• Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €60
  • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €60
Anouk
Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
354 x

De Hamsa of Hand van Fatima zie je steeds vaker verschijnen als sieraad, tatoeage en andere decoratie. Wist jij dat het kleine handje niet alleen beschermt, maar ook een vuist maakt voor vrede? Hier lees je alles over de betekenis van dit bijzondere amulet!

hamsa hand

De Hamsa Hand of Hand van Fatima is een mysterieuze talisman. Deze sierlijke hand met vijf vingers en oog in het midden vind je namelijk op verschillende plekken terug. In het Midden Oosten en Noord Afrika staan de tekens op deurposten, bungelen ze aan autospiegels en worden ze gedragen als sieraad door zowel moslims, joden als christenen. Zelfs in westerse yogascholen kom je het handje steeds vaker tegen. Tijd om in de betekenis te duiken van dit vriendelijke, maar moedige symbooltje!

hand met henna en mala op gekleurde tegels

Hier komt de Hand van Fatima vandaan

Bij welke traditie het symbool van de opgestoken hand precies hoort, is een raadsel. Verschillende religies claimen het, vandaar dat je het teken tegenkomt als Hand van Fatima, de dochter van Mohammed, van Miriam de Joodse profetes en als symbool van Maria de moeder van Jezus. Zowel in de islam, het jodendom en christendom wordt het handje dus toegeschreven aan vrouwen die bekend staan als voorbeelden van moederschap en zorg. Het is ook vrij waarschijnlijk dat het handje ouder is dan die drie religies en hoorde bij strijdlustige vruchtbaarheidsgodinnen uit de Oudheid zoals Ishtar, Tanit en Astarte.

Waarom de Hamsa Hand Betekenis verwijst naar Heilige Gebruiken

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, betekent de Hamsa voor joden en moslims ook de Hand van God en herinnert het aan religieuze geboden. De woorden hamsa, khamsa, khamesh of hamesh betekenen in verschillende talen letterlijk vijf. Moslims zien in de hand daarom een verbeelding van de vijf leefregels of zuilen van hun religie: belijdenis, gebed, geven van aalmoezen, vasten en naar Mekka gaan. Voor joden is het cijfer juist verbonden met het aantal boeken van de Thora, hun heilige werken. Ook weerspiegelt het de vijfde letter van het Hebreeuwse alfabet, de klank ‘heh’. Dit teken gebruiken Joden namelijk als aanduiding voor God.

halve hand van fatima zilver op blauwe achtergrond

Zo ziet de Hamsa eruit

Omdat het gelukshandje zoveel betekenissen heeft, ziet het er ook telkens anders uit. De Joodse hand van Mirjam is een eenvoudige mensenhand met teksten van de Thora erin gegraveerd. Het Handje van Fatima is echter symmetrisch. Dat betekent dus twee duimen! De vingers zijn versierd met henna lijnen en in de palm vind je meestal een blauwe Nazar. Dit boze oog is namelijk een bekend Midden Oosters symbool voor het afweren van kwade invloeden.

Waarom de Hand van Fatima Twee Duimen heeft

Volgens een islamitisch verhaal was Fatima pap aan het koken, toen haar echtgenoot Ali thuiskwam met een nieuwe vrouw. Fatima schrok zich een hoedje en liet de lepel los waarmee ze aan het roeren was. Uit pure verbijstering bleef ze koken met haar hand in de pan. Wonder boven wonder kwam ze er ongedeerd uit, maar wel met twee duimen. Dat is volgens gelovigen een teken van bijzondere bescherming door Allah. Dat wordt dus binnenkort een handje boven je fornuis hangen!

stapel nazar of boze ogen

Zo biedt de Hamsa Hand Symbolische Bescherming

Hamsa Handjes worden gebruikt om kwaad tegen te houden. Je kunt de palm namelijk zien als een universeel stopteken. Negatieve energie? Nee bedankt! In het midden van Fatima Handjes zit bovendien vaak een Oog of blauwe Nazar die al het slechte zou kunnen herkennen en afweren. Nazar tekens zijn trouwens blauw omdat deze kleur verbonden is met zuiverheid en eerlijkheid. Ook als er geen Blauw Oog inzit, hebben deze handjes vaak edelstenen of andere versiersels in dezelfde kleur. Praktisch!

Daarom staat de Hamsa Hand voor Vrede

Door slechte dingen de deur te wijzen, maakt de Hamsa eigenlijk plek voor het goede. Veel mensen zien de gelukshanger dan ook als uiting van vruchtbaarheid, vriendschap en vrede. Een open hand heeft bovendien niets te verbergen. Daarom zou de Hamsa trouw en oprechte steun stimuleren. Ook doet hij een beetje denken aan het hindoeïstische Ahimsa symbool voor geweldloosheid, net zo’n open handgebaar. Hoe veelzeggend kan een simpel symbool zijn 🙂 twee blauw geverfde handen

Nog meer Tips voor Positieve Energie

Ben je geïnspireerd door de Hamsa of Hand van Fatima? Je kunt Gelukshangers Kopen voor boven je deur of hang ze op een plek waar je herinnerd wilt worden aan vredige vibes. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om jezelf wat bescherming te bieden. Sommige mensen gebruiken daarvoor Florida Water of branden wat Palo Santo. Misschien is Huis Reinigen met Salie wel wat voor je of spreekt de kleur blauw tot je verbeelding.

Wat je ook doet, heb het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen