• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Zenvolle Sale korting tot -50% ❤ | Shop nu >

Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Meditatiekussen Kiezen, Zo vind je het Perfecte Kussen!

Door Anouk 29 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 9 minuten met dit artikel.
705 x

Extra ondersteuning tijdens het mediteren, maar geen idee hoe je moet kiezen tussen al die leuke poofy pillows? Hier vind je dè tips voor het kiezen van het perfecte meditatiekussen!

drie vrouwen in meditatiehouding

 

Het kiezen van een kussen klinkt eenvoudig. Maar als je streeft naar extra ondersteuning voor lichaam en geest tijdens het mediteren, dan wil je gelijk het beste toch? Daarom vind je hier alle tips en tricks voor het kiezen van een meditatiekussen!

Dit zijn de Voordelen van een Meditatiekussen

Zitmeditatie is een vorm van meditatie en wordt ook wel zazen genoemd. Het is een oefening voor onder andere je bewustzijn. Even geen poespas, geen gedoe, alleen jij en je gedachten! Deze meditatievorm kun je beoefenen door op de grond te zitten, maar comfortabel is anders. Daarom de voordelen van een meditatiekussen op een rijtje.

 1. Ondersteuning. Dit is belangrijk als je langere tijd stil blijft zitten. Zitten op de grond of op een yoga mat kan veroorzaken dat je rug kromt omdat je geen support hebt. Met een kussentje krijg je ondersteuning en kantelt het bekken vanzelf door op de rand te gaan zitten. Zo trekt je rug recht en voorkom je klachten.
 2. Pijnloos zitten. Een platte kont van het zitten kennen we allemaal. Een kussentje onder de bips maakt je klaar voor een pijnloze zitsessie.
 3. Afleiding voorkomen. Focus is the key to succes als het gaat om mediteren. Gewiebel en gefriemel omdat je niet lekker zit, werkt dan niet mee. Voorkom daarom afleiding met een meditatiekussen.
 4. Blijdschap en Motivatie. Blij worden van je kussen als je ernaar kijkt, kan ook weer motiveren om te gaan mediteren. Want wat goed is voor de geest is goed voor het lichaam en vice versa!
 5. Multifunctioneel. Niet zomaar een kussentje, maar eigenlijk een multifunctionele powertool! Gebruik het bij andere bezigheden zoals yoga. Of als extra zitje bij visite en wat dacht je van een meditatiekussen voor kinderen? 😉

voorbeelden van meditatiehoudingen met de namen

Drie Manieren om een Keuze te Maken

Om het makkelijker te maken hebben we drie manieren van selecteren op een rijtje gezet namelijk, een meditatiekussen kiezen op basis van

 1. Houding
 2. Vorm
 3. Uitvoering

De focus hierbij ligt op de manier van mediteren en hoe het kussen jou hierbij het beste kan ondersteunen. Aan het eind van de tekst ben je op de hoogte van alle ins and outs omtrent meditatiekussens en welke het beste bij jou past!

 

hele lotus houding vrouw handen

Meditatiekussen Kiezen op Basis van Houding

De belangrijkste leidraad in het kiezen van het juiste meditatiekussen, is de houding waarin je mediteert. Dit bepaalt grotendeels hoe jouw nieuwe zitvriend eruit komt te zien. Ben je onbekend met meditatieposities, lees dan de blog zo vind je de ultieme meditatiehouding.

Om je te initiëren in het assortiment van meditatiekussens, hebben we hier een aantal hoofdvragen op een rijtje gezet. Elk antwoord maakt je meer wegwijs en voorkomt een miskoop!

Ben je een Beginner of Gevorderde?

Langere tijd stilzitten is een hele uitdaging. Als beginnend zazer heb je waarschijnlijk meer ondersteuning nodig. Hoger zitten en meer oppervlak is dan the way to go. Lees bijvoorbeeld ook 10 tips als je begint met mediteren. Waarschijnlijk geldt hoe meer ervaring je hebt, hoe leniger je bent. Maar ook jij wilt comfortabel blijven zitten, dus een laag kussen met kleiner draagvlak is dan het beste.

In welke Meditatiehouding zit je?

Ook jouw favoriete meditatiehouding is bepalend. Op een gemiddeld rond kussen zijn veel houdingen mogelijk, maar omdat je hoger zit is bijvoorbeeld een hele lotushouding nogal een opgave. Daarom kun je voor posities, waarbij de dijen dichtbij de grond komen, het beste een lage variant kiezen zoals een rechthoekige. Ook als je liever geknield zit- ook wel seiza genoemd- zijn er genoeg comfortabele opties zoals een halve maan kussen tussen bips en benen.

Wat is je Lichaamsbouw?

Iedereen is uniek en dus anders gebouwd. Gelukkig, want anders was het maar een saaie boel! Je lichaamsbouw kan daarom de doorslag geven in je kussen-keuze. Ben jij klein maar fijn? Dan kan een lager kussentje prettiger zijn. Heb jij legs for days, dan wil je juist een extra hoge.

Heb je Fysieke Gebreken?

Als je begint met een belemmering door fysieke pijn, dan wil je uiteraard voorkomen dat dit erger wordt tijdens het mediteren. Het meditatiekussen is bedoeld als hulpstuk. Heb je een fysieke aandoening of ben je momenteel overbelast, focus dan vooral op hoe je die specifieke plek zo goed mogelijk kunt laten ontspannen en ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een extra klein kussentje erbij voor meer comfort of een bolster onder elke knie!

Meditatie kussen roze

Meditatiekussen Kiezen op basis van Vorm

De vorm van een meditatiekussen is belangrijk voor de hoeveelheid en soort ondersteuning die je ervan kan verwachten. Kies daarom het meest behaaglijke kussentje uit op vorm en niet (alleen) op smaak. Je kunt kiezen uit een

 • Rond Meditatiekussen
 • Halve Maan Meditatiekussen
 • Rechthoekig Meditatiekussen

Rond Meditatiekussen

De ronde meditatiekussens, ook wel Zafu’s genoemd, zijn het meest populair. Door je bips op het randje te plaatsen, zit je gemakkelijk recht. Ook haal je druk van het bekken doordat je benen ontspannen gepositioneerd zijn. Zo’n rond kussen is op veel manieren bij te stellen op jouw lengte en houding. Daarover verder in de tekst meer!

 

meditatiekussen donkerblauw blauw met handgreep

Halve Maan Meditatiekussen

Deze leukerd wordt ook wel het ‘sikkelvormig kussen’ genoemd. Hoewel hij er erg comfortabel uitziet, is het niet voor iedere zazer weggelegd. Voor yogi’s die de lotushouding al goed ‘onder de knie’ hebben is hij perfect gevormd. Letterlijk en figuurlijk, want met de halve maan zit je vrij laag, wordt het bekken makkelijk gekanteld en- je raad het al- raken je knieën zo goed als de grond. Dat vergt enige lenigheid!

 

halve maan of sikkelvormig meditatiekussen

Rechthoekig Meditatiekussen

Wil je van twee walletjes eten? Dan is de rechthoekige wel wat voor jou! Je zit laag zoals bij een halve maan, maar hebt wel het grotere draagvlak van de ronde versie. De rechthoekige vorm biedt nog meer voordelen, namelijk dat je ook steun hebt voor je dijbenen. Hierdoor zit je wel laag en dus dieper in de juiste houding en met een goede fundering.

 

rechthoekig meditatie yoga kussen met symbool

Meditatie Kussen Kiezen op basis van Uitvoering

Inmiddels weet je alles van je postuur tijdens het mediteren en welke vorm hier het beste bij past. Nu gaan we kijken naar de uitvoering van een meditatiekussen, want ook daarin valt nogal wat te kiezen!

Materiaal en Vulling

Een meditatiekussen kan bestaan uit Kapok, Wol of Katoen vulling, maar de meeste bevatten Boekweitkaf. Hierdoor houdt het kussen langer zijn vorm en is het stevig, maar wel comfortabel om op te zitten. Wat boekweitkaf precies is, lees je verderop in de tekst. De vulling is dus vaak al bepaald, maar over het materiaal van de hoes valt nog genoeg te kiezen. Zo wordt er gebruik gemaakt van stoffen als Katoen, Hennep, Zijde en zelfs Polyurethaan oftewel Kunstleer!

Kleuren en Symbolen

Waarom dit belangrijk is? Zeg nou zelf, als je blij wordt van het uiterlijk, ben je ook sneller geneigd deze te gebruiken. Zo heb je kussens met een Levensbloem, Lotus of Olifantjes en zelfs een chakra meditatiekussen! Niet zo gek van kleur? Behoudt dan de rust met een meditatiekussen zwart!

Onderhoud

Allemaal leuk, die fijne stoffen en mooie kleuren, maar hoe hou je zoiets fris en schoon? Wees gerust, want aan onderhoud is gedacht! De meeste varianten zijn voorzien van een rits waardoor je de hoes simpelweg met het volgende wasje meeneemt en de vulling kan laten staan.

 

meditatie kussen symbool paars OHM

Daarom Kies je een Meditatiekussen Gevuld met Boekweitkaf

Boekweitkaf of doppen zijn de producten van de Boekweitplant en behoort tot de duizendknoopfamilie. Dit eenjarig groene wonder geeft vruchten af die een buitenste schil hebben voor bescherming. Bij het drogen van die schillen worden het kleine halfronde wondertjes die zo hard zijn als hout. Waar het eerst werd gezien als afval, bleek dat deze het kaf of de doppen- hun vorm goed behouden onder druk. Een heleboel doppen bij elkaar vormt een stevige massa die zich aanpast, maar wel zijn veerkracht behoudt. De ideale vulling voor een meditatiekussen waarbij alles draait om ondersteuning!

 

boekweitkaf navul zak

Meditatiekussen Variaties en Life Hacks

Ook zijn er wat variaties en zogenaamde life hacks van meditatiekussens waar je misschien niet snel aan gedacht zou hebben. Je weet maar nooit wat nog van toepassing kan zijn!

Meditatiekussens voor Kinderen

Wil jij meditatie als nieuwe gezinsbezigheid introduceren, dan zijn er zelfs meditatiekussens speciaal voor kinderen. Deze zijn wat kleiner van stuk en met leuke opdrukken als een olifantje of een zonnetje. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen natuurlijk.

Kussens Stapelen

Er zijn natuurlijk extra hoge kussens beschikbaar, maar hou je van afwisseling? Stapel dan simpelweg jouw eigen kussen en die van je meditatiebuddy op elkaar. Zo heb je meer afwisseling met twee dan met één extra hoge.

Verversen Verstevigen en Verzachten

Na verloop van tijd merk je dat het kussen wat begint in te zakken en de vorm niet meer behoudt. Tja, je kaf is laf… Maar geen paniek, dit valt gemakkelijk op te lossen. De vulling is zo’n één keer in de drie tot vijf jaar aan verversing toe. En laat daar nou de navulzak voor hebben bedacht! Door het bijvullen of eruit halen van het kaf kun je een kussen ook verstevigen of juist verzachten.

Meerdere functies

Of je nu een halve maan, rond of rechthoekig kussen hebt, ze zijn altijd multi-inzetbaar. Bij meditatie, yoga, maar ook bij klassieke wijzen als mahayana en hinayana komen ze heel goed van pas. Ook heb je altijd een extra zitplek voor als er visite over de vloer komt!

 

meditatiekussen rits binnenkant paars

Keuze Gemaakt? Tijd om te Zazen!

Als het meditatiekussen kopen gelukt is, dan let je nog maar één ding, namelijk een heerlijk meditatieplekje voor jezelf creëren. Maak je huisje bijvoorbeeld helemaal zen met deze 4 simpele Feng Shui Tips voor ieder huis. Of ga eerst je Huis Reinigen met Salie zodat alle negatieve energie plaats maakt voor het positieve. Liever je kennis bijschaven over zazen in het algemeen, lees dan Mediteren: alles wat je moet en wilt weten.

Meditatieplekje klaar, ga zitten en zazen maar! 😀

Laatste aanpassing op 24 maart, 2021 4:25 pm

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen