• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Tweede Chakra uitgelegd: Simpel Plezier met je Sacraalchakra

Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
2147 x

Het Tweede Chakra is nummer twee van de zeven energiepunten. Gelegen in je onderbuik zorgt het voor vlinders en andere gevoelens. Nieuwsgierig waar het nog meer voor staat? Hier lees je alles over het Heiligbeenchakra!

Het tweede chakra heet officieel Svadisthana. Dat betekent in het Sanskriet zoiets als ‘eigen plek’ of ’thuis’. Ook wordt het vaak vertaald als zoetheid. Met dit energiecentrum wordt het gauw gezellig, want voor yogi’s heeft het tweede chakra betekenis als bron van levenslust. Voor hen is het namelijk de plek waar nieuw leven ontstaat en je kriebels, vlinders of onderbuik gevoelens ervaart. In deze blog lees je alles over de ontwikkeling, locatie en kleur van het tweede chakra. En kom je erachter hoe happy jouw heiligbeenchakra is!

Hier zit je Heiligbeenchakra

Het tweede chakra wordt ook wel sacrale chakra genoemd of heiligbeenchakra. Dat komt omdat het te maken heeft met je voortplantingsorganen die vooral rond je heiligbeen of sacrum liggen. Veel mensen ervaren het heiligbeenchakra vlak onder hun navel – vandaar dat ook wel de naam buikchakra gebruikt wordt. In dit gebied vind je niet alleen je genitaliën, maar ook geslachtsklieren waar hormonen worden gemaakt. Eigenlijk hoort je hele hormoonstelsel bij het tweede chakra, dus vergeet ook vooral je nieren en delen van je hersenen niet. En wat dacht je van je zintuigen? Daarmee haal je plezier uit de buitenwereld. Ty-pisch tweede chakra!

Zo ontwikkelt het Sacraalchakra

Volgens de theorie speelt het sacraalchakra een belangrijke rol van je zevende tot veertiende. Dat is de tijd waarin je ontdekt hoe je lichaam werkt en wat je ermee kunt. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat het hartstikke intens is om een tiener te zijn. Blozen, zweten, verliefd worden en al die hormonale dingen krijgen nadruk in deze fase – omgaan met anderen, daar krijg je dus gewoon gevoelens van! Waar je bij het Wortelchakra bezig bent met jezelf, komt bij het tweede dus Iets of Iemand Anders om de hoek kijken. Deze vragen of uitspraken horen daarom bij het sacraalchakra:

 • Ik voel
 • Ik verlang (naar)
 • Ik geniet (van)

tijgeroog tweede chakra armband

Zo ziet een Happy Heiligbeenchakra eruit

Levenslust, seksuele energie en creativiteit zijn dingen die je tweede chakra regelt. Het gaat er dus om dat je van je leven geniet, hoe dat er ook uitziet. Daarom heeft het tweede chakra heel veel verschillende uitingsvormen. Het is maar net waar jij die dag happy van wordt! Dat kan flink feesten zijn, maar ook lekker luieren op de bank. Knus samen zijn of juist in je eentje iets moois maken. Een tweede chakra dat goed in zijn vel zit, doet dus precies waar het behoefte aan heeft. Om in het waterthema van dit energiecentrum te blijven: het gaat met de stroom mee. Is je tweede chakra uit balans? Dan spreken yogi’s van een 2e chakra blokkade. Iets houdt je simpelweg tegen om te bewegen, dus tijd om wat moves te maken!

Het 2e Chakra Helen

Is je 2e chakra uit balans, dan is dat volgens kenners niet het einde van de wereld. Je kunt volgens de chakraleer je tweede chakra helen. Hoe? Door allereerst positieve aandacht aan jezelf te geven, bijvoorbeeld door je emoties te uiten. Schrijf, teken of dans het eruit op je eigen creatieve manier. Wees je daarnaast ook zoveel mogelijk bewust van je verlangens. Waar geniet je van en wat voedt je? Of heb je misschien moeite met matigen en zou minder je juist relaxter maken? Vind je dit lastige vragen, dan zijn er ook spirituele tools om je op weg te helpen, namelijk:

  • symboliek
  • geur
  • kleur
  • metaal
  • edelstenen

edelstenen carneool boompje tweede chakra

Deze Symbolen horen bij het Tweede Chakra

Het 2e chakra heeft als symbolen water en de maan. Het element water staat namelijk voor beweging en verandering en wordt gereguleerd door de maan. Alles wat komt en gaat, is dus tweede chakra materiaal. Eb en vloed, dag en nacht, heen en weer … Voel je ‘m al een beetje? Bij dit chakra horen fysieke ervaringen zoals emoties, seksualiteit, smaak en hormonale cycli. Die veranderen namelijk constant!

Deze Geuren passen bij het Tweede Chakra

Volgens aromatherapeuten stimuleren warme en zoete geuren het tweede chakragebied. Sandelhout zou daarom goed bij dit energiepunt passen, net als melisse, sinaasappel, bergamot en andere citrusvarianten. Ook sensuele bloemengeuren zijn een hit voor dit chakra. Denk aan de romantische roos, mysterieuze jasmijn of kruidige ylang ylang.

tweede chakra kaarsen

Deze Kleur hoort bij de 2e Chakra Betekenis

Bij het sacraalchakra hoort de kleur oranje, een samenstelling van rood en geel. Dat zijn toevallig ook de tinten van het Wortelchakra en de Zonnevlecht die volgens yogi’s symbool staan voor Ik en de Rest. Oranje staat als mengkleur dus voor verbinding – you and me against the world, baby. Oranje is dus sexy, maar ook heel sociaal. Het staat voor samenwerking, vriendschap en heeft te maken met menselijkheid en warmte. Denk bijvoorbeeld aan grappen en complimentjes die de sfeer opkrikken. Stiekem trekt oranje ook behoorlijk wat aandacht. Het is een energieke en stimulerende kleur, precies zoals dit levenslustige chakraatje. Je krijgt gewoon spontaan zin om iets leuks te gaan doen!

koperen waterfles tweede chakra

Dit Metaal Zou het Tweede Chakra Openen

Wil je het 2e chakra openen of aandacht geven, dan zou je dat volgens yogi’s kunnen doen met het oranjekleurige metaal koper. Ayurvedische artsen raden bijvoorbeeld aan om een koperen Tongschraper te Gebruiken om een gezonde mond te behouden. Goed kunnen proeven en genieten van je eten is natuurlijk echt een zaak van het tweede chakra. Ook kun je uit een Koperen Waterfles drinken, dat zou volgens de Ayurveda de voedingswaarde van je vloeistof verhogen. Vind je koper gewoon te mooi om alleen als gebruiksvoorwerp toe te passen? Er zijn speciale Magnetische Sieraden van dit metaal, die je symbolische aantrekkingskracht zouden vergroten!

tweede chakra fles hanger carneool

Edelstenen bij het Tweede Chakra

Wil je meer aandacht besteden aan je heiligbeenchakra? Gebruik dan stenen met een oranje of bruinachtige kleur zoals Barnsteen, Carneool, Calciet en Koper. Deze kristallen staan bekend om hun activerende en vrolijke karakter. Ook Shiva Lingam wordt vaak als inspiratie bij het tweede chakra gebruikt, omdat het symbool staat voor tegenstellingen. Bijvoorbeeld mannelijke en vrouwelijke energie, Yin en Yang. Daarnaast horen ook beschermende stenen bij het tweede chakra, zoals Agaat. De ringen van deze steen worden vaak vergeleken met een baarmoeder – als dat niet knus is! Vergeet natuurlijk ook Maansteen niet, ideaal voor dit gevoelige chakraatje. Wil je liever aandacht geven aan alle chakra’s tegelijk? Er zijn speciale sets met Chakra Stenen voor de echte fans!

Bekijk alle Chakra Sieraden

Veel plezier gewenst met je tweede chakra!

Laatste aanpassing op 21 maart, 2023 1:31 pm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *