• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Aromatherapie, welke geur kies jij?

Door Marije 23 juni 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
639 x

Aromatherapie is een steeds vaker gehoorde term, maar wat is het precies? Dat ontdek je snel genoeg in deze blog!

aromatherapie etherische oliën

Aromatherapie? Dat zijn toch die lekkere geurtjes? Ja, maar het gaat verder dan dat. Etherische oliën worden al eeuwenlang ingezet. Je komt er regelmatig mee in aanraking, vaak zelfs zonder dat je het doorhebt. Zo zouden ze het geheime ingrediënt kunnen zijn in je cosmetica, maar ook in je dagelijkse maaltijden komen de olietjes weleens voor. Maar wat is aromatherapie nu eigenlijk precies? En wat is de werking van al die bijzondere geurtjes? In deze aromatherapie blog vertellen we het je!

Wat is aromatherapie?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: aromatherapie is het inzetten van etherische oliën om de fysieke en emotionele gezondheid te verbeteren. Ondanks dat de term ‘aromatherapie’ nog helemaal niet zo lang bestaat, wordt olie therapie al sinds de oudheid toegepast! Door middel van destillatie van planten(delen) wordt de organische etherische olie verkregen. Aromatherapie olie kan worden gewonnen van bloemen, zoals lavendel, maar ook uit vruchten, schors, hars, bladeren of zaden. Ze ontdekten al vroeg dat de biochemische moleculen van de gewonnen olie een geneeskrachtige werking op ons lichaam zou hebben. Op deze manier zou de balans in het lichaam worden hersteld!

Bekijk Etherische Oliën

Aromatherapie betekenis

Zoals je misschien zelf al ontdekt had, is aromatherapie een samenstelling van de twee woorden ‘aroma’ en ‘therapie’. Het staat dus voor het inzetten van geuren voor een behandeling. Elke olie heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, die bevorderlijk zouden zijn voor bepaalde aandoeningen, gevoelens of fysieke ongemakken.

Aromatherapie lemongrass

Zo is lemongrass een veelgebruikte en krachtige geur in de aromatherapie. De geur wordt beschreven als kruidig, verfrissend, citroenachtig met een aardse ondertoon. Het komt vaak voor in schoonmaakmiddelen, zepen en cosmetica, maar ook als smaakstof in voeding. Het kruidige, frisse aroma zou deze olie omschrijven als een echte oppepper. Het zou kracht en optimisme geven bij lusteloosheid of een zwak gevoel. Ook zou het kunnen helpen bij het krijgen van nieuwe ideeën en inzichten, verkoelend kunnen werken en koorts snel laten zakken.

aromatherapie lemongrass

Werken met aromatherapie

Naast hun fijne aroma, staan etherische oliën ook bekend om hun therapeutische werking op het lichaam. Zo zou de ene olie kunnen zorgen voor een oppepper, terwijl de andere ervoor zorgt dat je de hele nacht als een roosje slaapt. Wil je beginnen met aromatherapie? Dan is het misschien verstandig om te achterhalen waarom je dit wilt. Wil je vooral een heerlijke geur in huis? Dan kun je beginnen met één of twee oliën en een van onze aromabranders of onze basic starterset, waarin je de meest gangbare olietjes vindt. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken wat de geur in huis met jouw stemming doet. Wil je aromatherapie inzetten voor huidproducten of een massage? Dan kun je een neutrale, natuurlijke olie aanschaffen en daar een aantal druppels van een ontspannende etherische olie aan toevoegen.

aromatherapie aromabrander starterset

Aromatherapie verkoudheid

Eens in de zoveel tijd is het weer zo ver: dat vervelende kuchje komt omhoog, je neus begint te lopen en het griepseizoen komt weer om de hoek kijken. Ook dan kan aromatherapie een uitkomst zijn! Je kunt een stoombadje maken en een paar druppels etherische olie toevoegen, of je bad vullen met een warm goedje van water en verfrissende olie. Bij verkoudheid kun je in onze aromatherapie webwinkel het beste kiezen voor:

  • pepermuntolie
  • tijmolie
  • eucalyptusolie
  • dennenolie
  • jasmijnolie

Pepermunt aromatherapie

Het is vast niet verrassend dat pepermuntolie vaak wordt ingezet bij snotterige neusjes. De oppeppende geur van deze olie zou een opluchting zijn voor je luchtwegen! Naast een oplossing voor een verstopte neus, zou dit frisse goedje ook goed zijn voor de spijsvertering, maag en darmen.

Aromatherapie slapen

Zoals we eerder al schreven, kan aromatherapie helpen om tot een diepe ontspanning te komen, en dat kan nog wel eens goed van pas komen voor het slapen gaan! De meest gebruikte geur om in slaap te komen is lavendel. De ontspannende, kalmerende geur van de lavendelplant wordt al generaties lang gebruikt voor een betere nachtrust. Maar ook de geur van kamille, rozen en sandelhout zouden dit klusje kunnen klaren. Wel is het belangrijk dat je de geur prettig vindt, anders gaat het ontspannen nogal, tja, moeilijk.

Meer weten over geurtjes

Wil jij meer weten over aromatherapie of wil je beginnen met geurolie branden? Lees dan onze blog over de etherische olie werking. Wil je liever werken zonder branders en oliën? Dan kun je amberblokjes gebruiken! Hiermee geniet van de zoete, zwoele aroma en waan jij je tegelijkertijd voor heel even (of eigenlijk voor heel lang) in de oosterse sferen. Wat je ook wilt weten, je ontdekt het bij Spiru!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *