• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Yoga Bolster Gebruiken, Deze Oefeningen Doe je Ermee

Door Anouk 2 februari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
791 x

Een Yoga Bolster geeft stevige support tijdens het uitvoeren van verschillende oefeningen. Benieuwd hoe je zo’n lang kussen in een sessie gebruikt? Probeer deze zes Asana’s eens!

 

man yoga pose met kussen

Een Yoga Bolster is een langwerpig kussen dat je ter ondersteuning kunt gebruiken bij yoga oefeningen. Deze zachte props zijn vaak gevuld met boekweitkaf en gemiddeld 60 cm lang. Vooral bij de lessen yin en restorative yoga zijn het onmisbare onderdelen omdat ontspanning daar bovenaan staat. Ben je benieuwd hoe zo’n kussen kan helpen? Hier vind je zes populaire asana’s om te proberen!

 

rechthoekige yoga bolster manduka

Het Verschil tussen Hoekige en Ronde Bolsters

Je hebt twee soorten bolsters, namelijk ronde en rechthoekige. Het grote verschil is het oppervlak dat je ermee kunt ondersteunen en wat deze support met je houding doet. Rechthoekige kussens zijn breder en daarom prettig om onder je hele buik, rug of bekken te plaatsen. Omdat je lichaam er volledig op kan rusten, geven deze bolsters meestal een stabiliserend effect. Ronde kussens passen dan weer precies in de holte van je onderrug, nek, knieën en enkels. Ze ondersteunen een natuurlijke kromming en worden daarom vaak gebruikt bij het achterover buigen.

 

yoga bolster rond antraciet grijs

Zes Populaire Asana’s met een Yoga Bolster

Bolsters kun je toevoegen aan een heleboel verschillende houdingen. Zo kun je bijvoorbeeld uitdagende strekkingen wat milder maken of door goede ondersteuning net iets dieper ontspannen dan normaal. Hier vind je tips voor het uitvoeren van de

  • Balasana of Kindhouding
  • Paschimottanasana of Zittende Vooroverbuiging
  • Rājakapotāsana variatie, De Rustende Zwaan
  • Matsyasana of Vishouding
  • Savasana of Lijkhouding
  • Klassieke Zitmeditatie

Ken je deze zes oefeningen? Experimenteer dan eens met het toevoegen van extra ondersteuning. Niet alleen vraagt dat minder van je lijf, ook is de opbouw van de houding hierbij belangrijker dan het resultaat. Very yoga natuurlijk!

Balasana of Kindhouding

In deze asana rusten de billen op de hielen terwijl je naar voren gebogen ligt. De armen liggen naar achteren of strekken naar voren over de mat. Het doel van deze Kindhouding is relaxen. Toch kan het zonder ondersteuning best een benauwende houding zijn, bijvoorbeeld omdat je borstkas en buik niet genoeg ruimte hebben. Vooral bij de versie met gestrekte armen ontstaat er vaak spanning. Een stevig kussen in de lengte onder je romp kan dan helpen. Leg ook gerust je hoofd erop, maar wees gewaarschuwd: in slaap vallen is zo gebeurd!

Paschimottanasana of Zittende Vooroverbuiging

Deze klassieke vooroverbuiging is voor veel mensen best een uitdaging. Zeker als je van plan bent de tenen aan te raken, kan hij wel eens strijd opleveren. Laat dat nou precies zijn wat yin en restorative yoga willen voorkomen! Gebruik daarom gerust een bolster onder je buik of knieën om op natuurlijke wijze in de houding te komen en binnen je grenzen te blijven. Hè hè, wat een verschil!

Rājakapotāsana variatie, De Slapende Zwaan

Deze houding is een vooroverbuigende variant op de Duif-pose en wordt ook wel Adho Mukha Kapotasana genoemd of de Slapende Zwaan. Bij deze oefening ligt één been gebogen voor je over de breedte van de mat, terwijl het andere been languit naar achteren ligt. Je bovenlijf rust over het buigende been heen, met het voorhoofd richting de mat. Bij deze houding komt meestal flink wat spanning vrij in het bekken. Wil je deze zwaan wat relaxter maken, plaats dan een kleine bolster onder de heup van je gebogen been of steun je borst en hoofd ermee.

Matsyasana of Vishouding

De Vis is een liggende, halve achteroverbuiging waarbij je normaal vooral op de ellebogen en kruin steunt. Door een bolster onder je rug te gebruiken, kunnen deze lekker ontspannen. Gebruik in dit geval een ronde versie die je in de breedte neerlegt, eventueel met wat dekens er overheen voor extra verhoging. Voel je in deze asana vooral als een vis in het water, want dan doe je iets goed 🙂

Savasana

Het einde van bijna iedere yogales is de Savasana of Lijkhouding waarin je languit gestrekt ligt. Deze oefening gaat om rust en overgave, dus is het belangrijk dat je lekker ligt. Heb je van nature een holle rug, gebruik dan een kussen naar keuze om onder je knieën of enkels te leggen of gebruik gewoon meerdere bolsters. Nu nog wat dekens erbij en je hoeft het komende kwartier niet van de mat af!

Zitmeditatie met Yoga Bolster

Bolsters kun je niet alleen gebruiken voor liggende yoga houdingen, maar ze helpen je ook om comfortabel te zitten tijdens het mediteren. Vooral vierkante zijn dan praktisch. Plaats er bijvoorbeeld eentje net onder je zitbotten, zodat het bekken lichtjes naar voren kantelt. Niet alleen zit dit prettiger, ook opent het je borst voor optimale ademhaling. Wanneer je helemaal op de bolster gaat zitten, krijgen je benen wat meer vrijheid. Gevoelige liezen of gewrichten zijn je daar dankbaar voor!

 

vrouw in yoga houding met lavendel oogmasker

Dit kun je nog meer met een Yoga Bolster

Je kunt een yoga bolster gebruiken tijdens het oefenen, maar ook gewoon om lekker mee te loungen in huis. Leg je favoriete kussen bijvoorbeeld op de bank of gebruik er meerdere om comfortabel op de grond te kunnen zitten. Ook komen bolsters van pas bij massages en Reiki behandelingen. Vooral ronde mini versies zijn ideale props om onder de knieën of enkels van je cliënt te leggen, zodat de onderrug minder belast wordt en iemand makkelijker ontspant. En daar doe je het natuurlijk voor 🙂

Bekijk onze Yoga Bolster collectie

Yoga Accessoires bij je Bolster Oefeningen

Je kunt een Yoga Bolster Kopen om poses milder te maken, maar ook andere accessoires zorgen voor comfort tijdens de practice. Bij restorative en yin yoga wordt bijvoorbeeld vaak een wat dikkere Yoga Mat aangeraden met een goede isolatie. Zo krijg je het niet gauw koud in liggende houdingen, een belangrijke voorwaarde om te kunnen ontspannen. Heb je geen vloerverwarming zoals in de yoga studio, hou daar dan rekening mee. Naast bolsters kun je ook een Meditatie Kussen gebruiken voor support. Het kan zelfs handig zijn beide soorten in huis te hebben. Zo kun je passen en meten met verschillende vormen en hoogtes tot de heerlijkste houding bereikt is!

Hoe ervaar jij bolster yoga?

Laatste aanpassing op 22 februari, 2024 12:10 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *