• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 7 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
2758 x

Je hebt een prachtige pendel gekocht of set chakrastenen aangeschaft. Dan is het nu zaak dat jouw natuurstenen goed verzorgt. Zo blijven ze niet alleen mooi, maar ook effectief. Steengoede energie dus! In dit artikel vind je vier manieren voor het opladen en activeren van je edelstenen.

geslepen chakra stenen

Edelstenen laad je na een goede reiniging op zodat ze weer werkkracht hebben. Spiru heeft hier een aantal richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Deze methoden helpen je om weer superkracht uit je stenen te halen!

Oplaadmethoden

 • Zonlicht
 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

howliet pendels in metalen kom

Zonlicht

Zonlicht is erg krachtig. Let er dus op dat je stenen in de ochtendzon oplaadt en/of in de namiddag. Rond het middaguur zijn de stralen te fel, zo kunnen je edelstenen verbleken. Leg je stenen uit voorzorg onder een katoenen of linnen doek ter bescherming.

Hou er bovendien een oogje op: sommige stenen versterken het zonlicht dat er doorheen schijnt. Ze werken dus als een vergrootglas. En dat kan vuur veroorzaken! Daarom wordt ook wel eens een Feng Shui piramide, prisma of regenboogkristal gebruikt om stenen indirect te verlichten. Die verspreiden en weerkaatsen het licht zodat je steen een zachte zonnelading krijgt.

  • Geschikt voor:
   Stenen die sterk negatieve energie of straling absorberen zoals hematiet, shungiet, obsidiaan en zwarte toermalijn. Deze kunnen dan meerdere dagdelen opladen. Zwart trekt natuurlijk warmte aan, dus let op de hitte. Ook heldere kwartssoorten zoals bergkristal en rutielkwarts kunnen baat hebben bij een zonnebankje. Leg je stenen ter bescherming onder een doek.
  • Niet geschikt voor:
   Gekleurde stenen die kunnen verbleken zoals heldere toermalijnsoorten, turkoois, roze kwarts, opaal, malachiet, larimar, kunziet, fluoriet, celestiet, aventurijn, aquamarijn en amethist. Deze stenen kunnen af en toe baat hebben bij de zon voor een flinke opkikker, maar gebruik dan altijd een doek ter bescherming en laad ze kort op. Of experimenteer met het indirecte licht van een prisma.

doorzichtige edelstenen

Maanlicht

Dit is een hele zachte oplading, omdat de maan indirect zonlicht weerkaatst. Volle maan werkt dan uiteraard het beste. Je kunt de stenen buiten leggen of achter glas. Bewolking maakt daarbij niet uit.

 • Geschikt voor:
  Alle edelstenen en mineralen, in het bijzonder maansteen, seleniet en andere gevoelsstenen die met de maan geassocieerd worden.

 

edelstenen pendel met edelstenen in kom

Edelstenen

Activeer je steen of set op een cluster van bergkristal, amethist, rozekwarts, seleniet of carneool. Doe dit dan gedurende 24 of 48 uur op een plek waar normaal daglicht is. Daarna moet de cluster zelf natuurlijk ook gereinigd en opgeladen worden.

Regel: als de kleur van de steen die je wilt opladen overeenkomt met de oplader zelf, werkt dat meestal extra goed. Plaats bijvoorbeeld paarse mineralen op amethist, roze op roze kwarts en oranje kristallen op carneool. Doorzichtige mineralen reageren goed op bergkristal en witte of melkachtige varianten op seleniet.

 • Geschikt voor:
  Alle edelstenen en mineralen

Zaksteen

Planten

Nadat je jouw edelsteen gereinigd hebt, kun je hem ook bij een gezonde plant leggen. De energie van de plant wordt dan overgenomen door de steen. Zo kan hij weer fris gebruikt worden.

Leg je steen of set op de aarde in de pot. Je kunt ze eventueel op een katoenen of linnen doekje leggen als je geen potgrond op je steen wilt. Ook kun je de kristallen tussen meerdere plantenpotten in leggen. Als dat op de vensterbank is, let dan wel op de hoeveelheid zon – zie hierboven de richtlijnen.

 • Geschikt voor:
  Alle edelstenen die tegen vocht en water kunnen. Bijvoorbeeld amethist, jaspis, aquamarijn, fluoriet en kwartsvarianten zoals bergkristal, lavendel- en rozenkwarts.
 • Niet geschikt voor:
  Edelstenen die niet met water in aanraking mogen komen omdat ze poreus of ijzerhoudend zijn. Dit zijn onder andere turkoois, lapis lazuli, malachiet, chrysocolla, fluoriet, calciet, celestiet, magnetiet, angeliet, preniet, pyriet en gipsachtigen zoals seleniet, hanksiet en haliet. Ook barnsteen (amber), opaal, woestijnroos en markasiet kunnen slecht tegen vocht.

Ga bij het werken met kristallen altijd uit van je eigen intuïtie en ervaring. Energiewerk is persoonlijk en dus elke dag weer anders. Ook gezond verstand is een goede raadgever bij het toepassen van de oplaadmethodes. Als je twijfelt, raadpleeg dan een expert of edelsteentherapeut. Of word er gewoon zelf één door te oefenen!

Laatste aanpassing op 24 maart, 2021 3:26 pm

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen