• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis verzending vanaf €60
  • Unieke Producten uit 44+ Landen

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis verzending vanaf €60
Unieke Producten uit 44+ Landen

Werking Edelstenen – Alles over hoe Kristalkracht werkt

Door Iris 12 december 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
992 x

Er zijn veel verschillende edelstenen met ieder hun eigen werking. Maar hoe komen edelstenen aan hun unieke werking? Je leest er meer over in deze blog.

Hoe ontstaan edelstenen

We gaan nog even terug naar het begin. Want wat zijn edelstenen? Edelstenen zijn prachtige vondsten uit Moeder Aarde en kennen vele soorten, maten, groottes en werkingen. Al deze verschillende soorten edelstenen ontstaan op verschillende manieren, afhankelijk van de omstandigheden waarin de aarde of de grond zich op dat moment bevindt.

kleurrijke edelstenen in hand

Edelstenen zoals obsidiaan, peridoot, opaal en amethist ontstaan magmatisch. Dat betekent dat ze rond het oppervlakte van de aarde ontstaan. Sedimentaire edelstenen ontstaan door de kracht van water en wind, zoals turkoois en calciet. Kyaniet en granaat zijn metamorf gesteente, dat zijn bestaande kristallen die een make-over hebben gekregen door bijvoorbeeld verschuivingen in de grond. Meer weten over hoe edelstenen ontstaan lees je in deze blog.

De werking van edelstenen

Alles wat op aarde leeft, geeft energie af. Niet alleen wij als mensen, maar ook planten, dieren en edelstenen. Deze energie zou niet tastbaar zijn, maar wel voelbaar. De kracht van sommige kristallen zijn enorm uiteenlopend! De ene werking edelsteen zou energetisch gezien ontspannend kunnen werken, de ander beschermend of aardend.

Dichtheid en helderheid van edelstenen

De edelstenen werking heeft onder andere te maken met de dichtheid en helderheid van de steen. Heldere stenen zoals de Bergkristal zouden op je geest werken. Situaties zullen duidelijker en helderder voor je kunnen worden. Doorschijnende edelstenen zoals de rozenkwarts passen bij het hartchakra en horen bij je gevoel. Dichte stenen zoals een agaat zouden weer op het lichaam werken en een aardende werking hebben.

Kleur van edelstenen

Ook de kleur van je kristal is van invloed op de werking ervan. Stenen met warme kleuren zoals rood, oranje en geel zouden activerend en stimulerend kunnen werken. De kleur groen is een neutraliserende kleur die kalmerend en ontspannend zou werken. Volgens edelsteenkenners hebben stenen met een blauwe of paarse kleur een harmoniserende werking. In de blog edelstenen op kleur lees je meer over de kleurrijke creaties.

gekleurde edelstenen op notitieboekje

Wanneer begint een edelsteen te werken

Op de vraag: ‘wanneer begint mijn edelsteen te werken?’ is niet echt een algemeen antwoord te geven. Experts zeggen dat het afhangt van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen of bij zich gaat houden. Het gaat om de wisselwerking kracht edelstenen en de energie die ontstaat. Om gebruik te maken van de energie van de edelsteen zou je veel in contact moeten zijn met de edelsteen. Dat betekent niet één keer in de week uit je la halen en even aanraken. Om de energie van de steen in je op te nemen zou je je kristal op verschillende manieren kunnen toepassen:

  • tijdens het mediteren
  • in je broekzak
  • als sieraad
  • op je lichaam
  • als woonaccessoire
  • als edelsteenwater

Helende werking edelstenen tijdens het mediteren

Door je edelsteen vast te houden tijdens het mediteren zou je de verbinding kunnen voelen met de kracht van de steen. Houd je edelsteen met beide handen vast en adem een paar keer diep in en uit. Edelstenen en kristallen zouden een meditatie nog krachtiger maken. Sommige edelstenen zouden je tijdens het mediteren kunnen helpen aarden, terwijl andere edelstenen je juist helpen om helderder na te kunnen denken. Welke edelsteen jij het beste kunt gebruiken tijdens het mediteren hangt af van wat jij op dat moment nodig hebt in je leven en welke intentie je zet. Van proberen kun je leren! Lees onze blog ‘mediteren met edelstenen’ voor meer edelstenen tips tijdens het mediteren.

Edelsteen in je broekzak

Hoe meer lichamelijk contact je maakt met de edelsteen, hoe meer je lichaam zich bewust zou zijn van de energie van het kristal. Maar om nou een grote ruwe edelsteen in je broekzak te stoppen is ook niet praktisch. Zakstenen daarentegen zouden daar wel weer perfect voor zijn!

Stenen en hun werking als sieraad

Edelstenen zijn perfect als sieraden te dragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een edelstenen armband of een edelstenen ketting? Ook zijn er prachtige edelstenen ringen met de meest mooie kristallen erin verwerkt met ieder hun eigen spirituele stenen betekenis. De creatievelingen onder ons zouden ook zelf aan de slag kunnen met edelstenen sieraden maken. Meer inspiratie vind je hier!

Edelstenen op je lichaam

Veel edelstenen kunnen worden gebruikt tijdens edelstenentherapie, healing en chakramassages. Chakra’s zijn zeven energiepunten in ons lichaam: hart, keel, onderbuik, navel, hoofd en kruin. Zijn één of meerdere chakra’s uit balans, dan zou je dat kunnen voelen in je lijf. Zit je bijvoorbeeld ergens mee wat je niet durft uit te spreken? Dan zou je keelchakra uit balans kunnen zijn. Je kunt ze weer in balans brengen door bepaalde edelstenen op je chakra of chakra’s te leggen. Hier zou je chakra stenen voor kunnen gebruiken. Dit zijn zeven kleurrijke edelstenen die overeenkomen met de zeven energiepunten in je lichaam. Volgens edelsteenkenners zouden de edelstenen en hun werking harmoniseren met het bijpassende chakra, zodat de chakra’s zich kunnen opladen met nieuwe kracht of kunnen ontdoen van oude energie.

Bekijk onze Chakra Stenen

Hoe werken edelstenen in huis

Je thuis voelen in je eigen huis is belangrijk. En door kristallen en hun werking zou je van je huis een nog veiligere haven kunnen maken. Edelstenen zouden namelijk een positieve werking op de sfeer en op de energie in huis kunnen hebben. En je kunt edelstenen in huis overal kwijt!

Een reinigende steen zoals bergkristal zou heel goed in de woonkamer kunnen passen, omdat deze een reinigend karakter heeft. Amethist zou een rustige en ontspannen sfeer bevorderen en rozenkwarts zou voor een geborgen en veilig thuisgevoel kunnen zorgen. Samen vormen deze stenen de Gouden Driehoek. Heb je een hele grote woonkamer? Dan kan je ook meerdere gouden driehoeken op verschillende plekken neerleggen. Lees onze blog ‘Gouden Driehoek Leggen‘ voor meer tips.

kleurrijke edelstenen op houten bord

Edelsteenwater drinken

De kracht van edelstenen ervaren door water te drinken? Wellicht is dat nieuw voor je. Maar het is heel gemakkelijk en ook nog eens gezond. Je kunt een edelsteen toevoegen aan een glas water. Kies je edelsteen dan op een specifieke kwaliteit, want iedere edelsteen heeft een unieke werking. Doe je steen wel in kraanwater of bronwater, want koolzuur zou je stenen kunnen beschadigen. Ook zou je het jezelf gemakkelijk kunnen maken door al een edelsteen waterfles te kopen. Dit zijn flessen met een speciaal reservoir onderin voor je kristallen. In de blog ‘edelsteenwater maken’ lees je er meer over.

Meer over werking edelstenen

Nu weet je iets meer over de werking van edelstenen en hoe deze tot stand komt. Het is aan jou om te voelen wat voor soort edelsteen je nodig hebt en wat voor edelsteen bij je past. Als je edelstenen en mineralen hebt gebruikt, zorg er dan voor dat ze gereinigd en opgeladen zijn voor de volgende keer dat je ze gebruikt.

Benieuwd naar ons Edelstenen aanbod?

Bekijk hier ons Edelstenen Assortiment

Wat is jouw favoriete edelsteen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *