Howliet is ondoorzichtig, wit of crèmekleurig en heeft zwarte, grijze of bruine aders. Howliet lijkt sterk op Magnesiet. Het verschil is met het blote oog bijna niet te zien, maar Magnesiet zou vaker grijze aders hebben en Howliet bruine of zwarte. De werking van de stenen verschilt sterk van elkaar. Vaak wordt het onderscheid tussen de stenen getest met behulp van een verwarmde oplossing met zoutzuur. Als hier Magnesietpoeder aan wordt toegevoegd, ontstaan gasbelletjes, terwijl het in combinatie met Howliet in een gelachtige massa verandert. Howliet is zeldzaam en wordt vooral in Canada en in Californië in de Verenigde Staten gevonden.
Oorspronkelijk is Howliet wit, maar soms is Howliet blauw geverfd. Deze steen staat bekend als Turqueniet. De werking voor blauwe en witte howliet zou hetzelfde zijn, maar sommigen geloven dat blauwe Howliet ook eigenschappen van Turkoois heeft.
Het mineraal is vernoemd naar de Canadese mineraloog Henry How. In 1868 ontdekte hij Howliet in Nova Scotia, Canada. Toen hij erachter kwam dat het een nieuw mineraal was, noemde hij het na een grondige analyse silico-boro-calciet. De Amerikaanse geoloog James Dwight Dana vernoemde het later dat jaar naar de ontdekker. Tot op heden draagt het mineraal de naam Howliet.
Volgens de edelsteentheorie werkt Howliet kalmerend en versterkt hij positieve eigenschappen. De steen zou de drager helpen negatieve emoties zoals woede en boosheid onder controle te krijgen en om minder kritisch te zijn. Het mineraal zou ambitie en geduld kunnen bevorderen, maar ook het geheugen en de leergierigheid kunnen versterken. Fysiek zou de steen de botten en tanden kunnen versterken en een positieve werking kunnen hebben op slaapproblemen. Volgens kenners beschermt de steen je tegen nachtmerries en stimuleert hij een rustige, diepe slaap.
Volgens kenners maakt Howliet de drager vindingrijk, creatief en geeft hij inspiratie. Dit komt doordat de steen beide hersenhelften met elkaar zou verbinden en harmoniseren. Daarnaast zou de steen ook:
Howliet wordt veel gebruikt bij stress en staat daarom bekend als een ontspannende steen. Hij zou je geduldig en verdraagzaam kunnen maken. Om deze reden zou het ook een goede steen zij bij slaapproblemen als slapeloosheid door piekeren. Howliet zou helpen om tot rust te komen en te ontspannen. Daarnaast helpt de steen volgens kenners tegen stotteren door woede of andere overheersende emoties. Blauwe Howliet zou dan kunnen helpen om deze emoties onder woorden te brengen.
Het dragen van Howliet zou hoofdpijn kunnen verminderen, vooral bij spanning. Daarnaast zou dit silicaat botten, gewrichten, gebit en nagels kunnen versterken. Het zou volgens kenners een goede steen zijn bij kalknagels, broze nagels of nagelbedontstekingen. Door de steen bij je te dragen of op de huid te leggen, zouden wondjes worden geheeld en huidirritaties bij bijv. insectenbeten worden verlicht. Ook zou hij het evenwichtsgevoel kunnen verbeteren. Volgens de edelsteentheorie is het een goede steen voor onhandige mensen die vaak zelf vallen of dingen laten vallen.
De edelsteen kan op alle chakra’s gedragen worden, maar zou vanwege zijn witte kleur vooral bij het zevende chakra, het kruinchakra, horen. De kleur blauw hoort bij het keelchakra. Wanneer je de Howliet tijdens meditatie tussen de wenkbrauwen legt, zou hij je inzicht kunnen geven in vorige levens. Volgens kenners zou hij ook het Derde Oog openen en spiritualiteit bevorderen. Het mineraal past het best bij het Sterrenbeeld Weegschaal en Sterrenbeeld Tweeling.
Om deze prachtige steen altijd bij je te kunnen dragen, hebben wij bij Spiru de keuze uit een ruim aanbod aan spirituele sieraden. Bovendien zouden oorbellen met deze eyecatcher extra goed kunnen helpen bij spanningshoofdpijn. Bekijk in onze webshop eens:
Howliet kan op meerdere manieren worden verzorgd, maar kan beter niet teveel in aanraking komen met water. Voor tips lees je onze blogs over edelstenen reinigen en edelstenen opladen.
Als je op zoek bent naar meer edelstenen met een witte of doorzichtige kleur, dan zou je eens een kijkje kunnen nemen bij Maansteen, Seleniet, Sneeuwkwarts of Herkimer Diamant. Voor de edelstenen die op het keelchakra zouden werken, kun je het beste kiezen voor blauwe pareltjes, zoals de blauwe Calciet, Chalcedoon of Lapis Lazuli. Je shopt alle soorten edelstenen bij Spiru!
Howliet wordt gevonden in Californië en Canada en is vrij zeldzaam. Hij is crèmekleurige, Turquoise of wit en is ondoorzichtig. De steen wordt vaak verward met magnesiet, een mineraal dat veel vaker voorkomt.
De steen is in 1868 in Canada ontdekt door Henry How, een Canadese Mineraloog, en de steen is naar hem vernoemd.