Hierbij mogen ze de grond niet raken. Ook bij het verbranden van gebedsvlaggetjes is het belangrijk de bedoelingen te onthouden waarmee de gebedsvlaggen gemaakt zijn. Denk aan alle levende wezens en wens deze liefde, compassie en meer goede dingen.

Je kan de oude gebedsvlaggetjes ook laten hangen tussen de nieuwe, zodat ze na verloop van tijd op een natuurlijke manier vergaan. Dit werkt uiteraard niet met synthetische stoffen. “Het contrast tussen oude en nieuwe gebedsvlaggen is een herinnering aan vergankelijkheid en de voortdurende cyclus van geboorte en dood”, schrijft het Tibetan Nuns Project op haar website.

Enthousiast over Tibetaanse Vlaggen?

Nu je weet hoe de gebedsvlag erbij hangt, kan je met een gerust hart je eigen gebedsvlaggetjes kopen. Daarbij wens ik je alle geluk en welzijn van de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen