• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Het Ster Symbool en haar verschillende Betekenissen

Door Iris 30 mei 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
2778 x

We hebben allemaal wel eens naar de sterren gekeken. Deze magische lichtpuntjes kunnen je van alles vertellen over het universum. De sterren vinden we niet alleen in de lucht, maar ook in verschillende eeuwenoude culturen. Maar wat is de betekenis ster spiritueel nou eigenlijk? Ik neem je mee in de verschillende betekenissen van de Ster.

Sterren fascineren ons al eeuwen. Sterren dienen al duizenden jaren als gidsen, zeelieden gebruiken sterren als navigatie op zee, astronauten in de ruimte. Deze magische lichtpuntjes zouden ons altijd al hebben herinnerd aan andere werelden en hemelse krachten. Volgens spirituelen en astrologen geven de sterren bepaalde boodschappen en energieën door die van invloed zijn op onze eigen wereld. Sterren worden vaak gezien als magisch en mysterieus, waarin het universum wordt weerspiegeld. Ook zou de ster betekenis hebben voor iets dat hoger, mooi, verhelderend en machtig is. 

Wat staat er in de sterren: astrologie en astronomie

Astrologie is de wetenschap die af te lezen is uit de sterren. In spiritueel opzicht zouden sterren en planeten ons leven op mysterieuze wijze beïnvloeden. Het woord astrologie is afgeleid van de Griekse woorden ‘astron’ en ‘logos’ die ‘een ster’ en ‘dat wat gezegd wordt’ betekenen. Volgens astrologen kunnen we dan ook het lot van mensen aflezen uit de sterren. Ook de meeste namen van sterrenbeelden zijn afkomstig uit mythes die de schepping van bepaalde sterren beschrijven. 

Astronomie is de wetenschap die we ook wel sterrenkunde noemen. Als astronoom bestudeer alles wat maar met het heelal, de melkweg, de sterren, het sterrenstelsel, de planeten en de maanstanden te maken heeft. Astrologie is geen wetenschap, maar de benaming voor de leer die de samenhang van de stand van de planeten en sterren en het leven op aarde beschrijft. Bijvoorbeeld hoe iemands karakter is of het voorspellen van de toekomst. Een astroloog kan bijvoorbeeld je levensloop kunnen aflezen aan de stand van de sterren.

Meer lezen over Spiritualiteit

Sterren spiritueel

Sterren zijn één van de vroegste symbolen van leiding en worden vaak beschouwd als beschermende symbolen. Volgens anderen zouden de sterren goddelijke kracht vertegenwoordigen. Mensen zouden namelijk naar de sterrenhemel kijken en hun wensen naar de sterren uitspreken in de hoop dat er iemand luistert. Als je je down voelt en je weet niet wat je moet doen, zouden mensen naar de sterren kijken op zoek naar de waarheid en hoop. 

Sterren zijn ver weg en zouden dan ook staan voor doelen die moeilijk te bereiken zijn. Om de sterren daadwerkelijk te kunnen bereiken, moet je echt even je best doen. Deze betekenis ster spiritueel is afgeleid van het oude Latijnse citaat Ad astra per aspera, wat betekent dat men grote moeilijkheden moet doorstaan om goddelijke hoogte te bereiken. Het symbool ster ster wordt veel gebruikt als iets moois en positiefs. 

Vallende ster spiritueel

De Oude Grieken zagen vallende Vallende sterren zijn door de eeuwen heen als vallende of opstijgende zielen. Volgens Plato heeft iedereen zijn eigen vallende ster, waar hij of zij naar zijn dood naar terugkeert. Van de Oude Grieken stamt ook af dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet, omdat de Goden dichtbij de aarde zouden zijn. En daarmee was de kans groot dat een wens in vervulling zou gaan. Zie je dus een vallende ster, dan mag je een wens doen! 

vallende sterren horizon

“Wat mij betreft weet ik niets zeker, maar naar de sterren kijken zet me aan het dromen – Vincent van Gogh”

De Ster als Goddelijke Aanwezigheid

Het sterretje symbool zou in vele culturen symbool staan voor goddelijke aanwezigheid. Het symbool ster ster zou symbool staan voor het licht in de duisternis, voor hoop en de eeuwigheid. Het ster symbool is heraldiek en emblematisch afhankelijk van het aantal hoeken en de kleuren. Deze combinaties hebben verschillende betekenissen.

De Morgenster

Voor velen staat de ster symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Ook wel de blinkende Morgenster, welke te zien was tijdens de geboorte van Jezus. De Morgenster leidde de Drie Wijzen naar de kribbe van Jezus Christus, waar ze hem hun geschenken gaven. In de Christelijke iconografie zou de ster/pentagram symbool staan voor de vijf wonden van Jezus Christus en ook voor het verknopen van begin en einde in Christus: de alpha en omega.  Ook Maria, de moeder van Jezus wordt symbolisch vaak vergeleken met een ster, de ‘Sterre der Zee’. Ze zou een veilig baken zijn voor iedereen die gevaar loopt of de goede richting zijn kwijtgeraakt.

De Achtpuntige ster 

 De achtpuntige ster, ook wel bekend als het Zonnewiel of Zonnerad kende voorheen vier betekenissen: God, Christus, bescherming en overwinning. In de loop der jaren heeft het door verschillende culturen en gebruiken ook andere betekenissen gekregen. De achtpuntige ster zou in veel culturen ook wel symbool van harmonie, geest en materie zijn. De achtpuntige ster wordt tegenwoordig beschouwd als twee vierkanten die over elkaar heen liggen die de basis vormen voor het universum. In de Oosterse filosofie zouden het twee kruisen zijn die versmelten, en de zeven incarnaties van de menselijke ziel vertegenwoordigt.

De vijfpuntige ster

Een vijfpuntige ster zou je ook wel kunnen kennen als pentagram. Het pentagram herken je aan de punt die naar boven staat. De lengtes van de lijnen in het pentagram komen overeen met de gulden snede, een patroon dat je terug kunt zien in natuurverschijnselen zoals bloemen en schelpen. Voor veel mensen is het pentagram een voorbeeld van harmonie, vrede en evenwicht. Pentagrammen met de punt naar beneden worden door Wiccans gedragen. Hiermee geven ze aan dat ze als wicca heks hun schaduwkanten aan het onderzoeken zijn. 

De vierpuntige ster 

De vierpuntige ster staat in verband met het christendom. Net zoals het licht schijnt in de duisternis, zo zou de ster vaak beschouwd worden als een symbool van waarheid, hoop en geest. De ster zou het idee van spirituele openbaring in ieder van ons belichamen. Daarnaast zou de vierpuntige ster ook een symbool van geluk in je carrière zijn.  

Ster van David

De Ster van David ziet eruit als twee driehoeken met gelijke zijden op elkaar geplaatst. Dit symbool is aanwezig in vele culturen en heeft meerdere namen: Solomon’s zegel, hexagram en magendovid. Ook zou de naam veelal geassocieerd worden met Koning David die de ster gebruikte als talisman. 

Koning David zou tijdens zijn gevecht met de reus Goliath een schild hebben gedragen met een hexagram erop. Het Schild van David is één van de titels van de God van Israël. Of dit betekent dat het teken ook staat voor Jahweh (de naam van God in de Bijbel) is niet duidelijk. Wel komt er in de Joodse en christelijke middeleeuwse folklore naar voren dat koning Salomo het teken op zijn zegelring droeg met de naam van God of JHWH erin. Het teken werd op die manier bekend als salomonszegel. Met dit teken kon Salomo geesten of demonen zijn wil opleggen. 

Ster van Salomon

De Davidster is ook wel bekend als de Salomonszegel of de ster van Salomon. Het teken is ook te zien als een hexagon, oftewel een zeshoek. Dit teken heeft in al zijn eenvoud een sterke symboliek. Hij is dan ook in verschillende culturen terug te vinden. Zo zouden amuletten met de ster van Salomon magiërs beschermen tegen boze geesten. Het teken fungeert als talisman en zou je in staat stellen om te communiceren met demonen.

sterrenhemel berg

Wat kunnen de sterren jou vertellen?

We zijn altijd gefascineerd geweest door de sterren en het heelal. Ze kunnen ons veel vertellen, en lijken ons af en toe de weg te wijzen. We zouden kunnen zeggen dat de sterren onze gidsen zijn als we ons in het duister bevinden. Daarnaast is de ster ook het symbool van waarheid, hoop en liefde. Een sterk en bijzonder symbool, dus!

Veel plezier met sterren kijken!

Laatste aanpassing op 17 augustus, 2022 12:01 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *