Zenvolle Summer Sale Korting tot -70% | Shop nu >

 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Door Anouk 29 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
424 x

Dromenvangers maken doe je als een echte sjamaan, door materialen te verzamelen die iets voor je betekenen. Hier vind je inspiratie voor een persoonlijke creatie!

Dreamcatchers zijn een soort spirituele nachtlampjes boven je bed, bedoeld om je een veilig gevoel te geven terwijl je slapend door dromenland reist. Ze zouden over je waken en ervoor zorgen dat kwade krachten worden gevangen in hun web. Van oorsprong zijn deze hangers handgemaakt en afgestemd op de persoon die ze ’s nachts bewaken. Wil je zelf een dromenvanger knutselen? Dan vind je hier de dromenvanger uitleg en hoe je dromenvangers kunt maken getooid in de kleuren, veren en versieringen die bij jou passen!

Betekenis Dromenvanger

Wat doet een dromenvanger nou eigenlijk? Volgens Noord-Amerikaanse legendes bieden dromenvangers bescherming tegen alle slechte dromen. Vooral baby’s en kinderen zouden baat hebben bij zo’n spirituele beschermer. De hanger symboliseert namelijk het web van Grootmoeder Spin dat ’s nachts negatieve krachten vangt en vasthoudt totdat de eerste zonnestralen ze vrolijk wegbranden. De opening in het midden van de hanger zou ervoor zorgen dat inspirerende dromen wel hun weg naar de slaper vinden. Volgens de verhalen dalen ze via de veren zachtjes op de snurkers neer. Knap staaltje werk van Oma Spin! 🙂

Hoe Maak je een Dromenvanger?

Is een dromenvanger maken makkelijk? Het is zeker niet ingewikkeld! We leggen de instructies voor een dromenvanger maken stap voor stap uit. De basiselementen van zo’n spirituele beschermhanger zijn eenvoudig te vinden. Je kunt eenvoudig een mini dromenvanger maken of een grote dromenvanger maken met deze dromenvanger benodigdheden:

 • Een Ring
 • Draad en Koord
 • Veren
 • Versiering

Je kunt deze elementen uit de natuur halen, om zo een DIY dromenvanger te maken die helemaal in het teken van het sjamanisme staat. Moeder Aarde zou namelijk precies klaarleggen wat je nodig hebt! Ook kun je een dreamcatcher samenstellen uit materialen die je in huis hebt of kunt recyclen. Het gaat er bij dromenvangers maken namelijk om dat je elk materiaal een speciaal plekje in het geheel geeft. Zo ontstaat er volgens kenners vanzelf een positief web vol natuurlijke kracht!

 

dromenvanger mandala paars blauw

Hiermee kun je een Dromenvanger Ring Maken

Je kunt geen dromenvanger maken zonder ring. De ring is de basis van de dromenvanger. Wil je een traditionele versie, dan gebruik je hiervoor een buigzame wilgentak. Voor Noord-Amerikaanse natives symboliseerde deze boom namelijk troost en bescherming. Ook zou de wilg verschillende elementen of werelden met elkaar verbinden, omdat hij met wortels in de aarde staat terwijl zijn takken in het water hangen. Deze kwaliteit zou helpen om ’s nachts veilig heen en weer naar dromenland te gaan. Uiteraard kun je ook een andere flexibele tak kiezen uit je tuin, net zoals ijzerdraad of een kant-en-klare metalen ring!

Veren Verzamelen om aan je Dromenvanger te Haken

In veel sjamanistische culturen staan vogels voor spiritualiteit en het element lucht. Onder de meeste dromenvangers hangen adelaarsveren, omdat Grootmoeder Spin deze gebruikte voor haar mythische versie. Wil je een persoonlijke hanger maken, kies dan veren die iets voor je betekenen. Misschien kom je telkens dezelfde tegen als je aan het wandelen bent of trekken bepaalde vogelsoorten je aan. Sjamanen gaan er namelijk vanuit dat dieren niet zomaar in je leven opduiken. Zo’n vliegende vriend zou best een van je Totemdieren kunnen zijn, een speciaal soort spirituele helper. Heel fijn om die ook ’s nachts bij je te hebben!

Maak je Eigen Dromenvanger met Draad

Je hebt draad nodig die je om een ring wikkelt, waarmee je een web spant en om veren aan te bevestigen. Dat kunnen katoenen koorden zijn of bijvoorbeeld suède veters. Natives hechten bij het kiezen van touw vooral aan kleurgebruik. Elke tint staat namelijk voor een natuurelement:

 • Vuur – rood en goudgeel
 • Water – zeegroen en wit
 • Aarde – zwart en bruin
 • Lucht – blauw

Je kunt ze natuurlijk allemaal in je hanger verwerken voor balans of juist de elementen versterken die je nodig hebt voor mooie dromen. Misschien heb je extra aarde nodig om rustig te kunnen slapen of wil je de aanwezigheid van water vergroten om toegang te krijgen tot je gevoelens. Wat deze natuurkrachten ook voor jou betekenen, je kunt ze proberen op te roepen met de koordjes die je kiest!

Je Persoonlijke Dromenvanger Versieren

Voor een basic hanger zou alleen een web met veren voldoende zijn – zolang kwade dromen erin blijven steken en goede dromen naar beneden kunnen dwarrelen, doet ze haar werk. Toch kun je met eenvoudige toevoegingen het thema van je hanger versterken. Denk bijvoorbeeld aan kralen, Edelstenen op Kleur, je Geboortesteen of bedeltjes met spirituele symbolen die je gebruikt om Sieraden te Maken. Ook kun je erop uit trekken om mooie schelpen, steentjes of bessen te verzamelen. Gedroogde blaadjes en kruiden kunnen bovendien aroma toevoegen, net zoals het infusen van je materialen met Etherische Olie. Wat je ook nodig hebt om je Dromen Betekenis te geven, doe het!

Dromenvanger Waar Ophangen?

Nu je de dromenvanger betekenis weet, kun je een dromenvanger voor een kind of voor jezelf maken. Als die eenmaal af is, dan is het alleen nog een kwestie van de dromenvanger ophangen.

Spiru Assortiment Dromenvangers

Mocht je toch geen zin hebben om zelf een dromenvanger te maken, neem dan eens een kijkje bij ons uitgebreide assortiment dromenvangers. Er is vast een hulpje die jou kan helpen de nacht door te komen. Positieve dromen gewenst 🙂

Laatste aanpassing op 18 december, 2020 4:05 pm

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen