• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis verzending vanaf €50
 • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 7 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1913 x

Heb je een bijzondere edelstenen bol gekocht of een prachtige piramide gevonden? Dan is het belangrijk dat je die goed verzorgt. Zo heb je lang plezier van je energetische instrumenten. Dat doe je door de kristal regelmatig te reinigen, op te laden en veilig te bewaren. In dit artikel geven we je basistips voor het verzorgen van je edelstenen!

Houten kistje met verschillende edelstenen

Elke steen of mineraal heeft zijn eigen kracht en kwaliteiten, ontleend aan de energie van de aarde. Bovendien zijn de meeste kristallen ontzettend oud – over wijsheid gesproken! Edelstenen worden daarom gebruikt voor allerlei soorten energiewerk en spiritueel onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan (yoni-) massage, chakrabalancering, aurawerk of pendelen.

In dit artikel lees je over:

 • Hoe werken edelstenen?
 • Hoe verzorg je natuurstenen?
 • Waarom moet je stenen reinigen?
 • Waarom moet je stenen opladen?
 • Wat zijn mixmethoden?
 • Hoe bewaar je edelstenen?

 

Klein amethist cluster

Hoe werken edelstenen?

Edelstenen zijn volgens veel mensen levensvormen die oeroude aardekracht bezitten. Ze wisselen energie uit, net als wij. Natuurstenen verspreiden volgens kenners namelijk positieve energie en nemen negatieve op. Na een lange dag werken kunnen ze net als mensen dus wel een bad of zonnebankje gebruiken. Daarom kan het belangrijk zijn dat je stenen regelmatig reinigt en oplaadt. Zo raken ze energetisch vuil kwijt en geef je ze weer nieuwe werkkracht! Bovendien voorkom je hiermee dat ze dof worden, hun glans verliezen of gaan barsten.

Hoe kun je edelstenen verzorgen?

Edelstenen en mineralen hebben drie dingen nodig om lang mooi en werkzaam te blijven: regelmatig reinigen, goed opladen en veilig bewaren. Hieronder vind je een kort overzicht van schoonmaaktips, oplaadmanieren en speciale mixmethodes – daarmee sla je twee vliegen in één klap. Ook beschrijven we hoe je stenen zorgvuldig opbergt. Voor een uitgebreide handleiding lees je meer in onze artikelen over Reinigen, Opladen of de Mixmethoden.

 

Doorzichtige pendel hanger

Waarom moet je edelstenen reinigen?

Volgens veel mensen nemen edelstenen allerlei soorten energie op. Die moeten ze natuurlijk ook weer kwijt. Dat doe je door ze te reinigen. Een ander woord daar voor is ontladen. Vervolgens laad je ze op zodat ze weer werkingskracht hebben.

Door kristallen te reinigen, maak je ze dus eigenlijk weer neutraal. Reinig nieuwe stenen dus altijd voor het eerste gebruik. Daarmee voorkom je dat ‘vreemde’ energieën jouw edelsteen verstoren. Net zoals je zelf na een lange reis een douche nodig hebt, zo is je steen of set ook gebaat bij een energetisch badje. Sommige stenen houden van stromend water, andere kunnen gereinigd worden met droog materiaal. Tere stenen zoals lapis lazuli houden niet van vocht – let daar dus op. Zorg vervolgens dat je altijd met schone stenen werkt. Herhaal het reinigen dus naar behoefte en toepassing. Je kunt de stenen ontladen na elk gebruik, maar ook wekelijks of per maand. Als er in je huis gerookt wordt, reinig je stenen dan wekelijks.

Methoden die je kunt gebruiken bij het Edelstenen Reinigen:

 • Zout
 • Water
 • Maanlicht
 • Rijst
 • Edelstenen
 • Wierook

Waarom moet je edelstenen opladen?

Edelstenen geven hun symbolische kracht af als je ze gebruikt voor therapie, meditatie of ander energiewerk. Ook als je ze in een opstelling hebt staan of gewoon in huis, verliezen ze volgens veel gebruikers na een tijdje hun werking. Stenen staan er namelijk bekend om dat ze negatieve energie opnemen. Na een flinke schoonmaaksessie hebben ze dus weer wat positieve power nodig. Daarom kan het prettig zijn om schone kristallen op te laden. Dat kan na elk gebruik, maar ook wekelijks. Wil je er zeker van zijn dat je stenen maandelijks opgeladen worden? Laat de steen dan een nacht onder het licht van de volle maan liggen.

Manieren voor het opladen van edelstenen zijn:

 • Zonlicht
 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

Wat zijn mixmethoden?

Om het leven makkelijker te maken, zijn er ook manieren waarmee je stenen in één klap reinigt en activeert. Dat gebeurt volgens kenners als kristallen met hun eigen energie in aanraking komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hele lage trilling. Ook een transformatieve energie zoals die van de geode of een visualisatie kan zoiets krachtigs doen.

 • Klank
 • Geode
 • Reiki of visualisatie

Pendel van turqoise howliet

Hoe bewaar je edelstenen?

Stenen zijn levende wezens en verdienen daarom een veilige bewaarplaats. Bescherm je stenen dus tegen beschadiging door ze in een buideltje of doosje met zacht materiaal te bewaren. Voor pendels zijn er speciale pendel zakjes.

Zorg er ook voor dat je stenen niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Veel daarvan staan vermeld in onze artikelen over opladen en reinigen.

Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen. Ideaal is een rustige plek waar je steen of set niet te veel verschoven wordt of waar jij de sfeer prettig vindt. Wees ook daar praktisch in: de keukentafel is misschien jouw happy place, maar de hond kan hetzelfde gevoel hebben.

Denk er dus goed over na waar je jouw energetische instrumenten bewaart. Of richt er een speciale plek voor in! Dat kan bijvoorbeeld op een plank, tafeltje of altaar. Want stenen die goed behandeld worden, geven graag terug 🙂

Ga bij het werken met kristallen altijd uit van je eigen intuïtie en ervaring. Energiewerk is persoonlijk en verandert dus met de tijd. Ook gezond verstand is een goede raadgever bij het toepassen van de methodes. Als je twijfelt, raadpleeg dan een expert of edelsteentherapeut. Of word er gewoon zelf één door te oefenen!

Laatste aanpassing op 24 maart, 2021 3:43 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Beste, wat een interessant artikel, maar had toch nog vragen over mijn net aangekomen edelstenen armbanden. Mogen deze elk gereinigd worden of in aanraking komen met water? Heb namelijk Angeliet/engelensteen, oranje calciet, labradorite en aventurijn en eentje met rozenkwarts. Mogen deze alle in aanraking met water komen bv bij handen wassen enz. Of om ze te reinigen met water? Want kan je ook niet hematiet gebruiken voor te ontladen? En mag deze bij andere armbanden gedragen worden, want heb ook zo eentje met hematiet en tijgeroog.
  Kunnen jullie me hierbij meer info geven?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen