• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis verzending vanaf €60
 • Unieke Producten uit 44+ Landen

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Dure Edelstenen: welke Kristallen zijn het meeste waard?

Door Iris 16 maart 2023
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
1518 x

Edelstenen zijn natuurproducten van Moeder Aarde. Ze zijn tientallen miljoenen jaren geleden ontstaan door natuurlijke processen. Edelstenen zijn er dan ook in verschillende soorten, maten en waardes. De ene edelsteen wordt minder gevonden dan de ander en is daarom zeldzamer én meer waard. Wil je weten wat de top 10 duurste edelstenen ter wereld zijn? Je leest het in deze blog.

ruwe edelstenen en edelsteen punten op houten dienblad

Verschillende dure steensoorten

Sommige edelstenen zijn duurder dan de andere. De grootste factor is de zeldzaamheid. Andere factoren zijn onder andere kwaliteit, grootte en kleur. De duurste edelsteen soort top tien zijn:

 • Tanzaniet
 • Zwarte opaal
 • Rode beryl
 • Jadeiet
 • Musgraviet
 • Alexandriet
 • Smaragd
 • Robijn
 • Roze diamant
 • Blauwe diamant

Tanzaniet

Tanzaniet is dan weliswaar de goedkoopste van de top tien dure stenen, maar de paarse edelsteen heeft alsnog een waarde van 600 tot 1000 dollar per karaat. Tanzaniet heeft een bijzondere blauwe tot paarse kleur en wordt gewonnen in – je raadt het al – Tanzania. De steen werd voor het eerst ontdekt in 1967 en werd twee jaar later voor het eerste verkocht bij Tiffany’s in New York. Tanzaniet zou verbonden zijn met het Engelenrijk en andere spirituele gidsen.

Zwarte opaal

De zwarte opaal (tevens duurste opaal) wordt slechts op één plek op aarde gevonden, namelijk rondom Lightnight Ridge in Australië. Dat verklaart dan ook de hoge prijs van deze steen. De zwarte opaal heeft namelijk een waarde van €9.500 per karaat. De grootste zwarte opaal ooit gevonden werd de Royal One genoemd. Een mijnwerker ontdekte de steen en verstopte deze jarenlang in zijn huis. De Royal One is als duurste opaal ter wereld maar liefst drie miljoen euro waard.

ruwe edelstenen op witte ondergrond met bloemetje ernaast

Rode beryl

Tot de beryl-familie behoren een aantal bekende edelstenen, zoals: smaragd, heliodoor, bixbiet en aquamarijn. De naam beryl is afgeleid van het oud Griekse Beryllos, wat blauwgroene steen betekent. De prijs van de rode Beryl is eigenlijk een gokje, want deze is vrijwel niet te koop. De waarde wordt ongeveer geschat op €10.000 per karaat. De rode beryl is alleen te vinden in bepaalde gedeelten van de VS en Mexico. Daarbij geldt ook nog dat slechts een kleine selectie mooi genoeg is om edelsteen genoemd te mogen worden. Een rode beryl heeft een donkerroze gloed die ontzettend geliefd is. Hierdoor is de prijs hoog.

Jadeiet

Jadeiet komt uit dezelfde familie als jade. Het verschil is dat jadeiet een fellere en helderdere kleur groen heeft. Daar komt bij dat jadeiet erg zeldzaam is en een hoog prijskaartje heeft. In 2014 werd er bijvoorbeeld een ketting met Jadeiet geveild en verkocht voor 27,44 miljoen euro. De waarde van jadeiet ligt op zo’n €30.000 per karaat.

Musgraviet

Ook de edelsteen Musgraviet wordt gewonnen in Australië. De olijfgroene edelsteen werd voor het eerst ontdekt in 1967 in de regio Musgrave, vandaar de naam van de edelsteen. Sinds de ontdekking in dat jaar zijn er slechts acht andere Musgraviet stenen gevonden. Het is daarom ook lastig om te zeggen wat de waarde is van deze steen, maar de waarde wordt geschat op zo’n €35.000 per karaat.

Alexandriet

De Alexandriet steen is een bijzondere steen, want hij kan van kleur veranderen. Dit kristal verandert van kleur afhankelijk van temperatuur en licht. Op het ene moment lijkt de steen roze en op het andere moment groen. Bijzonder toch? Alexandriet wordt voornamelijk in Rusland gevonden, maar komt ook voor in Tanzania, Sri Lanka en India. Het grootste stuk Alexandriet ooit gevonden is vier miljoen euro waard en ligt in een museum in de VS. De waarde van Alexandriet wordt geschat op zo’n €70.000 per karaat.

Smaragd

De smaragd is een lichte tot diepgroene variant van de Beryl. Ze zien er betoverend uit door hun kleur en zijn daarom erg geliefd. Smaragd wordt gevonden in zowel Noord- als Zuid Amerika, Europa en Azië. De edelsteen heeft meestal insluitsels, maar er bestaan ook zeldzame transparante varianten. Daarom geldt hoe helderder het kristal, hoe kostbaarder. De waarde van smaragd ligt op €305.000 per karaat.

Robijn

De Robijn heeft een prachtige, dieprode kleur die symbool staat voor passie en energie. De edelsteen komt veel voor in kronen van koningen en koninginnen. Robijnen worden voornamelijk gewonnen in landen in Zuidoost-Azië. De duurste robijn ter wereld die ooit geveild werd is de Sunrise Ruby. Deze 26-karaat had een perfecte rode kleur en werd gevonden in Myanmar. De robijn werd verkocht voor maar liefst 30 miljoen euro. De huidige waarde van de robijn is €1.180.000 per karaat.

Roze diamant

De één na laatste en de duurste edelsteen zijn beide diamanten. De roze diamant wordt namelijk alleen gevonden bij Argyle Myle in Australië. Inmiddels is deze mijn helemaal uitgeput, waardoor de prijs van roze diamanten alleen nog maar zal stijgen. De steen werd nog gewilder toen Ben Affleck zijn geliefde Jennifer Lopez ten huwelijk vroeg met een verlovingsring met roze diamant. De waarde van de roze diamant wordt geschat op €1.190.000 per karaat.

getrommelde edelstenen op houten ondergrond

Blauwe diamant

En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo’n €3.930.000 per karaat. De 14.62 karaat Oppenheimer Blue blauwe diamant werd in 2016 voor 57,7 miljoen verkocht tijdens een veiling in Genève.

Verwar de blauwe diamant overigens niet met de saffier. Dat is ook een hele mooie blauwe steen, maar beduidend goedkoper. Hoewel, als je zou vragen wat is de duurste steen ter wereld als het gaat om de saffier, dan is de duurste saffier 160 miljoen euro waard. Deze werd in 2016 gevonden in een mijn in Sri Lanka. De steen zou te groot zijn om te kunnen verwerken in een juweel, dus wilde de eigenaar hem laten tentoonstellen in een museum.

Edelstenen en Mineralen bij Spiru

Niet alles wat mooi is hoeft duur te zijn. Zo hebben we bij Spiru een grote collectie aan prachtige edelstenen en mineralen, ook voor zachte prijsjes. Wil je weten hoe bovenstaande edelstenen precies ontstaan? Lees dan eens onze blog over hoe ontstaan edelstenen.
Al eeuwenlang gebruiken beschavingen kristallen en edelstenen voor religieuze en magische doelen. Daarom worden sommige stenen traditioneel met bepaalde sterrenbeelden verbonden of worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Daarom vind je bij Spiru ook een ruim aanbod in echte edelstenen sieraden. Wij verkopen allerlei verschillende mineralen en edelstenen. Neem eens een kijkje tussen onze edelstenen armbanden, edelsteen oorbellen, edelsteen kettingen en edelsteen ringen. Zo kun je deze natuurkrachten altijd bij je dragen. Er is dus een steen voor iedereen. Het is daarom bijzonder om een Edelstenen Cadeau te geven of krijgen. Kies dan ook altijd een steen die je aanspreekt! Wil je meer leren over edelstenen namen of rituelen? Kijk dan eens bij onze Edelstenen Blogs.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *