• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek onze bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Gebruik Spijkermat Shakti Mat, Zo Ontstress je door Drukpunten

Door Anouk 30 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
6747 x

Gebruik Spijkermat: Wat is het en hoe werkt een spijkermat eigenlijk? Even zitten of liggen op dit prikkende kleedje zou je welzijn wonderen doen. Waarom? Dat lees je hier!

Een spijkermat doet je misschien denken aan fakirs die zonder een spier te vertrekken op ijzeren pinnen liggen. Toch is de toepassing van prikkende punten voor veel mensen geen fabeltje. Al meer dan duizend jaar lang wordt op verschillende plekken in Azië met drukpunten gewerkt, bijvoorbeeld in acupunctuur, reflexologie en Ayurveda. De acupressuur mat is eigenlijk een handzame versie waarmee je thuis aan zulke therapie kunt doen. Hoe gebruik je een spijkermat en wat zijn de spijkermat voordelen? Je leest het in deze blog!

Werking Spijkermat en Voordelen Spijkermat

Een acupressuur massage met een spijkermat wordt gebruikt om:

 • Drukpunten te Stimuleren
 • Afvalstoffen Af te Voeren
 • Gelukshormonen Op te Wekken

Door deze shakti mat voordelen zou de mat stress, pijn en ongemak kunnen verlichten. Ook worden met een spijkerbed yoga oefeningen uitgevoerd.

Drukpunten Massage

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde draait het lichaam op energie of chi. Er zouden verschillende energiebanen of meridianen door het lichaam lopen, die je kunt stimuleren door specifieke plekken aan te raken. Dat kan met lichte druk zoals bij acupressuur of met naalden voor acupunctuur massage. Je lichaam reageert dan door energie naar die plek te sturen. Zo kan het lichaam zichzelf genezen, is de gedachte.

Afvalstoffen Afvoeren

Wanneer de chi op gang wordt gebracht door een acupressuur massage, zou dat de doorbloeding op die plek stimuleren. Hierdoor krijgen je spieren of organen lekker veel zuurstof en kunnen ze bijvoorbeeld afvalstoffen afvoeren.

Gelukshormonen Opwekken

Wanneer je op de duizenden puntjes van een spijkermat ligt, zou je lichaam een pijnprikkel krijgen en daarop reageren met de aanmaak van endorfine en oxytocine. Volgens veel mensen zijn deze gelukshormonen the good stuff. Endorfine zou namelijk pijnstillend werken en je een vrolijk gevoel kunnen geven, terwijl oxytocine stress zou verlagen en bekendstaat als knuffelhormoon. Zo zou een mat massage je bloeddruk tijdelijk kunnen verlagen en diep doen ontspannen. Een vrolijke spijkermat werking voor lichaam én geest!

zwarte spijkermat spiru

Wat doet een Spijkermat met je Lichaam

Wat doet een spijkermat? Spijkermatten zijn ontworpen om rug, nek en schouders te behandelen tegen stijve spieren. Toch kun je ook andere stevige lichaamsdelen ermee stimuleren, zoals je ledematen en de onderkant van je voeten. Omdat de spikes best scherp kunnen zijn, worden gevoelige of zachte plekken afgeraden. Hier lees je tips hoe spijkermat gebruiken voor:

 • Rug
 • Nek en Schouders
 • Bekken en Benen
 • Voeten en Handen

Spijkermat hoe te gebruiken?

Leuk, zo’n prikkende mat. Maar hoe gebruik je een spijkermat nou eigenlijk? De spijkermat kun je voor verschillende delen van je lichaam gebruiken. Hieronder lees je op welke manier je je spijkermat het beste kunt gebruiken.

Rug

Wil je de hele rug bereiken, kies dan een mat die groot genoeg is. Gebruik eventueel een kussen onder je nek en knieën voor comfort.

Nek en Schouders

Ook nek en schouders zijn eenvoudig te triggeren met het gebruik van een spijkermat. Maak hiervoor een rolletje van de mat voor onder je nek. Ook kun je hem een aantal keren vouwen zodat er een breed kussen ontstaat waar je schouders volledig op passen. Vul eventueel op met dekens om de juiste hoogte te krijgen. Wil je helemaal luxe gaan liggen, koop dan een speciaal spijkermat kussen.

Bekken en Benen

Om je bekken en benen te ontspannen, kun je op de mat zitten in kleermakerszit of een andere meditatiehouding. Dit kan volgens de energetische geneeskunde de doorbloeding in je benen of Wortelchakra een handje helpen.

Voeten en Handen

Volgens de Chinese geneeskunde eindigen alle energiebanen in de voeten en handen. Via beide zou je dus hele lichaam kunnen behandelen. Ga daarom voor een spijkermat voeten behandeling een tijdje op de mat staan of plaats je voeten erop terwijl je op een stoel zit – sowieso een goede optie als staan te veel irritatie oplevert! Handen kun je ook op de mat laten rusten, bijvoorbeeld door het kleed in je schoot of op tafel te leggen. Ook kun je er yoga oefeningen op doen waarbij je handen druk krijgen.

Hoe vaak op de Spijkermat?

Het gebruik van deze zen mat kun je onderdeel maken van je dagelijkse routine tijdens je self care ritueel of gewoon wanneer je er behoefte aan hebt. Probeer eens te mediteren terwijl je erop zit of leg hem over je Yoga Mat om acupressuur aan je asana’s toe te voegen. Begin ’s ochtends je dag door een aantal minuten op de spikes te staan of sluit een lange dag werken ermee af. Ook voor het slapengaan kan deze massagevriend van pas komen – sommigen gebruiken hem iedere avond. Leg de mat bijvoorbeeld op bed zodat je al begint met ontspannen voordat je het licht uitdoet. Let wel, hele nachten erop doorbrengen is volgens kenners teveel van het goede!

“Elke avond lig ik even op de mat, voel een directe ontspanning. Hoofd uit, lichaam in. Daarna, soms wel soms niet, nog mediteren. Val daar dan ook meteen dieper in.”

close-up roosjes op acupressuurmat

Hoe Lang op Spijkermat en Meer Tips voor Spijkermat Gebruik

Wil je voor de eerste keer met een acupressuur matje werken, houd dan rekening met:

 • De Duur van je Spijkersessie
 • Je Comfort

De druk op je huid is even wennen en moet volgens kenners opgebouwd worden. Zo houd je het oefenen met een spijkermat gezond!

Duur gebruik Spijkermat

Hoe lang je op een spijkermat moet liggen, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Bouw de duur van je oefeningen op, zodat je lijf goed aan de mat kan wennen. Meestal wordt voor beginners tussen de 15 minuten en 20 minuten aangeraden.

“Na 5 min. viel ik al in slaap met een heerlijke warme rug. Gebruik hem dagelijks, heel ontspannend.”

Comfort van je Spijkersessie tijdens Gebruik Acupressuur Mat

Wees een beetje aardig voor jezelf en houd je pijngrens in de gaten. Je kunt bijvoorbeeld een deken over de spijkermat leggen of een T-shirt aandoen om te kijken hoe je lijf reageert. Zeker bij de gevoeligheid van je nek of achterhoofd is dat aan te raden. Ook maakt de ondergrond waarop je ligt veel verschil. Op bed voel je de drukpunten minder intens dan op een houten vloer. Waarschijnlijk wen je na een tijdje aan de spikes en verhoog je het huidcontact, maar zorg ervoor dat comfort op nummer 1 staat. Stressen op een spijkerbed werkt natuurlijk averechts!

Bekijk onze Spijkermatten

Deze Spijkermat Ervaringen Kun je Verwachten

De effecten van een spijkermat zijn vrijwel meteen merkbaar. Tijdens het ontspannen kun je bijvoorbeeld een warme gloed of tintelingen voelen. Dat is een teken dat je doorbloeding op gang komt. Na het liggen kan je huid roder zijn dan normaal. Volgens de acupressuur heeft dat juist te maken met de acupressuur mat voordelen. Het zou een teken zijn dat het bloed lekker stroomt en afvalstoffen los zijn gekomen, net zoals na een schraapmassage met Guasha Stenen. Volgens vele spijkerbed ervaringen zou de verkleuring zou na een tijdje vanzelf weg moeten trekken.

Shakti mat original Gekocht? Deel je Shakti mat Ervaringen!

De beste spijkermat is voor iedereen anders. Daarom zijn wij benieuwd hoe jij een shakti mat gebruikt en hoe jij de shakti mat werking hebt ervaren. Deel hier dus gerust je spijkermat review met andere lezers. Hoe meer inspiratie, hoe beter! 🙂

Laatste aanpassing op 08 maart, 2022 11:05 am

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen