Zenvolle Herfst Sale Korting tot -70% | Shop nu >

 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
588 x

Feng Shui toepassen in huis, hoe doe je dat? Maak hier kennis met de basics van de Chinese interieurkunst!

 

Chinese Thee Set Zwart

Feng Shui [feng sjweej] is een oude Chinese interieurkunst gebaseerd op het Taoïsme. Deze richtlijnen vertellen hoe je ruimtes kunt aankleden zodat je er een goed gevoel van krijgt. Feng Shui gaat er namelijk vanuit dat je beïnvloed wordt door je omgeving en andersom. Hier vind je de belangrijkste basics uit de Feng Shui filosofie zodat jouw woning straks heerlijk harmonieus is!

Deze Rol Spelen Elementen in een Feng Shui Huis

In de Chinese interieurkunst wordt met natuurkrachten gewerkt, namelijk de energie van

 • hout
 • vuur
 • aarde
 • water
 • metaal

In een echte Feng Shui woning vind je al deze elementen terug, steeds in andere verhoudingen per vertrek. Iedere ruimte heeft volgens deze theorie namelijk een eigen karakter en energetische behoeftes. Zo zouden in de keuken bijvoorbeeld de energieën van water en vuur domineren, omdat daar voedsel wordt bereid. Doe je het goed, dan beïnvloeden alle elementen elkaar positief zodat de levensenergie of chi door je hele huis heen blijft bewegen. Meer weten over dit Wu Xing systeem van de Vijf Feng Shui Elementen? Verdiep je eens in het Pentagram!

Dit zijn Algemene Feng Shui Regels en Richtlijnen

De Feng Shui hecht ook veel waarde aan de verhouding tussen Yin en Yang, tegengestelde kwaliteiten die hun betekenis aan elkaar ontlenen. Ook is elk interieur afhankelijk van plaats, tijd, bewoners en gebruik. Onderstaande regels kun je daarom zien als richtlijnen om je gevoel voor harmonie te oefenen: Feng Shui heeft betekenis als ze steeds opnieuw wordt toegepast!

De algemene regels zijn:

 1. Rond Hoeken Af
 2. Hou Het Ruimtelijk
 3. Creëer Voldoende Verlichting
 4. Vertrouw op Blinde Muren
 5. Voeg Groepsgevoel Toe
 6. Verwelkom Meubels

Rond Hoeken Af

Volgens de Chinese interieurkunst houdt chi niet van harde hoeken en vermijdt ze elke rechte lijn. Die onderbreken namelijk haar beweeglijkheid. Energie houdt volgens ontwerpers van ronde oppervlakken en natuurlijke vormen. Zet dus een een plant in elke hoek of leg een onbewerkt stuk hout of kristal neer. Ook eenvoudige ronde objecten werken goed in een nis. Denk hierbij aan een vaas, vissenkom, Kristallen Bol of hondenmand.

Hou Het Ruimtelijk

Zowel bezoekers als bewoners moeten zich vrij voelen om te gaan en staan waar ze willen. Dat bereik je onder andere door brede looppaden, genoeg lege ruimtes en duidelijke doorgangen. Zo zijn gasten welkom om binnen te vallen en kunnen ze ook zonder moeite weer wegkomen. Ruim ook regelmatig op en als je de chi wilt reinigen zoals echte professionals, gebruik dan geluid van Gongs, Tingsha’s, Stemvorken, Klankschalen of Bellen.

Creëer Voldoende Verlichting

Zorg dat er voldoende licht in je huis komt. Vergroot dus de kans dat er zonnestralen binnenvallen. Dat kan door het gebruik van spiegels, open ruimtes en transparante raamdecoratie zoals Regenboogkristallen. Zorg ’s avonds voor passende zachte verlichting, verspreid door het huis. Doe je dit met een Zoutlamp of milieuvriendelijke kaars, dan zit je helemaal binnen de richtlijnen!

Vertrouw op Blinde Muren

Zitten doe je volgens Chinese interieurontwerpers het beste tegen een raamloze muur. Dat geeft een veilig gevoel: er kan niks onverwachts achter je gebeuren en daarom ontspan je sneller. Hang dus ook geen zware schilderijen boven je bank of bed: ook dat roept onbewuste alertheid op. Plaats je zitmeubels liever tegen blinde muren, het liefst met uitzicht op een deur. Zo schrik je ook niet van binnenkomers terwijl je een hete kop thee drinkt 😉

Voeg Groepsgevoel Toe

Gemeenschappelijke ruimtes vragen volgens de Chinese filosofie om een warme, sociale sfeer. Die kun je creëren door foto’s, kunst of objecten die samenzijn uitdrukken. Een familieportret of een Gezins Beeld zijn echte klassiekers. Laat je gevoel hier leiden: een prikbord met ansichtkaarten of kindertekeningen boven de keukentafel kan net zo goed voor gezelligheid zorgen!

Verwelkom Meubels

Als je nieuwe meubels of objecten aanschaft, mag je ze volgens Taoïsten best even begroeten. Dat doe je bijvoorbeeld met een symbolische salie Smudge of andere Wierook Soort. Zeker tweedehands items zouden een dosis nieuwe energie kunnen gebruiken!

Feng Shui Woonkamer Regels

Volgens de Feng Shui mag een woonkamer voor in het huis liggen en heeft hij vier hoeken (acht is nog beter). Heb je een andere vorm? Je kunt gerust een sneaky vierkant maken met kamerschermen, gordijnen, kasten of andere afscheidingen! Denk je bovendien na over een likje verf op de muur? Je kunt Feng Shui woonkamer kleuren kiezen volgens verschillende principes. Zo zou het bijvoorbeeld uitmaken in welke windrichting de ruimte ligt. Het noorden, zuiden, oosten en westen hebben namelijk hun eigen natuurtint binnen het Taoïsme. Ook jouw karakter kan meespelen in het toepassen van Feng Shui kleuren, net als het doel van de ruimte. Er zijn zelfs speciale schema’s met Feng Shui symbolen om je verfpalet uit te vogelen! Gaat je dat te ver? Ook Kleurentherapie of Chakra Kleuren zouden iets voor je gemoed kunnen doen 🙂

 

Traditionele Chinese Thee Set Mintgroen

Ideeën voor een Feng Shui Keuken

De ideale Feng Shui keuken ligt achterin het huis en vertegenwoordigt het welzijn van de bewoners. Volgens kenners hoort het een geborgen plek te zijn die overloopt van verse chi. Die wordt hier namelijk omgezet in voeding voor iedereen! Binnenkomen via de keuken is daarom niet gewenst, omdat de energie dan direct ‘gefrituurd’ zou worden en niet meer verder stroomt de woning in. Zorg er in de keuken ook voor dat de chef ruimte heeft en alles overziet. Verlichting en ventilatie zijn daarin onmisbaar! Voelt de kok zich lekker tijdens het koken, dan vertalen deze gevoelens zich namelijk in de maaltijd. Plaats wanneer mogelijk ook geen wc vlakbij je keuken. Die twee hebben namelijk tegenstrijdige belangens 😉

Inspiratie voor Feng Shui Slapen

Je brengt een groot deel van je leven snurkend door, dus een fijne slaapkamer heeft volgens de Chinese interieurtheorie grote invloed! Slimme trucs zijn onder andere kalmerende kleuren, zachte materialen en een opgeruimde sfeer zodat je de dag fris begint. Hier lees je meer over een relaxte Feng Shui Slaapkamer vol positieve energie!

Tips voor de Feng Shui Tuin

Volgens de principes van Feng Shui is een tuin uiteraard de makkelijkste plek om natuurlijke materialen toe te passen! Denk ook na over hun gebruik binnenshuis, want dan sla je twee vliegen in één klap. Kweek bijvoorbeeld schitterende snijbloemen die je ook in een vaas kunt zetten en kook met verse kruiden van buiten. Verzamel in de winter hout van bomen en struiken en verwerk ze tot brandhout of originele Feng Shui decoratie. Verder kun je de aanwezigheid van natuurkrachten versterken door Windgongs of Windmobielen te laten spelen, spiegels op te hangen en waterornamenten in je tuin toe te voegen.

Welke inspiratie ga jij in huis gebruiken?

Laatste aanpassing op 08 oktober, 2020 4:25 pm

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen