• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Hartchakra, de weg naar Zelfacceptatie en Verbinding

Door Iris 9 april 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
2378 x

Je Hartchakra zou zich in het midden van je borstkas bevinden en zich tussen je 21e en 27e levensjaar ontwikkelen. Is je hartchakra in balans, dan zou je jezelf volgens kenners helemaal accepteren voor wie je bent. Lees hier alles over je vierde chakra en kom in verbinding met jezelf.

De energiebalans in je chakra’s zou bepalend zijn voor hoe we ons voelen. Deze balans zou fysiek, emotioneel en spiritueel van invloed kunnen zijn. Is een chakra uit balans, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop jij je omgeving ervaart en andersom.

Hartchakra betekenis

Ons hartchakra (Anahata in het Sanskriet) zou volgens kenners middenin de borstkas liggen, dichtbij ons fysieke hart. Dit chakra ligt in het midden van in totaal zeven chakra’s.

Het chakra Anahata zou de verbinding vormen tussen het spirituele en het aardse. Dit chakra zou staan voor liefde, compassie en verbinding met jezelf en met de mensen om je heen. Zouden we ons hart voor onszelf openen, dan zouden we het voor anderen kunnen openen en verbinding kunnen creëren. Het laten stromen van je emoties is essentieel voor het welzijn van je hartchakra. Zowel negatieve als positieve gevoelens die opkomen, mogen doorvoeld en geaccepteerd worden.

Wat gebeurt er in je Hartchakra

Ons hartchakra is verbonden met de kleur groen en met het element lucht. Dit element staat voor ademhaling en beweging. Als je hartchakra in balans is, dan zou je jezelf accepteren voor wie je bent. Verbinding maken met anderen voelt veilig en verrijkend voor jou. Je kunt je kwetsbaar opstellen en er voor anderen en voor jezelf zijn. Bovendien zou je mensen kunnen vergeven, en handelen vanuit vertrouwen en compassie naar je medemens. De kleur groen zou staan voor groei, en de liefde die we nodig hebben om te kunnen groeien in wie we zijn.

afbeelding man met chakra's op muur

Het hartchakra zou ook wel als de weegschaal van je mannelijke en vrouwelijke kanten, of yin en yang, worden gezien. Dit heeft niks met gender te maken, maar met energieën. Deze energieën zouden weer in verhouding tot verschillende eigenschappen staan. Het is normaal dat deze balans steeds verandert. Je zult je op je werk bijvoorbeeld anders gedragen dan als je thuis bij je lover op de bank zit. Blokkades in je hartchakra kunnen ervoor zorgen dat je mannelijke en vrouwelijke energieën uit evenwicht zijn. Het zou kunnen dat je de één onbewust onderdrukt of niet onder controle hebt.

Symbool hartchakra en kleur hartchakra

Ieder chakra heeft een bepaalde kleur. Daarbij hoort weer een symbool en chakra steen. Om chakra’s te openen of weer in balans te brengen, worden deze speciale kleuren, symbolen en edelstenen gebruikt.

groene lotus waxinelichthouder spiru

Het symbool van het vierde chakra is een lotus met 12 bloembladeren. In het midden liggen 2 driehoeken die samen een zespuntige ster vormen. Een driehoek staat voor het spirituele pad met meer kosmisch bewustzijn, en de andere driehoek staat voor een pad met minder begrip van het leven en spiritualiteit. Het meer ‘aardse’ pad dus. Bij ieder chakra past een kleur, en bij ieder chakra een symbool. Deze kunnen op speciale chakra stenen zijn afgebeeld. In onze blog ‘chakra, zo herken je de zeven powerpunten’ lees je er meer over.

Chakra Edelstenen Sets bekijken

Hart chakra uit Balans

Je hartchakra zou er dus voor kunnen zorgen dat je het vermogen hebt om in verbinding met jezelf en met anderen te staan. Je hartchakra kan uit balans raken, doordat je gekwetst of teleurgesteld bent of als je vertrouwen is beschaamd.

Een geblokkeerde hartchakra herkennen

Heb je een vervelende situatie meegemaakt, dan zou je warme, liefdevolle hart een deukje kunnen hebben opgelopen. Deze pijn zou voor een blokkade in je hartchakra kunnen zorgen. Een gesloten Anahata Chakra zou kunnen voelen alsof je niet wordt erkend in je verdriet, je afgewezen voelt door de buitenwereld en moeilijk liefde kunt ontvangen en geven. Je hartchakra zit als het ware op slot.

gekleurde chakra symbolen op stenen muur

Lichamelijke gevolgen

Hoewel het hartchakra kan worden gezien als een ‘ongeziene bron’, staat het lichaam volgens kenners in verbinding met al onze energiecentra. Je zou om die reden zeker lichamelijke ongemakken kunnen ervaren van je hartchakra blokkade. Je zou last kunnen hebben van pijn op de borst, kortademigheid of een onrustig gevoel in je lijf. Ook zou je tintelende vingers en voeten kunnen hebben.

Hartchakra edelsteen

Het hartchakra heeft te maken met liefde ontvangen en geven. Is je hartchakra in balans, dan zou je vriendelijk zijn, compassie hebben en aan harmonieuze relaties werken. Is je hartchakra uit balans, dan zou je koel en afstandelijk kunnen en zijn en moeite kunnen hebben met zowel liefde ontvangen als geven. Je zou dierbaren ook kunnen verstikken met je liefde, doordat je hartchakra uit balans is.

groene aventurijn hart hanger

Een goede edelsteen hartchakra die je bij het openen ervan zou kunnen helpen is een steen die groen of roze van kleur is, bijvoorbeeld jade. Een andere hartchakra steen zou groene aventurijn kunnen zijn. Jade zou je kunnen helpen je geest, lichaam en ziel te verenigen. Groene aventurijn zou emoties in balans kunnen brengen.

Andere edelstenen die bij Anahata chakra passen:

Tips voor als je Hartchakra uit Balans is

Gelukkig zou je zelf een aantal oefeningen kunnen doen of tips kunnen opvolgen die je hartchakra openen. Feel the love!

Ademhaling en hartchakra meditatie

Een goede manier om weer met ons hart (en met ieder ander chakra) in verbinding te komen, is door middel van hartchakra meditatie. Adem je mee met deze oefening?

  • Leg jouw hand op je hart, sluit je ogen en adem diep in.
  • Visualiseer de kleur groen wanneer je inademt, of stel je voor dat je op een plek bent met veel groen. De kleur hartchakra is namelijk groen.
  • Beeld jezelf in dat jij aan alles en iedereen om jou heen jouw liefde geeft, en dit ook van hen terug krijgt.
  • Tijdens iedere uitademing voel je je lijf ontspannen.
  • Probeer dit iedere dag te doen, en je zult kunnen merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Je zou het gevoel kunnen hebben dat je weer dichterbij je hart en gevoel komt.

Probeer daarnaast mensen die dichtbij je staan te betrekken in wat jij voelt. Spreek je gevoelens uit en vraag om hulp wanneer je dat nodig hebt. Het is echt niet erg om om hulp te vragen!

vrouw mediteren op rots in natuur

Hartchakra Yoga oefeningen

Ook yoga zou je bij het openen van je Anahata kunnen helpen. Yogahoudingen die je hartchakra zouden kunnen stimuleren zijn de Setu Bandhasana (de brughouding), dhanurasana (de booghouding) en de urdhva mukha svanasana (de upward facing dog).

Heb je daarnaast de ontspannende yoga-vorm Yoga Nidra al eens geprobeerd? Deze vorm van yoga is een diepe ontspanning van ongeveer een half uur, en is vergelijkbaar met een aantal uur diepe slaap. Tijdens deze sessies ga je elk lichaamsdeel bij langs en ga je echt even de diepte in. Dit zou een goede oefening kunnen zijn om weer dichterbij jezelf te komen.

Alle Yoga Benodigdheden

Kleurentherapie met kleur Groen

De kleur groen zou volgens chakra healers direct naar je Hartchakra stralen. In Kleurentherapie staat groen voor rust, geluk, reinheid en harmonie. De kleur groen zou een geneeskrachtige werking kunnen hebben en voor zelfvertrouwen en kracht kunnen zorgen. Omring jezelf, je lichaam en je huis dus met de kleur groen!

groene chakra geurkaars

Meer 4e chakra oefeningen

Last but not least: love yourself. Veel hartchakra oefeningen gaan over het terugbrengen van rust en balans en het accepteren van bepaalde situaties. De liefde voor jezelf is daarbij het allerbelangrijkste. Leer jezelf te omarmen met alles wat je bent en wat je voelt. Accepteer jezelf als je boos, verdrietig of jaloers bent. Het helen van wonden begint bij het accepteren van iedere emotie!

Hoe houd jij je Vierde Chakra in balans?

Laatste aanpassing op 04 november, 2021 9:30 am

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *