Gratis verzending vanaf €50
  • Spiru De grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €50
  • Spiru 50.000+ Zenvolle klanten
Anouk
DoorAnouk 13 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
405 x

Laatst was ik bij een vriendin op bezoek, die me vol enthousiasme haar nieuwe pendel liet zien. Ik knipperde met mijn ogen: wat was dat voor een ding? Is zoiets niet voor heksen? Ik vroeg haar de hemd van het lijf en wat blijkt: ze gebruikt haar pendel om antwoorden te vinden én rondslingerende sleutels. Daar moest ik dus meer van weten! Bij pendelen werk je met levensenergie, vertelde ze. Dat heet divinatie of divineren. Tarotkaarten, wichelroedes en glazen bollen werken op dezelfde manier. Ik vond het eerst maar een beetje eng dat divineren. Moet je daar geen heks voor zijn? En wat doe je precies als je pendelt? Is pendelen gevaarlijk? Straks heb ik opeens zeven jaar ongeluk of legt mijn lieve kat het loodje. In sprookjesboeken worden heksen en waarzeggers nooit zo gezellig verbeeld, dus ik zag boze oude vrouwtjes voor me. En daarna mezelf. Op sneakers. En toch trok het me, werken met levensenergie. Soms voel ik die namelijk wel. Na een fijne yogales of als ik op zondag door het bos wandel. Als pendelen me daarmee in contact kan brengen, ben ik wel nieuwsgierig! Zoals je merkt heb ik genoeg levensvragen voor vijftien pendels tegelijkertijd. Dus ik verdiepte me een dagje in de wereld van de divinatie!

Wat is een pendel?

Een pendel is een hangend voorwerp aan een draad of kettinkje. De hanger functioneert als gewicht en is vaak van metaal, glas, hout of edelsteen. Soms zit er aan het andere uiteinde nog een houvast, in de vorm van een kraal of steentje. Een pendel hou je aan de bovenkant van het kettinkje vast, terwijl je een gerichte vraag stelt over je leven. Uit de beweging die de pendel vervolgens maakt, kun je een persoonlijk antwoord aflezen. Soms wordt er onder de hanger een diagram met antwoorden neergelegd om te helpen bij de interpretatie. Dat heet een pendelkaart of pendelmat.

De betekenis van pendelen

Pendelen is een hele oude vorm van waarzeggerij en wordt over de hele wereld beoefend. Misschien ken je het uit de wicca of hekserij. Of je hebt wel eens iemand een trouwring aan een ketting boven een zwangere buik zien zwaaien. Dat is een oud gebruik om erachter te komen of het een jongetje of meisje wordt. En het is dus een vorm van pendelen! Een pendel is een instrument waarmee je antwoorden uit je onderbewuste op kan roepen. Je kunt hem voor levensvragen gebruiken, maar ook om sleutels te zoeken. Naast persoonlijke vragen kun je met behulp van een pendel ook iets of iemand ‘lezen’. Bijvoorbeeld een cliënt of een ruimte. Daarom worden pendels toegepast in allerlei soorten energiewerk en therapie. Denk bijvoorbeeld aan bioresonantie, maar ook aan Feng Shui of zuiveringsrituelen. 

Wat is divineren?

Bij divineren gebruik je een instrument dat jouw levensenergie zichtbaar maakt. Een pendel is dus een gereedschap. Je kunt het vergelijken met een pen: zodra je daar energie op overdraagt, verschijnen er woorden op papier. Een boodschappenbriefje voor het weekend, bijvoorbeeld. Pendelen verschilt alleen van het schrijven van zo’n praktisch briefje, omdat je niet ‘bewust’ bezig bent. In plaats van hard nadenken hoeveel broccoli je ook alweer nodig had, maak je bij pendelen juist ruimte voor informatie uit je onderbewuste. De antwoorden die je krijgt zijn dus dingen die je je niet (meer) bewust kunt herinneren. Het is wat je ergens diep van binnen weet -ik noem dat mijn intuïtie of hart. Je kunt dus mogelijk antwoorden krijgen die erg verrassend zijn!

Waarom beweegt een pendel?

Hoe laat een pendel precies zien wat je onbewust weet? Waarom beweegt hij uit zichzelf? Dat komt door iets wat (para-)psychologen het ideomotorisch effect noemen. Moeilijk woord, ik weet het. Het ideomotorisch effect houdt in dat je soms onbewust op informatie reageert met spierbewegingen. En die bewegingen kun je niet controleren. Tijdens het pendelen en stellen van vragen reageert je onderbewuste of intuïtie met kleine handbewegingen. Je pendel laat dus opeens een specifieke manier van bewegen zien. Zonder dat je het doorhebt! Ik ben wel eigenlijk wel benieuwd wat mijn onderbewuste me te vertellen heeft. Daar wordt bij mij namelijk nog wel eens overheen geraasd door dringende zaken zoals het verschonen van de kattenbak en de datum van de belastingaangifte.

Hoe werkt je onderbewuste?

Dat blijkt nog best lastig uit te vogelen! Volgens mij kan ik daar nog wel een heel leven aan wijden  – waarschijnlijk wel meerdere. Ik kwam wel iets interessants tegen in mijn zoektocht. Een bekende psycholoog uit het begin van de twintigste eeuw, Carl Jung. Jung noemt ons onderbewuste het collectieve onbewuste. Ieder mens heeft volgens hem zo’n collectief onbewuste, vandaar ‘collectief’. Dat deel van onze psyche bevat namelijk alle beelden, symbolen en informatie uit de menselijke geschiedenis. Ja, dat is nogal wat! Eigenlijk is dat collectieve onbewuste een gigantische bibliotheek bomvol levenswijsheid. Pendelen is volgens Jung één van de manieren waarop je toegang kunt krijgen tot die bibliotheek. Je stelt jezelf een vraag en staat open voor het onbewuste antwoord. Bijzonder toch?

De waarheid van je pendel

Het gave aan je onderbewuste is dat het eerlijke antwoorden geeft. Er komt namelijk geen geklets van je bewuste gedachten tussen. Als je pendel laat zien dat je wilt stoppen met werken, dan is dat waar. Geen wekenlange afweging van voors en tegens of jezelf wijsmaken dat je echt niet met je baan kan stoppen, want – vul maar in. Glashelder, dat onderbewuste. Als het je inmiddels een beetje te abstract wordt, geen paniek. Het mooie van pendelen is dat je het niet hoeft te begrijpen om het te kunnen ervaren. Je hebt alleen een onderbewuste nodig. En laat dat nou gratis in je overlevingspakket zitten!

Leren pendelen

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het pendelen? Dat is begrijpelijk! Misschien wordt het dan tijd om een pendel uit te kiezen. Als je dat hebt gedaan, geef ik je tips hoe je een pendel afstemt en goede vragen stelt. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om maar één vraag tegelijk te stellen en dan het liefst een hele specifieke. Ook geef ik je een truc om jouw perfecte pendelhand te achterhalen. Je houdt namelijk niet zomaar een pendel vast. Daarna ben je helemaal klaar om aan je eerste pendelsessie te beginnen! Ik hoop dat jij net zo verslingerd aan je pendel raakt als ik 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *