• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek onze bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Hoe Werkt een Pendel? Uitleg en Basics voor Beginners

Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
8987 x

Hoe werkt een pendel en wat kun je ermee? In dit artikel lees je de basics en krijg je tips om te leren pendelen!

Hoe werkt een pendel? De één ziet aan een pendelbeweging dat je lichaam nooit liegt, een ander voelt tijdens het slingeren de aanwezigheid van spirituele support. Hier vind je uitleg over de practice van het pendelen, zodat je zelf op ontdekkingsreis kunt!

Wat is een Pendel?

Een pendel is een klein gewicht aan een draad of kettinkje gemaakt van edelstenen, metaal of hout. Gebruikers uit verschillende culturen geloven dat het gewichtje beweegt als je het een vraag stelt. Voor veel mensen heeft de pendel betekenis als een instrument om informatie mee te verkrijgen, namelijk:

 • ja
 • nee
 • ik weet het niet
 • ik wil het niet zeggen

Hoe Werkt een Pendel?

Wetenschappers suggereren dat de pendel in je hand beweegt door ongecontroleerde spierbewegingen die voortkomen uit je eigen, onbewuste gedachten. Dit staat ook wel bekend als het ideomotorisch effect. Voor veel spiritueel ingestelde mensen heeft pendelen betekenis als kosmische communicatie of informatie. Zij zien de slingerende bewegingen bijvoorbeeld als boodschappen van hun ziel, onzichtbare gidsen of andere energieën.

pendel mat zwart goud

Kalibreren, Je Pendelbeweging Betekenis Geven

Wil je pendelen leren, dan is het volgens kenners belangrijk dat je ontdekt hoe het instrument met je communiceert. Om tijdens het pendelen ja nee af te kunnen leiden, zou je hem moeten kalibreren. Zo kun je vaststellen welk antwoord bij welke beweging hoort.

Bekijk ons Pendel Assortiment

Zo Hou je de Pendel Vast

Een pendel hou je vast aan het uiteinde van het koordje, tussen duim en wijsvinger. De palm van je hand hangt ontspannen naar beneden, zodat het instrument vrij kan bewegen en je onderarm is in een rechte lijn. Je kunt eventueel het kettinkje om je pink halen, of het balletje tussen je ringvinger en pink leggen om te verzekeren dat hij niet valt. Houd je hand goed stil of steun met je arm op tafel.

Pendel Vragen Stellen om te Kunnen Kalibreren

Stel eerst een paar vragen waarvan je het antwoord zeker weet. Doe dit totdat je een consistente beweging in de pendel ziet bij de antwoorden ‘ja’ en ‘nee’. Het is wat moeilijker om vragen te verzinnen bij ‘ik weet het niet’ en ‘ik wil het niet zeggen’. Je kunt de pendel daarom letterlijk verzoeken om deze antwoorden te laten zien. Zodra je vertrouwd bent met de bewegingen, kun je starten met een echte pendelsessie. Bij sommigen lukt dit de eerste keer al, terwijl bij anderen het kalibreren langer duurt.

Hoe werkt een Pendel? Zo Stel je de Juiste Vragen

Een pendelsessie helpt je volgens gebruikers aan vier verschillende en vooral bondige antwoorden. Daarom zou het belangrijk zijn om eenvoudige vragen te stellen. Handige tips zijn:

 • hou het kort
 • betrek het op jezelf
 • vraag iets dat nu relevant is

pendel messing verguld

Pendelen voor Beginners, Tips om je Sessie te Starten

Is het tijd voor de echte levenskwesties, bereid je dan voor op een meditatief moment door:

 • Een rustige plek te zoeken
 • Electronica of communicatiemiddelen uit te schakelen
 • Geurkaarsen of Wierook aan te steken
 • Inspirerende muziek op te zetten
 • Comfortabel te gaan staan of zitten
 • Jezelf te focussen via je adem, mantra’s of andere meditatievormen

Pendel Reinigen en Opladen

Veel mensen gebruiken pendels van edelsteen voor hun sessies. Kristallen zouden namelijk een spiritueel hulpje zijn tijdens het onderzoeken van levensvragen. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een variant van Rozenkwarts als je wilt pendelen over liefde. Volgens kristalkenners moeten stenen wel regelmatig gereinigd en gevoed worden. Waarom dat zo is en hoe je te werk gaat, lees je dit artikel over Edelstenen Reinigen en Edelstenen Opladen.

Meer Spirituele Tools voor Levensvragen

Nu je de eerste stappen van een Pendelsessie kent, kun je een Pendel Kopen die bij je past. Zegt een pendel je niet zoveel? Er zijn ook andere symbolische hulpjes die je zouden helpen om toegang te krijgen tot je onderbewuste. Tarot is bijvoorbeeld een bekende mystieke kunst, net als astrologie of kristalkijken met een Glazen Bol. Heb je eerder goed vertrouwen in geesten? Een Ouija Bord helpt volgens liefhebbers om contact te maken met onzichtbare krachten.

Veel oefenplezier!

Laatste aanpassing op 19 april, 2021 10:16 am

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen