• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Wortelchakra Betekenis voor Beginners: dit doet je Eerste Chakra

Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
2888 x

Het Wortelchakra is het eerste van de zeven chakra’s. En volgens sommigen de belangrijkste. Maar waarom heet het nou eigenlijk zo? In deze blog kom je erachter wat je eerste chakra doet!

In het Sanskriet heet het 1e chakra Muladhara, dat letterlijk wortel betekent. Het is de eerste van de zeven chakra’s en heeft te maken met de basics van het leven, bijvoorbeeld je kindertijd en lichamelijke behoeften of dingen die je doet zonder er over na te denken. Daarom wordt het ook vaak basischakra of stuitchakra genoemd. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van het wortelchakra, waar het nou precies zit, en welke kleur erbij hoort. Wie weet kom je nog achter wat stuitende of ondersteunende feitjes!

Betekenis van het basischakra

Het eerste chakra staat symbool voor ons oerinstinct. Dat zijn dingen die je nodig hebt om te overleven zoals veiligheid, voeding en een beetje vechtlust. Het eerste chakra wil namelijk heel graag dat je blijft bestaan. Volgens de theorie krijg je de vaardigheden om voor jezelf te zorgen allemaal mee in je opvoeding. Thuis leer je namelijk wat veiligheid betekent en hoe je voor jezelf zorgt. Ook zegt het eerste chakra iets over je zelfvertrouwen en waardering voor het leven. Dit energiecentrum geeft namelijk aan of je het wel een beetje naar je zin hebt hier en wat je graag zou willen doen. Je kunt het eerste chakra daarom zien als symbolische wortels. Het zijn de tastbare dingen, gevoelens en mensen die er altijd voor je zijn. Bijvoorbeeld je lichaam, huis, de natuur en je vrienden. Daar kun je dus op bouwen!

Ontwikkeling van het wortelchakra

Iedere chakra hoort bij een levensfase. Het eerste chakra hoort – je raadt het al – bij je eerste zeven levensjaren. Volgens de theorie leer je in deze jaren drie belangrijke dingen, namelijk dat je bestaat, behoeften hebt en dat er zekerheden zijn. Deze zinnetjes horen daarom bij het wortelchakra:

  • ik ben
  • ik verlang
  • ik heb

Kinderlijk simpel eigenlijk, maar daarom niet minder wezenlijk! Met deze waarheden op zak ontwikkel je namelijk vertrouwen in het leven en waardering voor jezelf. Ook het stellen van grenzen en respecteren van je lichaam horen bij het wortelchakra.

eerste chakra edelsteen granaat

Plaats van het stuitchakra

Het eerste chakra maakt volgens de theorie verbinding met de aarde. Lichamelijk hoort het wortelchakra daarom bij ons onderstel. Voeten, benen en bekkengebied zorgen er namelijk samen voor dat je stabiel staat. Volgens chakrakenners speelt vooral je stuitje daarbij een belangrijke rol. Dat helpt namelijk bij balans en een stevige houding. Misschien ken je het wel uit yogales, waar het staartbeentje vaak benadrukt wordt. Veel mensen zien het zelfs als de plek waar aarde-energie je lichaam binnenkomt via een soort wortelverbinding. Wat je ook ervaart, je onderlijf zorgt ervoor dat je rechtop blijft. En dat is typisch eerste chakra natuurlijk!

Kleur van het eerste chakra

Bij het wortelchakra hoort de kleur rood. Een lekker actieve tint die doet denken aan vuur, liefde en verlangen. Want wat gebeurt er als je ergens warm van wordt? Dan krijg je blosjes op je wangen! Tegelijkertijd is rood ook de kleur van bloed, woede en gevaar. Bijvoorbeeld wanneer je een rode waas voor je ogen krijgt of erger nog, als ze bloeddoorlopen zijn! Rood is dus de kleur van ons oerinstinct, of dat nou verhitte romantiek is of genadeloze zelfverdediging. Het is daarom één van de duidelijkste signaalkleuren die we hebben. Sta maar eens stil bij de kleur van stoplichten of verkeersborden. Precies. Rood zorgt ervoor dat je meteen weet wat je moet doen!

1e chakra rood kaars

Wortelchakra Openen

Als het eerste chakra in balans is, dan voel je je geaard, stabiel, veilig en verbonden met je lijf. Maar het kan ook zo zijn dat je wortelchakra uit balans is. Je zou je dan onveilig kunnen voelen of het gevoel kunnen hebben dat je niet in balans bent. Als je eerste chakra uit balans is kun je bijvoorbeeld moeite hebben met vertrouwen, last hebben van angsten en auto-immuunziekten en belangrijke keuzes uit angst kunnen maken. Je 1e chakra openen kun je doen met eerste chakra oefeningen.

Oefeningen om wortelchakra te openen of in balans te krijgen

Voor het wortelchakra is buiten zijn van belang, zodat je kunt gronden met de aarde. Een grondingsmeditatie of wortelchakra meditatie zou daarom goed kunnen werken. Hiervoor ga je op de grond zitten en voel je hoe je zitbotjes in contact zijn met je ondergrond. Sluit je ogen en breng al je aandacht naar je wortelchakra. Visualiseer een rode draad (rood is de kleur van het wortelchakra) die vanaf je staartbeen naar de aarde gaat. Met elke inademing adem je de rode energie in die uit de aarde komt, en met iedere uitademing laat je de energie die je niet meer nodig hebt via het rode koord los.
Daarnaast kan het ook helpen om rood voedsel te eten. Met rood voedsel zou je het wortelchakra kunnen stimuleren en balanceren. Eet rood fruit zoals aardbeien, rode bessen, granaatappel en frambozen. Kies voor rode groenten zoals rode kool en rode bieten.

Bekijk ons Meditatie assortiment

rood meditatiekussen 1e chakra

Wortelchakra edelsteen

Bij ieder chakra passen bepaalde edelstenen. Je zult natuurlijk zelf actief aan de slag moeten met het in balans brengen van jouw chakra’s, maar edelstenen kunnen je hier wel bij ondersteunen. De bijpassende kleuren van een eerste chakra edelsteen zijn rood en zwart.

Rode edelstenen

rode jaspis – robijn – granaat – vuuragaat – rode calciet – tijgerijzer – aragoniet

De kleur rood is de meest bekende kleur bij het basischakra. Rood staat namelijk voor vuur, aarde en bloed. Allemaal dingen die te maken hebben met weten wie je bent en wat je wilt. Ook geeft het meestal een duidelijk signaal. Rood vertelt bijvoorbeeld dat er gevaar is en symboliseert daarom instinct en overleven. Maar het is ook een teken van liefde en seksualiteit. Rood is dus een warme, energieke kleur waarmee je het leven viert!

De bekendste edelsteen voor het basischakra is de Rode Jaspis. Deze bruinrode steen wordt vaak gebruikt voor wat extra vitaliteit en zelfvertrouwen. Ook Tijgerijzer, Granaat, Robijn en Rode Calciet staan bekend als natuurlijke batterijtjes. Vuuragaat inspireert tot wat meer passie en Aragoniet kan helpen bij uithoudingsvermogen. Heb je behoefte aan wat subtiele steenpower? Dan is een rode edelsteen dus iets voor jou!

Rode jaspis zaksteen basis chakra

Zwarte edelstenen

hematiet – zwarte toermalijn – versteend hout – rookkwarts – onyx – obsidiaan

Zwarte edelstenen staan al eeuwenlang bekend als kalmerende kristallen. De kleur zwart absorbeert, daarom nemen deze stenen volgens veel mensen negatieve energie op. Bescherming is natuurlijk een belangrijk woord bij het eerste chakra! Ook is zwart een sterke kleur die symbool staat voor kracht en zelfvertrouwen. Deze steensoorten kunnen dus een extra steuntje geven in wiebelige of stressvolle tijden.

Een populaire favoriet is Hematiet, een ijzerhoudende steen die ruw lijkt op een roestige zwarte knoest maar gepolijst opeens een spiegelende metaalglans krijgt. Hematiet wordt soms ook gemagnetiseerd voor extra aardekracht. Dieper dan diep zwart vind je bij Onyx, Zwarte Toermalijn en Obsidiaan. Rookkwarts is dan weer helder met een bruinachtige kleur. En wat is er nou symbolischer voor het Wortelchakra dan Versteend of Fossiel Hout? Dit eeuwenoude hout en fossielen hebben vaak gemengde kleuren zoals bruin, zwart en rood.

hematiet zaksteen chakra edelsteen

Bekijk ons Edelstenen & Mineralen assortiment

Meer over Chakra’s

Wil je meer weten over alle chakra’s en weten hoe je ze de juiste aandacht kunt geven? Lees dan eens onze blogs over het kruinchakra, hartchakra en keelchakra. Ook hebben we een blog geschreven over het zonnevlechtchakra en het sacraalchakra.

Veel succes met je chakra-avontuur!

Laatste aanpassing op 03 april, 2023 2:27 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *