• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 2 februari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
94 x

Een Mandala bestaat uit bijzondere tinten en tekens. Je kunt er daarom uren naar staren, maar nog leuker is het om zelf zo’n levenscirkel te maken. Hier kom je erachter wat een mandala is en hoe je de hele kosmos op papier krijgt!

 

mandala hanger ketting

Een mandala is een ronde tekening die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. De meeste mandala’s zijn symmetrisch, maar dat hoeft niet per se. Wil je weten wat deze magische cirkels betekenen en wat ze voor jou kunnen doen? Dit artikel zit vol met inspiratie!

Hier Komen Mandala’s Vandaan

In het hindoeïsme en Tibetaanse boeddhisme is de mandala een bekend symbool. Voor gelovigen verbeeldt deze cirkel namelijk de hele kosmos, vaak met tientallen boeddha’s en wijzen erin verwerkt. De betekenis van een mandala bloem is heilig en het maken ervan is daarom een heel ritueel. Vooral aan de Tibetaanse versies van zand wordt wel wekenlang gewerkt. Zodra die kunstwerken klaar zijn, gebruiken de monniken water om de mandala weg te spoelen. Zo laten ze zien dat het proces belangrijker is dan het doel!

Daarom is een Mandala Rond

Het woord mandala betekent vrij vertaald cirkel of centrum in het Sanskriet. Cirkels staan in veel culturen voor eenheid en natuurlijke orde – misschien wel omdat de wereld, planeten, zon en maan er zo uitzien. Ook heeft deze vorm geen begin of einde waardoor hij een perfecte verbeelding van eeuwigheid is. Kijk je dus naar een mandala, dan zou dat een gevoel van verbinding oproepen 🙂

De Betekenis van Mandala Kleuren

Volgens boeddhisten en hindoeïsten heeft elke kleur zijn eigen energie. Mandala’s zouden daarom niet zomaar verschillende tinten hebben, maar een palet dat bij hun boodschap past. Benieuwd wat blauw je vertelt en welk effect geel heeft? Verdiep je dan eens in de Chakra Kleuren of spiek hieronder wat de bekendste betekenissen zijn:

  • Rood staat symbool voor warmte en levenskracht
  • Oranje toont optimisme en emoties
  • Geel laat intelligentie en logica zien
  • Groen staat voor liefde en harmonie
  • Blauw is de kleur van communicatie en creativiteit
  • Paars verbindt met spiritualiteit en inzicht
  • Wit geeft het effect van eenheid en verlichting

 

mandala ketting achterkant

Je Eigen Wereld Verbeelden

Mandala’s zijn eigenlijk levenstekeningen. Omdat de vorm rond is, zou er vanzelf een kleine kosmos ontstaan wanneer je begint met kleuren. Net zoals bij de zandpatronen van Tibetaanse monniken gaat het daarbij niet om het resultaat, maar om het proces. Zodra je het potlood op papier zet, vormen zich bijvoorbeeld patronen of kies je voor bepaalde tinten. Je linker hersenhelft zou die herhalende lijnen heerlijk vinden, terwijl de rechterkant zich helemaal uit kan drukken in de kleuren. Zo krijg je uiteindelijk een beeld dat laat zien hoe je binnenwereld er op dat moment uitziet. En dat kan best wel eens funky zijn!

Tips om een Mandala te Tekenen

Het maken van een mandala gaat het makkelijkst vanuit een ontspannen staat, omdat je intuïtie en creativiteit dan naar boven komen. Mediteer dus even, stap op de yogamat of maak een lekkere wandeling voordat je begint. Kies ook gerust een levensvraag of thema dat je bezighoudt. Mandala’s zouden namelijk zowel gedachten als gevoelens verbeelden – heel overzichtelijk! Begin vervolgens door een kruis op papier te zetten. Zo teken je makkelijk een cirkel en kun je segmenten in de mandala maken. Start vervolgens vanuit een stip in het midden en laat de lagen naar buiten groeien. Zo geef je onbewust je mandala betekenis. Vind je het lastig, overweeg dan een mandala sjabloon of mandala stencil te gebruiken. Neem hoe dan ook alle tijd, want voor je het doorhebt is je universum klaar!

Nog meer Spirituele Symbolen leren kennen?

Vind je het leuk om met symbolen te werken? Ook de Levensbloem is een bekende verbeelding van de kosmos, net zoals Yin Yang en de Levensboom. Heb je behoefte aan wat geluk en bescherming, dan komen de Hamsa Hand en het Klavertje Vier van pas. Ondersteuning nodig bij het naar boven toveren van je onbewuste hersenspinsels? Volgens veel mensen helpt Tarot om zichtbaar te maken waar je diep van binnen mee bezig bent!

Veel geluk in je eigen universumpje!

Laatste aanpassing op 14 januari, 2021 3:32 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen