• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Marije
Door Marije 8 december 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
339 x

Hoe ontstaan edelstenen? Kristallen hebben een lange reis achter de rug en ontstaan op verschillende manieren. Ontdek het in deze blog!

verzameling edelstenen

Edelstenen zijn stokoud! Ongeveer drie tot tientallen miljoenen jaren geleden ontstonden ze door verschillende processen in de aarde. Maar waar komen edelstenen vandaan en waar worden edelstenen gevonden? Lees gauw verder om erachter te komen!

Hoe Ontstaan Kristallen en Edelstenen?

Edelstenen zijn mineralen die op allerlei manieren ontstaan. Ze begonnen al te groeien rond de tijd dat de aarde ontstond. Je kunt je voorstellen dat ze dus al een flinke rit achter de rug hebben! Hoe edelsteen ontstaan, kan in drie groepen worden verdeeld:

  • Magmatisch
  • Sedimentair
  • Metamorfose gesteente

Magmatisch

Gesteente dat aan de oppervlakte van de aarde ontstaat, is magmatisch gesteente. De structuur van deze stenen lijkt op glas. Ze noemen de edelstenen uit deze groep ook wel ‘primair gevormd’. Hierbij kun je denken aan lava dat afkoelt en stolt. Magma koelt langzaam af onder de oppervlakte van de aarde. Door druk en een veranderende temperatuur, kunnen kristallen groeien tot massieve stenen. Soms duurt dit wel miljoenen jaren! Langzaamaan worden piepkleine kristalletjes een groter kristal. Aardverschuivingen duwden de kristallen naar het oppervlak. Hierdoor kunnen ze worden verzameld en kun jij in onze webshop kiezen uit de mooiste exemplaren Peridoot, Fluoriet, Opaal, Amethist en nog veel meer 😉

ruwe amethist cluster edelsteen

Sedimentair

Deze edelstenen zijn ‘secundair gevormd’ en worden gevormd door water en wind. Het zijn laagjes in elkaar gedrukt klei, zand, schelp en steen. Hoe dat gaat? Stel je eens voor dat de gebergten zoals we ze nu kennen, miljoenen jaren geleden dubbel zo groot waren. Kleine stukjes steen en zandkorrels zijn door erosie van de bergen afgebrokkeld. Rivieren namen deze kleine stukjes mee naar meren en oceanen. Tijdens deze reis werden ook sporen van kalk en metaal meegenomen. Over miljoenen jaren begonnen zich laagjes te vormen die steeds hoger werden. Door zware druk wordt het water uit deze lagen geperst en het gesteente in elkaar gedrukt tot het keihard is. Vaak zijn in de stenen dan ook laagjes of ‘banden’ te herkennen. Voorbeelden van sedimentair gesteente zijn Calciet, Chalcedoon en Turkoois.

turkoois kralen

Metamorfose Gesteente

Metamorfose gesteente is ‘tertiair gevormd’. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit magmatische stenen of afzettingsgesteenten die zijn veranderd. Ze zijn dan opnieuw verhit of onder grote druk komen te staan. Diezelfde aardverschuivingen hebben ervoor gezorgd dat sommige stenen juist dieper in de hete aardkorst terecht kwamen. Door de invloed van hoge temperatuur en druk onder het aardoppervlak, worden nieuwe gesteenten gevormd met daarin weer nieuwe mineralen. De stenen worden nog harder.

Hoe ontstaan edelstenen door Meteorieten?

Een vierde manier waarop edelstenen ontstaan is door meteoriet. In een ver, ver verleden hebben grote meteorietinslagen plaatsgevonden. Er ontstond een knal die bijna twee miljoen keer zo groot was als de explosie van een atoombom. Door de knal kwam er veel energie en hoge temperaturen vrij. Moldaviet zou zijn ontstaan bij de inslag van een meteoriet in Zuid-Duitsland, bijna 15 miljoen jaar geleden. Door de hitte werden verschillende aardkluiten langs de Moldau gestrooid. Hier komt de naam Moldaviet vandaan. De Moldaviet is dus een combinatie van aardse en buitenaardse energie. Een soort alien onder de edelstenen!

Hoe Ontstaan Edelstenen Soorten?

Edelstenen en kristallen komen dus tevoorschijn op verschillende manieren. Sommige edelstenen ondergaan een bijzonder proces. We geven je een kijkje in hoe de volgende geliefde edelstenen worden gevormd:

  • Bergkristal
  • Amethist
  • Barnsteen
  • Opaal
  • Woestijnroos

Hoe ontstaat Bergkristal?

Bergkristal ontstaat uit een verbinding van zuurstof en silicium. Dit geldt eigenlijk voor alle kwartssoorten. De steen wordt vaak gevormd onder het oppervlakte van de aarde onder hoge temperaturen, zoals magmatisch gesteente zich vormt door magma dat geleidelijk afkoelt. Volgens anderen zou het in geheime gangetjes onder de grond ontstaan door heet water. Dit zijn de Bergkristallen die een witte kleur hebben en minder doorzichtig zijn.

Hoe ontstaat Amethist?

Amethist ontstaat zowel op de metamorfe als de sedimentaire wijze. Amethist is een vorm van de kwarts, zoals hierboven besproken. Amethist krijg een andere kleur door insluitsels. Zoals wetenschappers zeggen, is de kristalgroei niet helemaal zuiver, door bijvoorbeeld sporen van ijzer in het kristal. Kristallen hebben veel tijd nodig om te groeien, waardoor de kleur niet altijd gelijk is.

Hoe ontstaat Woestijnroos?

Woestijnroos wordt ook wel zandroos genoemd. Het ontstaat door een proces dat we capillaire werking noemen. Dit gaat over water dat tegen de zwaartekracht in stroomt – omhoog dus. Door de brandende hitte is het water in een mum van tijd verdampt. De mineralen die in het water zaten, zoals gips of bariet, blijven over. In combinatie met de zachte zandondergrond kan de Woestijnroos beginnen te bloeien. Wist je dat sommige woestijnrozen scherpe randjes krijgen die de banden van een 4×4 kunnen doorboren? Bizar, toch?

woestijnroos

Hoe ontstaat Barnsteen?

In de Middeleeuwen hadden mensen vreemde ideeën over het ontstaan van Barnsteen. Sommigen dachten zelfs dat het gestold schuim was van walvissen. Anderen dachten dat het honing was dat hard was geworden. Pas in de achttiende eeuw ontdekte de Russische geleerde Lomonossow dat Kopal en Barnsteen ontstaan uit versteend hars van naaldbomen. Het is dus geen echt steen, maar gefossiliseerd dennenhars van de Pinus Succinifera. De kleverigheid van hars zorgt er soms voor dat insecten en plantenresten gezellig blijven plakken. De hars wordt harder wanneer het wordt afgesloten van de lucht. Hierdoor kan er geen oxidatie plaatsvinden. Vervolgens gaat het fossileren en dit kan duizenden tot miljoenen jaren duren. Echte kenners kunnen de leeftijd en waarde van Barnsteen bepalen door de ingesloten diertjes. Hoe meer insluitsels, hoe duurder de Barnsteen.

Hoe ontstaat Opaal?

Opaal zou op magmatische – en magische – wijze ontstaan onder het aardoppervlak. Er gaan verhalen de ronde dat er dan oude geothermische warmwaterbronnen hebben gestroomd. Door de hitte borrelden mineralen omhoog en liepen zij over de wanden en door holtes in gesteente. Daarom komen we ze vaak tegen als opvulling van gaten en spleten in rotsen. Ook zou Opaal ontstaan bij de vorming van fossielen. Verwar Opaal niet met Opaliet: Opaliet is weer een ander verhaal. Deze ontstaat door mensenhanden en bestaat uit glas!

Meer over Edelstenen

Nu je weet hoe edelstenen ontstaan, kun je zelf aan de slag! Kun jij echte edelstenen herkennen en onderscheiden van de nepperds? Of wil je leren edelstenen combineren? Ook schreven we een blog over edelstenen voor kinderen of hoe je chakra stenen kunt gebruiken! Met onze tips word jij vanzelf een kristallenexpert!

Bekijk al onze Edelstenen & Mineralen

Welke edelsteen is jouw favoriet?

Laatste aanpassing op 16 maart, 2021 11:44 am

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15585

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50

jumbo edelsteen